słońce było. I stresujący dzień w szkole był, ale wszystko skończyło się dobrze, kartkówka z geografii poszła dobrze (obym nie zapeszyła!), a z biologii, z kartkówki która była przed świętami dostałam zadowalającą ocenę. Dzisiaj kolejny stresujący dzień, mimo, że po po-feriowej zmianie planu w szkole jestem do 12.30. Za dużo stresu
breakfast of dreamspraktykach też lekko nie jest. Mam nadzieję, że uda mi się wziąć ostatni tydzień wolny, bo z tego co słyszałam to mogą być z tym problemy "bo przed świętami dużo roboty bla bla bla", no ale hej - mam odpracowane godziny i kurde, będę się kłócić! :D Tak więc dla mnie to dzisiaj ostatni dzień w szkole w tym roku
breakfast of dreamsobrazek jest nieco ironiczny, ale nie powiem, że nie prawdziwy. Chyba każdy pod koniec grudnia słyszy lub widzi na portalach internetowych sentencje typu "od nowego roku się odchudzam", "po świętach dieta", "od nowego roku zapiszę się na siłownie" etc. Część postanowień zostaje jedynie wypowiedziana/napisana zamiast zrealizowana... Co zrobić, żeby tak nie było? Jak wcielić postanowienia w życie
breakfast of dreamsbabkę, a dzisiaj polecam mini-babki, w wersji żurawinowo-waniliowej :) Aby przejść do przepisu kliknij TUTAJ lub na poniższe zdjęcie. Tym samym chciałabym Wam życzyć wesołych i spokojnych Świąt (jeśli je obchodzicie :)), spędźcie je bez stresu, w rodzinnym gronie, przy stole zastawionym smakołykami
breakfast of dreamsZakalec? Ciasto nie wyrosło? Było zbyt słodkie/za mało słodkie? Nie posmakowało domownikom, a sam nie dasz rady zjeść całej blachy? A może zostały Ci resztki ciast ze świąt czy jakieś imprezy i nie chcesz ich zmarnować? ZRÓB BAJADERKI! Nie znoszę marnowania jedzenia. Te bajaderki powstały z muffinek, które...wyrosły trochę za bardzo. W efekcie wyglądały nieatrakcyjnie. Robiłam
chili & sugarpieczeniem i gotowaniem przez następny miesiąc, bo czy po 8 godzinnym przebywaniu w kuchni na praktykach będzie mi się chciało spędzać czas jeszcze w domowej kuchni? Zobaczymy...ale do świąt przecież jakoś przygotować się trzeba więc nie będę mieć wyboru :) Ciasto z tego przepisu może jest bardziej jesienne niż zimowe, ale mimo że (przynajmniej w moim mieście) spadł już
chili & sugarniego upomniałam, bo z pewnością zostałby wyrzucony...A tyle tam cudownych receptur! Pierniczki wyszły przepyszne, mocno korzenne i mięciutkie, tak więc możecie zrobić je nawet dzień przed samymi Świętami. Długo utrzymują świeżość, można trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do tygodnia (ale czy wytrzymają aż tyle czasu? :)). Jedyne czego żałuje to to...że nie mogę dać Babci pierniczka
chili & sugartrochę czasu, ale warto, oj warto :) Polecam wykorzystać tę masę do makowca (klik) lub gwiazdy makowej, na którą przepis już niebawem, może nawet uda mi się go opublikować przed Świętami... DOMOWA MASA MAKOWA przepis autorski // ponad 800g masy makowej ~ 200g mielonego maku niebieskiego (ja użyłam TAKIEGO ) ~50g rodzynków ~20g orzechów włoskich ~30g migdałów w słupkach Piątnica ~50g suszonych moreli
chili & sugarmoże i ja w końcu przełamię niechęć do kapusty i ich spróbuję. Cóż, tylnej części ciała mi nie urwały, ale sam fakt, że zjadłam ich podczas tych kilku dni Świąt ok. 10 o czymś świadczy :) Fanom kapuścianych smaków smakowały jeszcze bardziej, mama wyjadała mi je jeszcze gorące, dopiero co po ugotowaniu! :) Może skusicie się i zrobicie je na niedzielny
chili & sugarTrochę Was oszukałam, mówiąc, że przepis na pierogi z kapustą i grzybami to ostatni zaległy świąteczny...znalazłam bowiem jeszcze zdjęcia tych trufelek. Co prawda zrobiłam je po Świętach, ale na wigilijnym stole również mogą zagościć, bo robi się je łatwo i szybko, a są pyszne i na pewno zaciekawią wszystkich, którzy je zobaczą. Owoce z kompotu wigilijnego mama miała
chili & sugarpojawił się w mojej głowie znienacka, a jeszcze szybciej owe danie przygotowałam. Wystarczy nam dosłownie 5 minut i mamy pyszną, zdrową i sycącą zupę :) Mi nieco skojarzyła się ze Świętami Bożego Narodzenia :) Jako że w ankiecie odpowiedzieliście, że chcecie aby na blogu było więcej przepisów obiadowych - oto jeden z nich :) SZYBKI "BARSZCZ" VEL ZUPA BURACZKOWA przepis autorski // 1 porcja
chili & sugarCałe szczęście, że w porę je znalazłam i upiekłam te maleństwa :) Wyglądają uroczo i świetnie będą nadawać się do koszyczka! :) Przy okazji chcę także życzyć zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Wielkiejnocy dla wszystkich czytelników chili&sugar! Mam nadzieję, że spędzicie je miło, w rodzinnym gronie, zajadając pysznymi smakołykami :) ŻURAWINOWO-WANILIOWE BEZGLUTENOWE MINI BABKI przepis autorski // ok. 7 babeczek
chili & sugarramach testowania-Przyprawy zauroczyły mnie naturalnym smakiem,a przede wszystkim wydajnością- za to zostawiam duży plusik! Bigos choć robię go parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany. Składniki 2,5 kg drobnej kiszonej kapusty garść suszonych maślaków i borowików 30 dag wędzonego boczku
Wanilia i Kardamonspieszy. Uwielbiam tę magię, blask choinki, kolędy w tle. Piegusek z delicjami z nutą pomarańczy to mój świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny. SKŁADNIKI: CIASTO: 5 jajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku
Wanilia i KardamonŚwiąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego
Wanilia i Kardamon