się tego chce. A jak pomóc tej kobiecie? może rozejrzeć się po znajomych, popytać, może ktoś pomógłby pracę załatwić? Może zamożniejsza koleżanka zapłaciłaby za umycie okien przed świętami? Sposobów jest wiele, bo trzeba szukać możliwości, a nie wymówek . Jeśli naprawdę chcesz pomagać, to rób to z głową. Wspieraj, a nie lituj się. Wskazuj drogi i możliwości rozwiązania problemów
Codzienna kuchnia niecodziennamoże być świąt bez babki - ta jest szybka i prosta, na dodatek każdego dnia smakuje coraz lepiej. Składniki na 20 porcji : 225 g jogurtu naturalnego 5 jajek skórka i sok z 2 limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru
cucinarenawet lekko je przypalicie. Wyjmujemy zrumienioną wołowinę z rondla. Rondla nie myjemy, wszystko co przypalone z mięsa nada i kolor, i smak. Szykujemy sofrito, czyli przesmażamy razem „włoską świętą trójcę”. Do rondla wkładamy masło, rozpuszczamy je. Wrzucamy drobno pokrojoną marchew, selera naciowego i drobne półplasterki szalotek. Całość smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, marchewka zauważalnie zmięknie
Karo in the KitchenZdarza się tak, że ma się ochotę na coś z tzw. pierwszych stronic gazet. Czas świąt i rodzinnych spotkań mobilizuje po dwakroć do spełnienia się w roli szefa kuchni. Dodatkowo chcemy zaszaleć, gdy w sklepie znajdziemy miłe portfelowi promocje np. na taką oto kaczkę. I co teraz?! Składniki: 1 kaczka dziwaczka bez podrobów 1 jabłko
Karczma Honoriettyśliwkowa zupa pachnąca piernikiem Do świąt jeszcze daleko, ale zupa ta jest tak pyszna, że warto ją robić jak najczęściej. Szczególnie tera, kiedy śliwek z naszych sadów, mamy pod dostatkiem. składniki dla czterech osób 1,5 kg śliwek 10 g masła 250 g piernika 80 ml miodu 1 l wody sposób przygotowania W garnku topimy masło, dodajemy do niego
Miód i pieprzKiedyś piekłam chleba bardzo dużo i bardzo często. Przytyli przez to wszyscy, więc teraz piekę go rzadziej. Smakuje mi teraz jeszcze bardziej ;) Warto spróbować zrobić go przy okazji Świąt Bożego Narodzenia - domowe pieczywo na wigilijnym stole, to coś niesamowitego! :) CHLEB CZOSNKOWY Składniki: - 500 gram mąki - 260 gram bardzo ciepłej wody - 70 gram oleju - 50 gram drożdży - łyżeczka cukru - łyżeczka
Życie zamknięte w smakumnie the best of the best. ;) Idzie jesień (chociaż mega powoli), więc kruche ciastka do herbaty jak znalazł. A kto chce może się też wpisać w trend myślenia o Świętach Bożego Narodzenia kilka miesięcy wcześniej, bo to przecież taka współczesna moda ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakuCzęsto po świętach pozostają nam rożne kawałki mięs z którymi nie wiadomo co zrobić i wtedy jest najlepszy moment aby zrobić bigos. Więc do dzieła, robimy przegląd lodówki. Składniki: Kapusta świeża – 1 średnia główka Kapusta kiszona ( tyle co świeżej lub więcej ale nie mniej ) Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso
Smaki EwySezon ogórków małosolnych uważam za otwarty. Nie są to pierwsze ogórki małosolne tej wiosny które zrobiłam. Pierwsze już były w okolicach Świąt, lecz w malej ilości ( cena odstraszała ). Każdy zapewne robi takie ogórki i zapewne w każdym domu robi je troszeczkę inaczej. Od lat robię je tak samo. Każdy w mojej rodzinie ma swój ulubiony stan ogórków małosolnych
Smaki Ewypiernika jednocześnie, wilgotne, nie za słodkie a do tego smak brzoskwiń. Mimo, że gościło na moim świątecznym stole uważam że doskonale nadaje się do upieczenia także już po świętach. Jest dość szybkie w wykonaniu i myślę że każdego zachwyci ten smak. Przepis znalazłam tutaj. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 150 g masła
Słodka Kraina Wypiekówdalszym ciągu mam wielką ochotę na słodkie przysmaki, a więc omlet jest czymś w rodzaju przejściowego odzwyczajania się od olbrzymiej ilości przepysznych ciast - bo to największy grzech podczas świąt. Słodkie danie przynajmniej zlikwidowało kolejne, słodkie przekąski między posiłkami, a do tego można się nim wspaniale delektować - taki pyszny, puszysty, mięciutki, ze wspaniałym dodatkiem maminego dżemu... Ale zaraz już idę
psgotujemymamy grudzień, do świąt już naprawdę blisko (choć wcale tego jeszcze nie czuję, pomimo widocznych choinek i światełek itp.), pogoda też [niestety] dostosowała się do tego zimowego miesiąca. Dlatego dziś na osłodzenie Wam tego dnia, przedstawiam kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji - "Królewiec". I myślę, że reszta słów jest zbędna, bo - co by tutaj dużo mówić - to pyszne ciasto
psgotujemyWszystkim czytelnikom z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkiego co najlepsze, udanych spotkań w gronie naszych bliskich, mnóstwa uśmiechu oraz samych pysznych smakołyków na Waszych stołach :) Sylwia
psgotujemyJedzony na ciepło obowiązkowo z mlekiem, zawsze kojarzy mi się z domem i tym wspaniałym zapachem, który unosi się podczas pieczenia. Jak pamiętam u babci był obecny zarówno podczas świąt, jak i bez okazji. Zawsze leżał w koszyczku obok chleba. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jeśli chcemy to ponoć można go przysmażyć, czego
psgotujemygotowana, a raczej parzona. Proponuję świetną alternatywę do kiełbasy parzonej - pieczoną w piekarniku. Upieczona z cebulą, czosnkiem i przyprawami jest jeszcze smaczniejsza i niezwykle aromatyczna. Nie czekaj do świąt, by się nią delektować. Podana z puree ziemnaczanym będzie super szybkim obiadem, z pieczywem smaczną kolacją, bo wystarczy ułożyć kiełbaski w naczyniu, a resztę zrobi za nas piekarnik. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!