Przygotowani do świąt? Pierniczki upieczone? Prezenty kupione? U mnie już wszystko idzie powoli do przodu ;) Mam już prezent dla mamy - świetnej jakości gadżet kuchenny, a to dzięki https://www.bellodecor.com.pl/ , nie powiem Wam jednak co to takiego, bo mama aktywnie czyta bloga i nie miałaby niespodzianki :P Dla tych bardziej zabieganych mam dziś pyszne, bardzo maślane i łatwe do zrobienia
Domowa cukiernia Ewymnie na blogu pod przepisem też na orzeszki ..Polecam ten przepis..warto zrobić takie orzeszki..i nadziać dowolną masą.Ja jeszcze nie miałam kiedy ich nadziać., ale do Świąt się wyrobię haha.. 3 szkl mąki 1/2 szkl cukru 2 jaja 250 g masła 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Białka ubić z cukrem, dodać żółtka.Mąkę wymieszać
Moje domowe kucharzenieTypowy, z posmakiem świąt pieczony schab przeniknięty smakiem tartego kolorowego pieprzu i czerwonej cebuli. Po upieczeniu wyjątkowego smaku nadaje żurawina oraz borówka. Schab jest kruchy i soczysty, a ostrość przenika się ze słodyczą owoców. 700 g schabu w całości Przyprawa marynata do mięs 1 czerwona cebula Kolorowy pieprz w ziarnach Sól czosnkowa 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka łyżeczek
VioletoweKucharzenieKlasyczne ciasto na Boże Narodzenie. Długo zachowuje świeżość, więc spokojnie można je upiec kilka dni przed świętami. Trzeba jednak pamiętać, by zawinąć ciasto w ściereczkę lub folię, by nie wyschło. Bardzo lekkie, aromatyczne, z mnóstwem bakalii w środku. Ja mojego keksa polałam lukrem, można również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Polecam! Składniki: Ciasto: 180 g miękkiego
Nastoletnie Wypiekaniecałego świata, ale wyjątkowo często słyszałam język włoski. Najpiękniejsza choinka, świąteczne pierniczki, sery, prezenty dla najbliższych, a wszystko to w samym sercu miasta! Kraków jest magiczny, zwłaszcza przed świętami, ale już dawno zakochałam się w tym mieście, staram się odwiedzać je o każdej porze roku
Moja smaczna kuchniatemperaturze 180 stopni około 12/15 minut na złoty kolor . Zimne ciasteczka przekładamy do metalowego pojemnika i zamykamy .Wtedy dłużej nam postoją . Można je upiec w tydzień lub 2 przed świętami . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie . I mimo ,że z podanych proporcji powstała całkiem pokaźna ilość pierniczków , to wątpię czy do świąt dotrwa chociaż jeden :) Składniki : 30 dkg obranej i ugotowanej do miękkości marchewki 1 szklanka miodu 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła skórka otarta z dwóch średnich wyparzonych pomarańczy
Malinowa Kawiarenkawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Bea w kuchni. Ciasteczka te - piecze się zazwyczaj w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale ja robię to niezależnie od pory roku. Są takie kruche, maślane, delikatne i idealnie komponują się z bakaliami. Ciasteczka są banalnie łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nimi poradzi. (około
Di gotujeNajcięższy dzień przed świętami już za mną. Przeżyłam go i to w pięknym stylu. Dobrze zaliczona kinezyterapia i masaż zmotywowały mnie do działania. Przede mną jedynie dwa mniejsze zaliczenia z fizykoterapii i egzamin z fizjologii na dietetyce, ale najgorsze mam już za plecami. Uwielbiam ten moment kiedy czuję tę ulgę po jakimś zaliczeniu, gdyż zawsze przed, stres zżera mnie
Be Fit Be Strongświąt zostało już całkiem niedużo czasu. Jeśli macie ochotę na pierniczki, które zdążą jeszcze zmięknąć do tego czasu to polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo
Czerwona Porzeczkatych mroźnych miesięcy z mojego dzieciństwa. Teraz grudzień bardziej przypomina marzec niż zimowe zawieje, które pamiętam sprzed lat. W tym roku znów będziemy karmić się nadzieją o białych świętach… W zimowych dekoracjach dominuje szkło, drewno oraz naturalne kolory i świeże elementy np. w postaci gałązek świerku, jemioły czy głogu. Nie można zapomnieć o świeczkach i lampkach, Czytaj
Pasja SmakuŚledzie w oleju to przepis na polskie, tradycyjne śledzie, które goszczą w każdym domu podczas świąt. A co najważniejsze nie wymagają wielkich przygotowań i robi się je bardzo szybko. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych solonych, 2 średnie cebule, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, ¾ szkl. oleju, sól, pieprz, mleko i woda do moczenia śledzi
Passion of Cookingjest już na blogu), a klasyczną posypkę z gorzkiego kakao dodatkowo wzbogaciłam o przyprawę do piernika. Bardzo prosty i równie smaczny deser, którym można delektować się nie tylko podczas świąt, ale także kiedy tylko dusza zapragnie :D Składniki (na ok. 6 porcji): ok. 300 g piernika (użyłam piernika kawowego) 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 350 ml śmietany 30% (schłodzonej
MyCookBook.plaromatyczne. Urocze gwiazdki przełożone kwaskowatym dżemem pomarańczowym lub pigwowym na początku są chrupiące, by później rozpływać się w ustach. Te miniaturowe łakocie możesz upiec już dzisiaj, a spokojnie doczekają Świąt na Twoim stole. Składniki : 250 g mąki orkiszowej jasnej 50 g kakao 100 g cukru pudru - ksylitolu 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 200 g masła szczypta soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moja ulubiona potrawa, wykonana ze śledzi. Połączenie smaku, lekko wytrawnej pomidorowej zalewy z osoloną rybą, daje efekt powodujący, że przyrządzam to danie nie tylko z okazji świąt. składniki 1 cebula 2 łyżki cukru 4 licie laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 150 g koncentratu pomidorowego 60 ml octu spirytusowego 1/2 l wody 30 ml oleju
Miód i pieprz