wykonaniu, a co najważniejsze wybieracie składniki sami, nie ma nic lepszego! Do mojej przyprawy wykorzystałam zioła, które mam aktualnie pod ręką, suszone i moje ulubione. Zachęcam, wlaśnie przed świętami, do zrobienia własnych przypraw domowych, to świetny pomysł na prezent w stylu "zrób to sam" . Przyprawa do sałatek, domowa Składniki: suszona bazylia suszone oregano suszony tymianek suszona szałwia suszone płatki
Moja smaczna kuchniaProponuję dziś pyszne ciasto na świąteczny stół. Pachnie pomarańczami i jabłkami, cynamonem i świętami, polecam. Kruche ciasto, aromatyczne i wilgotne wnętrze, będzie znakomitym uzupełnieniem menu świątecznego. Niech Wam smakuje. Szarlotka z budyniem pomarańczowo - dyniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzed Świętami przypominam sobie o zapasie suszonych grzybów. W tym roku na grzybobraniu byłam tylko kilka razy, więc zapasik jest mizerny. Ale i tak wystarczy na zupę grzybową. Żeby zupa nie była wodnista, zrobiłam ją ze zmiksowanym kalafiorem. Składniki : 2 garści suszonych grzybów (użyłam mieszanki) mały kalafior marchew pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe 4 ziarna
Weekendy w domu i ogrodziePierniczki Odkąd moja córka potrafiła złapać w swoje małe rączki wałek do ciasta, wspólnie co roku przed świętami zabieramy się za pieczenie pierniczków. Im Ona jest większa, tym większą radość nam obydwu sprawia to radość. Dopiero teraz mogę powiedzieć, że robienie pierniczków jest naszą małą tradycją :) Najpierw wałkujemy, wykrawamy, układamy na blaszce i podglądamy przez szybkę w piekarniku
na moim stole...Przepełniony magią Świąt domowy makowiec, to najsmaczniejsze ciasto jakie znam. Wykonany według podanego niżej przepisu zawsze wychodzi perfekcyjnie i przez długi czas zachowuje świeżość. Najlepiej piec go w długiej formie keksowej, dzięki czemu makowiec nie popęka. Składniki ciasta drożdżowego - proporcje na 2 makowce o długości 30 cm 2 szklanki mąki pszennej 120 ml letniego mleka 90 g roztopionego przestudzonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawyobrażam sobie nadchodzących świąt bez kapusty kiszonej z suszonymi grzybami, robię ją tylko raz w roku. Zapach roznosi się po całym domu! Dzisiaj przygotowałam kapustę także na farsz do pierogów i uszek . Nie zapominam o liściach laurowych, dodaję ziele angielskie, jałowiec, czosnek i szczyptę miłości do gotowania, aby uzyskać jak najwięcej aromatu, utłuczcie wszystkie zioła w moździerzu
Moja smaczna kuchniaKolejny smak bez którego, od jakiegoś czasu, nie wyobrażam sobie świąt. Lekko cierpki, a jednocześnie słodki. Konfitura, która doskonale pasuje zarówno do słodkich ciast i deserów, jak i dań wytrawnych, mięsnych. Moją konfiturę mam zamiar podarować przyjaciołom w ramach prezentu świątecznego, a zarazem gratulacyjnego ;) Niedawno urodziło Im się dziecko, ciocia już oszalała na Jego punkcie ;) Dzięki http://babydeco.eu
Domowa cukiernia EwyDorada zamiast karpia w tym roku na stole wigilijnym. Zresztą jedną z potocznych nazw dorady jest: karp morski (zeekarper) Karp to jest ryba, która nieodmiennie kojarzy się ze świętami i Wigilijną potrawą. Dorada jednak to idealna alternatywa. Nie zawiera praktycznie ości i łatwiej podać ją w całości od dużo większego karpia. Bardzo łatwo ją oskrobać (ma bardzo mało delikatnych
Sztuka gotowania w/g Samirypięknie pachnieć i jego ozdoby również, kiedy gałązki obwiesimy aromatycznymi pierniczkami w całym domu zapach jodły pomiesza się z korzennymi zapachami, efekt niesamowity. Jeszcze zdążycie je zrobić, bo do świąt zostało kilka dni, w nagrodę będziecie mogli podjadać pierniczki prosto z choinki. Składniki: - 50 do 55 dag mąki pszennej, typ 450-500 - 25 dag miodu, może być sztuczny
Apetyczna babeczkakrem, który będziecie wyjadać prosto ze słoiczka, gwarantuję ;) Smakuje dokładnie tak, jak popularne wafelki. Świetny także do naleśników, placków czy przełożenia ciast, o czym przekonacie się niedługo. Jeszcze przed świętami, obiecuję! Polecam, bardzo :) Składniki: 100 g orzechów laskowych 1 szklanka mleka w proszku 3 łyżeczki cukru waniliowego 1/4 szklanki śmietanki 30% 200 g masła 3 łyżki płynnego miodu Orzechy
Domowa cukiernia Ewywymaga leżakowania, jest wilgotny, puszysty i bardzo aromatyczny. Ja przełożyłam go powidłami śliwkowymi i masą grysikową. Myślę, że takie połączenie jest doskonałe :) Co tu dużo mówić, zapach świąt unosi się w powietrzu. Polecam! Składniki: Ciasto: 120 g masła 3/4 szkl cukru 3 łyżki miodu 150 g powideł śliwkowych (polecam domowej roboty ) 2 łyżki kakao
Nastoletnie WypiekanieWitajcie kochani :) Jak Wam idą przygotowania do świąt? Jeśli jeszcze nie domknęliście ostatecznie listy świątecznego menu to polecam dopisać do niej to ciasto. Zapewniam, że nie pożałujecie :) Ciasto jest przepyszne! I już jeden kawałek wystarczy aby się najeść :) Do tego im dłużej postoi tym lepiej smakuje :) Karmel, orzechy, czekolada... to musi smakować :) Snikers pojawił się również w najnowszym numerze
My simple kitchenJeżeli, jak ja, uważacie, że nie ma świąt bez maku, może skusicie się na taki na chrupiącym kruchym cieście. Jest prosty i stosunkowo szybki, a jeśli mielenie maku nie należy do Waszych ulubionych zajęć, możecie nawet pójść na skróty i użyć gotowej masy makowej (chociaż osobiście uważam, że raz do roku można się trochę poświęcić… Continue reading Makowiec
brunetkawkuchnileżenia zamknięte w puszce, aby "odeszły" i stały się miękkie. Te pierniczki od razu są mięciutkie i niezwykle smakowite. Może to i dobrze, że można je robić tuż przed Świętami, bo inaczej mogłyby ich nie doczekać... :-) SKŁADNIKI: - ok. 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka miodu - 4 jaja - 1/2 kostki masła - 3/4 szklanki cukru brązowego - 2/3 szklanki piwa - 1 łyżeczka
Wielopokoleniowomniej słodki, ale przy tym nie podrażnia jelit, do tego ma prawie zerowy indeks glikemiczny. Bonusowo postanowiłam podzielić się z Wami pewnym drobiazgiem, przydatnym w kuchni przede wszystkim przed świętami. Mianowicie mam dla Was świąteczną kartę do wydruku z małym organizerem kuchennym. Są na niej godziny i miejsce na wypisanie zadań do wykonania oraz na notatki. Może komuś się
Przepysznik - BLW i nie tylko