niż ich otrzymywanie :), a jeśli jeszcze pokusimy się własnoręcznie wykonanie to wtedy frajda jest podwójna. Moje bakaliowo-orzechowe słoje już mają swoje przeznaczenie, a teraz Wasza kolej, bo do świąt został już tylko tydzień, więc do roboty!. Składniki: bakalie i orzechy jakie lubicie, lub jakie obecnie macie w spiżarni - orzech włoski - orzech pekan - orzech makadamia - orzech laskowy - rodzynki
Apetyczna babeczkaPaszteciki” drożdżowe to danie które najbardziej kojarzy mi się ze świętami. W naszym domu są nieodłącznym ich elementem. Do barszczu nadziane grzybami, do podjadania między głównymi daniami i dla młodszych domowników rybno-warzywne. Gdy spodziewamy się dużej ilości gości warto podwoić składniki bo danie szybko znika ;) Składniki na około 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej
Mienta blogCiasteczka zawsze przed świętami wcześniej przygotowuję i w pojemniku szczelnym przechowuję, bo im dłużej sobie tak leżą, czekają, tym bardziej chrupiący smak mają. Te jednak dobrze nie schowałam, bo po 3 dniach już ich nie miałam. Po jednym się zjadało, ukradkiem chrupało i nie wiadomo jak J J J , to się stało, że nic już nie zostało. Trzeba
Moniki Smakołykiwciąż tu jestem? Niemniej jednak prowadzenie bloga sprawia mi przyjemność i nie wyobrażam sobie, że miałabym przestać to robić... Jeszcze raz wielkie dzię-ku-ję ♥♥♥ Dzisiaj ostatni sprawdzian przed świętami! We wtorek będę mogła powiedzieć, że przetrwałam i w końcu cieszyć się wolnym czasem... :) Ale wiecie co? Wcale nie czuje świątecznej atmosfery
breakfast of dreamsuszczerbku na smaku. Potem tylko nasączenie i przełożenie masą i ciacho było gotowe. A, że od imienin taty, do Barbórki (mama), był rzut beretem a od Barbórki do Świąt… też blisko, w mojej pamięci to ciasto Bożonarodzeniowe i kropka Ale wróćmy do orzechowca. Ciasto miodowe z dodatkiem sody, a więc sam placek przypomina nieco ormiańską Marlenkę
Mieszam w Garnkuidealne ciasto, które warto zrobić 2-3 dni przed świętami, ponieważ potrzebuje czasu, aby ciasto zrobiło się cudownie miękkie. W smaku wyborne, do kawy genialne!. Ja użyłam orzechów pekan, ale nasze krajowe orzechy włoskie też będą doskonałe do tego ciasta. Duża forma do ciasta 40x25 cm. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w takiej samej temperaturze pokojowej
Apetyczna babeczkaŚmietanowy tort motylek Moja mała księżniczka jutro kończy 5 lat. Ależ ten czas leci...Szykują się więc 2 imprezy, jedna dla koleżanek, druga dla rodziny. Przed samymi świętami jest to nie lada wyczyn, upiec 2 torty, i zorganizować dwa przyjęcia. Ale czego nie robi się dla dzieci :) Na zabawę dla dzieci przygotowałam śmietanowy tort w kształcie motylka, w różowej
na moim stole...mnie podawane tylko z cebulką. W tym roku postanowiłam poszperać trochę, poszukać i posmakować innych rodzajów śledzi. Mam nadzieję, że zdążę się wszystkimi z Wami podzielić jeszcze przed świętami ;) Dziś zapraszam na śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki i ogórków konserwowych. Bardzo smaczna alternatywa do zwykłego śledzia, zapewne dobrze Wam znana. Może skusicie się na mój przepis
Czerwona PorzeczkaJakie jest ulubione ciasto Polaków? Pewnie nie wszyscy, ale część z Was odpowie, że sernik. Tradycyjny, wiedeński jest obowiązkowym punktem w czasie rodzinnych świąt. Waszych też? A może w tym roku spróbujecie czegoś nowego? W moim domu sernik piekli wszyscy, a każdy na swój sposób. Tak się składa, że ja nie podzielałam ogólnego zachwytu sernikiem. Nigdy
Ratunku obiadAllegro. Zawieszki z drewnianej sklejki. Według mnie wyglądają ładniej niż etykietki przyklejane na butelkę. Na Allegro kupiłam bardzo ładne zawieszki z drewnianej sklejki. Z jednej strony mają napis "Wesołych Świąt", a z drugiej można pisakiem napisać imię osoby obdarowanej czy rodzaj oliwy. Kupiłam też kilka zawieszek ze sklejki w kształcie gwiazdek, dzwoneczków i innych świątecznych elementów. Zawieszki papierowe. Można
Chilli Czosnek i Oliwaprawdziwych Świąt Bożego Narodzenia, bez prawdziwego piernika. Dzisiaj proponuję wersję przekładaną masą marcepanową i powidłami. Jest to taka specjalna wersja, dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zupełnie suchymi ciastami. Bardzo ważne w tym przepisie jest to, żeby wszystkie składniki, których będziemy używać - były w temperaturze pokojowej. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru
Świat CiastaPrzygotowania do Świąt w pełni. Uszka, pierogi z kapustą i grzybami, zapas ryby... zmuszają do robienia większej ilości miejsca w zamrażalniku. Dlatego coraz częściej sięgam po pyszne, letnie owoce, które zamroziłam jeszcze late. Dziś przygotowałam pyszny kokosowo-jagodowy pucharek, który w połączeniu z ziarnistym fit snack smakuje wprost wybornie. Idealna propozycja na podwieczorek po długim i męczącym dniu. Szybko
Słodkie okruszkimaleńkie, korzenne ciasteczka mają niesamowitą właściwość - znikają z puszek szybciutko, w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach, a Rodzina i znajomi ciągle domagają się kolejnych porcji. Naprawdę ciężko jest uchować jakieś do Świąt... Trzeba je chować głęboko, gdzie nikt nie spodziewałby się ich znaleźć. Albo przygotowywać te, na których można sobie zęby połamać zaraz po upieczeniu. Wtedy jest szansa, że konsumenci, zrażeni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasta z makiem zawsze królują na stołach w okresie Świąt Bożego Narodzenia, nie kupujcie gotowców, zróbcie sami :), to naprawdę łatwe i macie pewność co się w nich znajduje. Ciasto drożdżowe sprawdzone, jeśli uda się zdobyć wiejskie jajka z pięknym żółtkiem to Wasze strucle wyglądem i smakiem zaskoczą domowników i gości :). Składniki na 2 strucle, ciasto: - 2 i 1/2 szklanki
Apetyczna babeczkaŚwięto Dziękczynienia ze Śliwką kalifornijską było bardzo przyjemnym doświadczeniem. Pierwsza w tym roku choinka, świąteczne piosenki i ogromny indyk! Plan warsztatów zapowiadał się cudownie, najpierw warsztaty kulinarne z Witkiem Iwańskim, a później warsztaty food designu z Beatą i Lubomirem Lipov z Lawendowego Domu. Kolejny raz warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym Cook Up w Warszawie, a spotkanie poprowadził(...)Paweł Loroch, który ma wspaniały dar rozbawiania ludzi. Data, czyli 26 Czytaj dalej... Artykuł Święto Dziękczynienia ze śliwką kalifornijską pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku