przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:454/765)

Portobello faszerowane quinoa 204

względu na swoje rozmiary i kształt idealnie nadają się do faszerowania. Danie uniwersalne, bo składniki farszu można dowolnie modyfikować. U mnie faszerowana kaszą quinoa. Komosa ryżowa, ryż peruwiański lub "święte zboże Inków", jak kto woli, jest lekkostrawna, pyszna, bardzo delikatna w smaku i posiada multum wartości odżywczych. Pieczarka z tak smacznym nadzieniem zadowoli podniebienie najbardziej wymagającego smakosza. Pieczarki, które

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa wędlina II. Schab w musztardzie i ziołach prowansalskich na świąteczny stół i kanapki na co dzień 138

urozmaica nasze zwykłe, codzienne kanapki. Jest tak pyszny, że spokojnie nada się na świąteczny stół. Wystarczy zakupić większy kawałek mięsa i przygotować więcej marynaty. Polecam wypróbować póki czasu do świąt dużo

Kuchnia po mojemu
Stek wołowy sauté na przepyszną sylwestrowo - noworoczną kolację we dwoje 106

Choć nie uporałam się jeszcze z tematyką kulinarną Świąt Bożego Narodzenia to zajmę się najpierw tym co przed nami. Szaleństwo tej jedynej w roku nocy, kiedy z czystym sumieniem można zacząć od nowa. Zostawiamy za sobą bagaż doświadczeń z całego roku i z ciekawością oczekujemy na to co nadejdzie. Może dlatego tak ważne jest

Kuchnia po mojemu
Ramiro z refleksją dla zapracowanych - papryka faszerowana na zimno. Doskonały pomysł na zdrową przekąskę, pożywne śniadanie lub 134

wiem co opisywać najpierw. Bieżące gotowanie? A Mąż stęskniony za domowym jadłem dopomina się jedzonka ;) oj dopomina. Czy może najpierw uporać się ze smakołykami "przywiezionymi" z wyprawy? O świętach to już zapomnę. Sprawa mocno przeterminowana, a poza tym jakaś mądra siła wyższa ukarała mnie za nerwową zamiast świątecznej atmosferę i wszystkie zdjęcia z tego okresu szlag trafił

Kuchnia po mojemu
Pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym. Klasyka ze słoika w pysznym, banalnie prostym i domowym wydaniu obiadowym. 318

chybił - trafił. Aż przyszedł dzień gdy Babci nieopacznie wymknęło się na co miałaby ochotę. padło hasło: kurczak w sosie słodko - kwaśnym. Odkąd pamiętam Babcia lubiła, podobnie z resztą jak świętej pamięci Dziadek pierś z kurczaka wraz ze słoikową wersją tego sosu jednej z popularnych marek spożywczych. Żeby jednak ograniczyć spożycie konserwantów i sztucznych polepszaczy młodemu jak i starszemu pokoleniu

Kuchnia po mojemu
Nauka jedzenia sztućcami. Z tymi od ROSSI musi się udać. 111

kwestii. W ramach kolejnego testu zaufania zdecydowałam z pomocą Syna sprawdzić właśnie dziecięcy komplet sztućców ze stali nierdzewnej marki Silit.  Wybrany produkt dotarł do mojej kuchni tuż przed świętami. Przeszedł już pierwszy etap weryfikacji i wizualnie w żaden sposób nie odbiega od deklaracji zawartej w opisie na stronie sklepu ROSSI. Sztućce są ładnie wykończone, mają tępe zakończenia. Bajkowo

Kuchnia po mojemu
Pieczeń rzymska z jajkami 195

Pamiętam ze szkolnej stołówki świetną pieczeń, zawsze była bez jajek. Podczas Świąt Wielkanocnych babcia zaserwowała nam taką z jajkiem i też mi smakowała ;) Nadarzyła się okazja i wypróbowałam dziś. UWAGA!! Nie polecam osobom z kuchnią otwartą i tym którzy w okolicy kuchni mają wegetarian!  Boże jak to pięknie pachnie podczas pieczenia.. FENOMEN! Włożyłam do piekarnika, zamknęłam kuchnię

W kuchni bez szafek
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 137

plantacji w Brazylii lub Kolumbii. Co bardziej wrażliwsze nosy wyczują także azjatycką kopi luwak ;). W okolicach wyspy cukierniczej najczęściej rządzi cynamon, uaktywniając się zwłaszcza przy   okazji różnego rodzaju świąt, kiedy to stajemy się bardziej podatni na sugestie i skłonni do wydawania większych kwot na zakupy. Bez wątpienia, ból straty (naszych pieniędzy) znieczuli zapach lasu w okolicach gwiazdki

SzczyptaSmaQ
Restauracja U Bartošů - Otovice, Czechy 239

będą podróżować. Jeśli będziecie w okolicach czeskiej granicy, to zapraszam Was na dobre jedzenie za niewielkie pieniądze :) Dobra atmosferę dostaniecie gratis ;) Będąc na Dolnym Śląsku podczas świąt wielkanocnych, mieliśmy okazję odwiedzić restaurację "U Bartošů" w czeskich Otovicach . Zaprosił nas tam Konrad z bloga Konrad Gotuje . Pojechaliśmy w porze późnego obiadu, bardzo głodni i zmęczeni po całym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Suflet z rzeżuchą i serem pleśniowym 133

Korzystając z tego, że w okolicach świąt Wielkanocnych bez problemu można kupić kiełki rzeżuchy, a nawet nasiona same wpadają w ręce, po prostu musiałam coś z nich zrobić. W tym roku wypadło na suflet. Suflet świetnie wyrósł i był naprawdę pyszny. Do sufletu wykorzystałam kiełki wysiane z 3 opakowań nasion rzeżuchy. Składniki: 20 g parmezanu 15 g bułki tartej

Mama Gotuje
Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym 170

świętach należy wyjeść wszystko co pozostało :D Nam zostały 2 surowe białe kiełbaski. Wpisałam w Google " biała kiełbasa przepisy" i pooglądam zdjęcia... oprócz gotowanej, pieczone, smażonej po prostu kiełbasy, można zrobić szaszłyki oraz PIEROGI  (pierogi mazurskie) tak więc dziś na obiad: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym SKŁADNIKI: 2 białe kiełbasy (my mieliśmy swojskie, pikantne) 1 białko

MarciochaKucharzy
Świąteczna zupa grzybowa 152

mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki. Smacznych Świąt

MarciochaKucharzy
Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym 168

przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Sos migdałowy Migdały porządnie rozkruszyć, i dodać do śmietanki. Dolać miód i 2 krople aromatu migdałowego. Całość wymieszać. Pierożki podawać polane sosem Wesołych i Słodkich Świąt

MarciochaKucharzy
Uszka z grzybami i uszka z buraczkami 174

Najlepszym rozmiarem do wycinania uszek jest kieliszek do szampana. Ciasto trzeba cienko rozwałkować. Ulepionego mini pieroga zawijamy na palcu. Pięknie uformowane uszka gotować maksymalnie 2 minuty od wypłynięcia . Wesołych Świąt

MarciochaKucharzy
Aperol Spritz 118

Idealny drink po świętach :)  tylko nie jesteśmy w Alpach i śniegu nie ma... :D Aperol Spritz SKŁADNIKI: 3 części Prosecco 2 części Aperola 1 część wody gazowanej  (bez też dobry) kostki lodu pół plasterka pomarańczy do dekoracji Do kieliszków włożyć kilka kostek lodu. Wlać  dobrze schłodzone Prosecco, następnie Aperol - zostawiając jeszcze nieco miejsca w szklance. Dopełnić

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania