Mieszanka składników w tym koktajlu pozwoli Wam poczuć magię Świąt Bożego Narodzenia, nastroić na ten magiczny czas. Przy okazji również odrobinę rozgrzać. Do przygotowania koktajlu potrzebujemy: – 1 sporą garść wcześniej namoczonych daktyli
Szybko Tanio Smaczniewłaśnie te prezentowane przeze mnie.Są puszyste,mięciutkie..a oblane czekoladą bądź posmarowane domowym lukrem są idealne...co gorsza uzależniające...trzeba je chować przed domownikami by dotrwały do Świąt. Składniki na ok 100-120 szt: 1kg mąki 400 g miodu 1 przyprawa do piernika 250 g dobrej margaryny bądź masła 200 ml gęstej,kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru
Niespełnione zdolności kulinarneNasze dzieła mogliśmy zabrać do domu, i kusić naszych bliskich zapachem czekolady, który unosi się wszędzie. Warsztaty okazały się strzałem w dziesiątkę i przybliżeniem nas do zbliżających się Świąt. To właśnie ten dom kusi moich bliskich
Niezły Młynekmoim domu rodzinnym przyjmowało się, że kiedy Mama robiła ogórkową w dniu skoków narciarskich to wygrywał Adam Małysz (wiem, że to śmieszne, ale byłyśmy o tym jako dzieci święcie przekonane :P ). Zupa ogórkowa w moim przeświadczeniu powinna być gęsta i sycąca i zawsze z ziemniakami i ryżem. Tego zabiegu nie rozumiał mój Mąż, który z czasem przekonał się
ChilliJemyprzekroić na blaty i przełożyć czym chcecie, dekoracja do wyboru. Jestem pyszny w polewie czekoladowej przyozdobiony bakaliami lub posypany cukrem pudrem i posypką truskawkową. Możecie mnie przygotować przed samymi świętami, będę pyszny i delikatny. Składniki: mąka pszenna 300 g jaja masło cukier miód płynny 200 g śmietana 18% 3 łyżki soda 2 łyżeczki cynamon 1 łyżeczka
Różowa kuchniaKruchutkie babeczki po brzegi nadziane masą makową. Pieczone w foremkach na muffinki. Bajecznie wyglądają na stole i bardzo dobrze sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Polecam! Składniki: (na około 12 sztuk) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 ¼ szkl. mąki pszennej 2 żółtka 1/4 szkl. cukru pudru 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
Nastoletnie Wypiekaniemnie jeszcze nie widać świąt. Ciasto na pierniki nadal czeka na swoja kolej. Zanim zacznę przedświąteczne przygotowania, mam dla Was propozycję bardziej codzienną. Zimowe kanapki to dla mnie wyzwanie, bo przecież brakuje świeżych pomidorów, ogórków i innych pyszności. Dlatego o tej porze często przygotowuję pasy do kanapkę. Unikam tych kupnych, często na etykiecie znajduje listę rzeczy, których nie chce
Przysmaki KarolkiCoraz bliżej Świat,coraz piękniej pachnie w domu...skórka pomarańczowa,pierniczki..zapach roznosi się po całym domu i sprawia,że robię się niecierpliwa ....już się nie mogę doczekać Świąt. Polecam tymczasem przepis na pierniczki,który z pewnością przypadnie Wam do gustu.Co najważniejsze...pierniczki nie zmieniają kształtu w trakcie pieczenia więc są doskonałe gdy chcemy zrobić z nich choinki
Niespełnione zdolności kulinarnewspaniała atmosfera i ja wśród sporej grupy trzylatków. Za kilka dni najlepsza zabawa, dekorowanie naszych wypieków! Zimą również można wypić smaczny i owocowy koktajl , a im bliżej świąt Bożego Narodzenia , tym chętniej przygotowuję przepisy w takim klimacie. Wystarczy wybrać ulubione owoce sezonowe i zmiksować z naturalnym jogurtem, maślanką czy kefirem. Dzisiaj u mnie jogurt naturalny, kaki, ananas
Moja smaczna kuchniasera twarogowego w kostce. Sernik smakuje o wiele lepiej, ale można go również zrobić z sera z wiaderka. Często gości w naszym domu i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tego sernika. Zapraszam!!! Składniki: Masa serowa: 10 jajek, 1,5 szkl. drobnego cukru, 1 kg twarogu lub sera w wiaderku, 400 ml śmietany
Passion of CookingTakie pierogi przygotowuje moja teściowa na Wigilię i przepadłam. Są przepyszne i po prostu je uwielbiam. Po świętach często dostajemy kilka paczuszek z pierogami, one świetnie smakują o każdej porze roku, podgrzane czy podsmażone
Szybko Tanio Smacznienumeru magazynu "Życie ze smakiem", którego jestem współautorką. Bieżący numer poświęciłyśmy zimie i zbliżającemu się Bożemu Narodzeniu. Znajdziecie tam garść przepisów, trochę porad i ciekawe artykuły tematycznie związane ze świętami. Poprzedni numer cieszył się (i właściwie nadal cieszy) sporą popularnością, a to mobilizuje nas do pracy. Mam nadzieję, że nie zawiedziemy Was i tym razem. Poniżej, pod zdjęciem okładki
Codzienna kuchnia niecodziennaBiedronka Pierwszy raz biedronkę jadłam przy okazji jakiś świąt u mojej szwagierki. Mając do wyboru kilka rodzai różnorakich ciast i deserów - a mało nigdy nie piecze, najbardziej mi smakowała właśnie biedronka. Kilka dni później szperając w necie znalazłam przepis i upiekłam. Nie wyszło tak samo. Wykradłam więc przepis z cudownego zeszytu mojej szwagierki i teraz dość często ciasto
na moim stole...Szybki przepis, dla tego kto jeszcze nie spotkał Mikołaja i chce go jak najsmaczniej przywitać! Ciasteczka są mocno korzenne, chrupiące, pachną świętami, a całość podkręca smak Decorada Karmel - bez barwników i sztucznych dodatków. Do kawy, mleka lub kawy z mlekiem idealne! Składniki na ok. 2 blaszki : 250g mąki owsianej 100g masła o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżeczki przyprawy korzennej
CzarnawisienkaPrzed świętami niestety totalny brak czasu. Moje projekty, Ł. praca inżynierska... Wszystko się udało chyba tylko dzięki jakiemuś tunelowi czasoprzestrzennemu, który połączył nasze mieszkanie z pwr ;). Przepisy nieco spóźnione, ale na sylwestrową noc będą w sam raz ;). Ciasto marchewkowe z kremem z serka i polewą kakaową zwane marchewkowym piernikiem Ciasto: Składniki 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju
Kuchnia w szuwarach