wracaliśmy złapała nas pierwsza wiosenna burza, oberwanie chmury, grzmoty i błyski. Działo się!!! Wypiłam wielki kubek kawy i zjadłam kawałek mazurka. Wiem, że do świąt jeszcze chwila ale zawsze mam problem w tym okresie... za dużo fajnych ciast do wypróbowania a na stole wielkanocnym i tak muszą wylądować te co zwykle :) Tak więc postanowiłam wypróbować
Dzieje kuchennej WiewiórySałatki to wdzięczny temat szczególnie na Wielkanoc, ta którą przyrządzimy teraz z aromatyczną rzeżuchą również świetnie będzie pasowała do Wielkanocnego obiadu. Zapach rzeżuchy automatycznie kojarzy nam się z wiosennymi świętami, prócz zapachu genialnie nadaje się do sałatek i wygrywa ze szczypiorkiem :). Dziwi mnie fakt że jej kiełków nie możemy kupić tylko musimy radzić sobie sami. Z kiełkami na szczęście
Kuchnia PROzdrowotnaŚwiąt Wielkanocnych zostało już niedużo czasu. Trzeba pomyśleć o zielonej ozdobie świątecznego stołu i dodatku do wielu świątecznych dań czyli o rzeżusze. Jej małe nasionka można kupić w sklepach spożywczych, ogrodniczych, niektórych kwiaciarniach, kiermaszach świątecznych czy supermarketach a wyhodowanie jej w domu jest bardzo łatwe. Jeśli wysiejecie ją teraz będzie piękna akurat na Wielkanoc. Co dobrego do jedzenia przygotować
Smaczna PyzaŚwiąt pozostało już tylko 10 dni - najwyższa pora pomyśleć co przygotować dla kochanej rodzinki i gości. Święconka, świąteczne śniadanko, obiadek, przekąski i słodkości. Trochę tego jest... Święconka: przede wszystkim jajka, baranek z masła, chlebek, wędlina- kiełbaski, jakaś dobra szyneczka, ciasto: wielkanocna babeczka, sól, chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie
Kuchnia BeatyŚniadanie Wielkanocne to bardzo ważna część Świąt- Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego kończy Wielki Post. To czas, w którym zasiada się całą rodziną przy suto zastawionym stole. W centrum oczywiście Święconka, która jest tradycją w naszych domach. Każda z potraw ma swoje przesłanie, bardzo ważny jest ich dobór. Obok Święconki inne potrawy szczególnie lubiane przez domowników. Ja zawsze staram się podać
Kuchnia Beatyjego zrobienia nie potrzebny jest żaden robot czy mikser, wystarczy widelec... A do takiego ciasta pasują lody, bita śmietana lub po prostu wystarczy posypać je cukrem pudrem :) Do świąt Wielkanocnych jeszcze trochę czasu, ale już dziś polecam ten prosty jabłecznik :) Składniki : 1 i 1/2 szklanka mąki 1/2 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 115 g masła
Proste PotrawyDługo gotowana biała kiełbasa w żurku jest delikatna, mięciutka, rozpływa się w ustach. Przepis na żurek jest banalnie prosty, a smak pyszny. Dla mnie to hit numer 1 tegorocznych Świąt. Składniki: - 5 surowych białych kiełbas; - 1 włoszczyzna; - 5 kulek ziela angielskiego; - 3 liście laurowe; - 3 l wody; - owsiany zakwas na żurek ; - ząbek czosnku w łupince; - czubata łyżeczka tartego chrzanu
dom-agi.plBabka Piaskowa to klasyka wśród domowych wypieków - szczególnie w okresie świątecznym. Tradycyjna babka piaskowa to niemal symbol Wielkanocy i wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta. Babka bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku... Najlepsza Babka Piaskowa - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki
Słodka Stronababek, która zagościła na blogu. Podczas przeglądania wiosennego numeru, od razu wpadła mi w oko! Już kilka dni później była w moim piekarniku. Postanowiłam wypróbować ją jeszcze przed świętami, zanim zagości na naszym stole. Na drugi dzień już jej nie było... ;) Troszkę odeszłam od oryginalnego przepisu - w miejsce esencji waniliowej dałam ziarna z laski wanilii, z kajmaku, który pozostał
Moje QulinariaDomowa masa marcepanowa Marcepan kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Słodka masa z mielonych migdałów - jak dla mnie to niebo w gębie! Przygotowana masa jest tańsza, bardziej wyrazista i bez konserwantów - w przeciwieństwie do sklepowych marcepanów. Składniki na 0,5 kg masy marcepanowej: 1 opakowanie migdałów tj. 200 g wrzątek cukier puder - 200 g niecały kieliszek
UgotowaćRyba po japońsku to danie, które nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Do dzisiejszego dnia nie wiem, dlaczego jej nazwa nawiązuje do Japonii :) Ryba po japońsku to danie lekko słodko-kwaśne i bardzo aromatyczne. Taka ryba najlepiej smakuje na zimno, jednak gdy ją podgrzejemy jest również smaczna. Do tego dania polecam użyć świeżych filetów z dorsza. Mięso
UgotowaćUwielbiam ryby w galarecie. Od zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki
UgotowaćUszka z kapustą i grzybami od zawsze kojarzyły mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Idealnie pasują do gorącego, czerwonego barszczu. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne. Niestety wylepienie uszek jest bardzo czasochłonne, dlatego polecam je zrobić kilka dni przed Wigilią. Surowe uszka można ułożyć na talerzu i w takiej formie zamrozić. Dzięki temu uszka podczas mrożenia
Ugotowaćjest trudne. Samo zawijanie ciasta jest bardzo łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 3 średniej wielkości jajka
UgotowaćSezon przedświąteczny czas zacząć :) U mnie w domu nie wyobrażamy sobie świąt zarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa
Zainspirowana w kuchni