się ze wszystkim na czas, często wybierając między rzeczami ważniejszymi lub też mniej. Podobnie będzie i tym razem. A jak u Was? Również ogromna ilość nauki lub pracy przed świętami? Pamiętajcie, wszystko jest do zrobienia, ale ważne jest to, by umiejętnie rozplanować plan działania! :) Dzisiaj coś, co przygotowałam dla moich domowych miłośników łososia. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie
Be Fit Be StrongJuż niedługo nadejdzie najpiękniejszy, magiczny czas Świąt. Rodzina, radość, kolędy, piękne wspomnienia, zieleń choinki, drobne upominki od serca... A wszystko, to przy stole zastawionym ulubionymi, świątecznymi potrawami. Zapewne już teraz wiele osób zaczyna przygotowania do tego magicznego okresu. Wyciągacie zeszyty / książki z Waszymi sprawdzonymi przepisami na ciasta, ciasteczka, pierniczki, kutie... Szykujecie listę zakupów, na której oczywiście nie może zabraknąć
Słodkie okruszkicytryny 200 g masy marcepanowej Dodatkowo: 100 g roztopionego masła sporo cukru pudru do obtoczenia CZAS PRZYGOTOWANIA: POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY Przygotowania należy zacząć na 3 do 5 tygodni przed Świętami! Z podanych składników przygotujecie dwa małe keksy o wymiarach 24 cm x 8 cm 1. Dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem , umieszczamy w sporej misce wszystkie rodzynki i migdały. Zalewamy
My Culinary Artokna. Zdążyliśmy przed zimą i teraz już można przykręcić kaloryfery. Nie mogę się doczekać lata. I choć dopiero zbliża się zima i tak jestem szczęśliwa. Co prawda jeszcze do Świąt daleko jednak ostatnio kupiłam żelowe ozdoby świąteczne. Stanisław jak to odkrył nie odpuścił i przykleiliśmy. Widok z okna na bloki, ale często patrzę w niebo. Jeszcze nigdy nie mieszkałam
Niebieski kubek z kawawyjęciu z piekarnika układać na kratce do wystudzenia. Pierniczki nadają się od razu do jedzenia, gdyż nie twardnieją całkowicie, są delikatnie miękkie. Można je upiec nawet tydzień przed świętami, oczywiście jak wszystkie pierniczki nadają się do długiego przechowywania
Mix smakuzaciągnęłam z przepisów kuchni tureckiej i pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę. Po raz pierwszy przygotowałam to ciasto na zeszłoroczne Bożenarodzenie i okazało się, że w pierwszy dzień świąt musiałam go „dorabiać” gdyż w Wigilię został skonsumowany w pierwszej kolejności ze wszystkich słodkości jakie zagościły na stole świątecznym. Składniki na: Ciasto […] The post Ciasto daktylowe
Magiczny Garnekdania z europejskim rodowodem. Jambalayi najbliżej jest do hiszpańskiej paelli – to mieszanka mięs i owoców morza, ryżu, bulionu i pomidorów, oparta na cajuńskiej (pochodzącej od osadników francuskich) duszonej ‘świętej trójcy’ – cebuli, słodkiej papryce i selerze naciowym. Przy szykowaniu jambalayi trochę jak z gumbo – wrzucało się takie mięso, jakie było akurat pod ręką. W zależności od pory roku był
Karo in the Kitchensłowa, otaczają mnie Mikołaje, bałwanki, elfy, świeczuszki, dwa renifery (które były prezentem z okazji znalezienia praktyk) oraz świąteczne puszki (w części już zapełnione). I choć widok za oknem nijak Świąt na myśl nie przywodzi, ja zamiast herbaty piję kakao i uśmiecham się do siebie. To już czas! W niedzielę pojechaliśmy też z wizytą do rodziców C. Zebrało się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowa przyprawa piernikowa. Cudownie pachnąca, naturalna, lekko pikantna, bogata w składniki. Nie można sobie odmówić jej przygotowania. Zbliża się czas Świąt, w głowach aż wre od pomysłów kulinarnych. Ułatwię Wam to z moją gotową przyprawą piernikową. Kilka składników dostępnych w mniejszym czy większym sklepie, młynek do kawy lub moździerz, chwila na zmielenie i rozkoszny zapach rozchodzi się po domu
Naturalna Kuchniaświetnie liczy i już wie, że w kalendarzu została jedna kartka i nadchodzą wielkie dni...Wielkie, to znaczy jej urodziny:) Zrobiłyśmy więc wspólnie takie małe przedbiegi w przygotowaniach do świąt, i upiekłyśmy ciasteczka maślane. Wybrałyśmy kilka foremek do wycinania ciasteczek, niekoniecznie świątecznych, bo na te przyjdzie jeszcze czas. Dla mnie była to przyjemność, kiedy razem z córką mogłam spędzić
na moim stole...przyczyną, ostatnio czuje się strasznie słabo :( Wczoraj na treningu mało nie zemdlałam :( Podejrzewam, ze stres, który ciągle przeżywam od ostatnich dwóch tygodni też ma tutaj swój udział..."Oby do Świąt" ;) BTW, mamy grudzień! :o Ten rok minął zastraszająco szybko...Jeszcze 30 dni i bedzie 2016r.! :o Z jednej strony trochę mnie to przeraża...Czas leci coraz szybciej
breakfast of dreamsnazwa wskazuje za przygotowanie tego piernika należy się zabrać na trzy tygodnie przed świętami. Przepis jest prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Pochodzi z forum CinCin i podała go tam Ewalukas, u mnie z małymi zmianami. Ja upiekłam podwójną porcję. W domu pachniało pięknie! Piernik ten ma też tą zaletę, że przygotowany wcześniej
Polska Zupamożliwe, że już jutro grudzień??? Tyle jeszcze miałam mieć czasu na przedświąteczne porządki, zakupy i te wszystkie sprawy, na które w listopadzie jeszcze za wcześnie, a tu do świąt zaledwie kilka tygodni. Jak, się pytam?!? Dobrze, że chociaż udało nam się znaleźć lalkę, o którą Zuzia poprosiła Mikołaja, bo kiepsko by było ;)… Continue reading Migdałowe podkówki
brunetkawkuchni