krótkie wyjazdy, by choć na chwilę oderwać się od rzeczywistości i spędzić piękne chwile ze swoją miłością. Czuję, że moje baterie są naładowane do pełna i spokojnie wytrwam do świąt :) Sezon dyniowy w tym roku niestety szybko dobiega końca. Coraz ciężej jest znaleźć dynię w pobliskich straganach. Póki co, chcę ten sezon wykorzystać na maksa i pokazać
Be Fit Be StrongBardzo dobre ciasto, od zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy, która według mnie nie jest wyczuwalna, no chyba że ktoś jest bardzo wrażliwy na jej smak :) Świetna propozycje na chłodne dni. Ciasto robiłam w standardowej kwadratowej blaszce, możemy też upiec je w nieco większej, wtedy ciasto dzielimy na 3 części :) Ciasto
charlotte gotujepełni. Co raz częściej sięgamy po rozgrzewające herbaty z miodem, imbirem czy cynamonem. Dla mnie przyprawy korzenne kojarzą mi się ewidentnie z późną jesienią, zimą, a najbardziej ze Świętami Bożego Narodzenia. Pierniki pachnące gożdzikami i cynamonem, miodowniki, orzechowce. Myślami już wybiegam do świątecznych pierniczków....Eh, tak się rozmarzyłam, a to wszystko przez moją pięcioletnią córkę. Kiedy zagniatałam kruche
na moim stole...Kilka dni temu, podczas rozmowy w pracy na temat serników urodził się wątek spodów. Koleżanka stwierdziła, że robi go na ciastkach korzennych, które można kupić tylko przed świętami i tylko w jednym sklepie i że są to jej ulubione ciastka. Mamy listopad, więc i czas świątecznych łakoci w sklepach i faktycznie znalazłam korzenne przysmaki. Postanowiłam zrobić bardzo słodki "sernik
ChilliJemyświecie znajdziecie tutaj: Pierniki bakaliowe Tak... to już czas, żeby zrobić ciasto. Piernikowe ciasto wkładamy do naczynia i przykrywamy lnianą ściereczką. Trzymamy do 1-2 dni przed Świętami Bożego Narodzenia. Wtedy bierzemy się za pieczenie ciastek. Pierniki przyrządzone według tego przepisu nadają się od razu do jedzenia. Po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie i delikatne
Pobite gary BarbaryZapachniało Świętami w naszym domu. Pierwszy raz z tym roku. A to za sprawą korzennego ciasta marchewkowego. Uwielbiam je, bo jest proste i szybkie w przygotowaniu, słodkie i mokre w smaku oraz zaskakuje wszystkich jak słyszą, że jest z marchewki J Korzenne ciasto marchewkowe Składniki 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki
Pyza i SurówkaListopad to wyjątkowy okres. W tym miesiącu obchodzimy wiele wzniosłych świąt. Możemy również w tym okresie cieszyć się najlepszą gęsiną przygotowywaną na św. Marcina czy zajadać się pysznymi Świętomarcińskimi rogalami. Przy tej zbliżającej się okazji zachęcamy wszystkich miłośników dań z grilla do przygotowania przepysznej gęsiny. Gęsina przygotowywana na grillu jest wyśmienita. A ta z poniższego przepisu doprawiona winem, odrobioną
naRuszciesię w nich ponad rok temu i od tamtej pory w cukierni zazwyczaj to one stanowią mój wybór. W tym roku biały mak kupiłam odpowiednio wcześniej by móc na Święto Niepodległości przygotować rogale w domu. Ostatnio będąc w Gdańsku miałam okazję skosztować również rogali z nadzieniem z czarnego maku o bardzo podobnej nazwie "Marcjanki", które są ich regionalnym odpowiednikiem rogali(...)Marcińskich na Święto Marcina. Ich obłędny smak również przypadł mi do gustu. Dodam tylko, że istnieją jeszcze rogale Barcińskie, które są regionalnym przysmakiem kuchni kujawsko- pomorskiej, i mimo, iż spędziłam większość życia mieszkając w tym województwie nigdy nie miałam przyjemności ich skosztować, lub tego nie pamiętam. Ich nadzienie jest nieco skromniejsze od rogali Marcińskich bowiem zawiera jedynie mielone migdały
Mango Papajakażdego dziecka. Czasem czuje się jak duże dziecko, które uwielbia je właściwie pod każdą postacią. Pulchne racuszki mają w moim sercu jednak podwójne znaczenie - kojarzą mi się ze świętami. W prawdzie ta wersja nie jest świąteczna, ale pulchność wprawia mnie już w grudniowy nastrój :) Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: 2 jajka 300ml jogurtu greckiego 1 szklanka
ChilliJemyjest zbyt mocno wyczuwalna w cieście, nadaje jedynie pięknego koloru masie owocowej. Mocno wyczuwalna natomiast jest pomarańcza i cynamon, które sprawiają, iż ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami. Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto kruche: 250 gram mąki 100 gram masła 2 jajka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru szczypta
Mango Papajachowam urazy jedynie do kaczych piersi. W przeciwieństwie do innych drobiowych cycków mają smak już same w sobie a jeśli dorzucimy kilka prostych składników otrzymamy wspaniałe, trochę pachnące świętami danie :) Piersi kaczki z suszonymi owocami, jabłkami i majerankiem 2 piersi kaczki 6 suszonych śliwek 4 suszone morele majeranek sól pół pomarańczy, bez skórki jabłko, obrane
Dzieje kuchennej Wiewióryjest szybsze w wykonaniu niż tradycyjne naleśniki . Dzisiaj proponuję naleśnik z piekarnika luksusowy z dodadtkiem najdroższej przyprawy na świecie czyli szafranem. Wiecie, że mam słabość do szafranu, a bliżej świąt używam go coraz częściej. Piękny, żółciutki naleśnik podałam z bitą śmietaną i konfiturą z borówki, z której zapasów wciąż korzystam. Zapraszam na przepis poniżej Naleśnik z piekarnika po szwedzku
codojedzeniaczole calaveritas wypisane są imiona. Mogą być one ozdobą lub po prostu do zjedzenia. Innym tradycyjnym daniem podawanym podczas Zaduszek w Meksyku są smażone koniki polne. Po zakończonym święcie mają one odwieźć dusze zmarłych do nieba. Jednak ja mam dla Was jeszcze inny, choć również tradycyjny przepis na chleb zmarłych, czyli pan de muerto. Chleb zmarłych (Pan de muerto
Pełny talerzWesołych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy! Pachnącej rzeżuchy, smacznego jajka i pysznej szyneczki. Bogatego zajączka, dużo zdrówka i szczęścia! Mokrego Dyngusa i moc radości:) I przede wszystkim upragnionej, ciepłej wiosny;) Wszystkiego najlepszego
Kuchnia Pani Wiosnymalutkie Bożonarodzeniowe ciasteczka są moim odzwierciedleniem Świąt. Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na Wigilijnym stole. W ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło
Kuchnia Pani Wiosny