Tradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia w każdym domu unosi się zapach pierniczków. Dzisiaj przygotowałam niezwykle proste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Najwięcej radości sprawia ozdabianie ich lukrem. Zawsze staram się, aby każdy pierniczek miał inny wzór. Ozdabianie to świetna zabawa. Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka
Salonik smakówPostanowiłam zmienić trochę tradycyjne pierniczki i dodałam mus z jabłek. Efekt był chyba udany, ponieważ pierniczki nie doczekały świąt, nawet nie zdążyłam ich udekorować. Smakowały nawet moim małym córeczką, a one są dosyć wybredne. Polecam. Składniki: 1 szklanka musu z jabłek (Jeśli nie mamy to obrać około 2 jabłek, pokroić i podprażyć z odrobiną wody w rondelku, aby zmiękły
talerz przyjemnościponiższych proporcji wyszło mi ok 100 pierniczków i 1 domek. Pierniczki już po kilku dniach przechowywania w pojemniku były miękkie więc jeśli chcielibyście je upiec to spokojnie zdążycie przed Świętami. Domek udekorowałam naturalnymi kolorowymi posypkami od Delecty. Ciasto na pierniczki: 900g mąki + do podsypania 400g miodu 250g margaryny 120g cukru 2 łyżki cukru waniliowego Delecta 2 jajka 1 łyżeczka
Smakołyki AsiPoznania. Piecze się je z okazji dnia św. Marcina 11 listopada, w nasz piękny Dzień Niepodległości. Rogale po prostu rozpływają się w ustach. Robiąc te słodkości poczułam już zapach Świąt Bożego Narodzenia :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldjuż ostatnie chwile na wysyłanie świątecznych kartek do naszych bliskich czy znajomych. Jak wiadomo nasza poczta przed Świętami jest oblegana, a przesyłki/listy wolniej docierają do naszego punktu docelowego. Co prawda wysyłanie kartek w tych czasach staje się już rzadkością. Zazwyczaj już tylko starsze pokolenia wysyłają kartki świąteczne z opłatkiem w środku, młodzi wolą wysyłać smsy, maile, rozmowy
Ana Mari's worldWesołych, radosnych Świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze, dużo zdrowia i spokoju ducha! Merry Christmas!!! An@Mari
Ana Mari's worldaromatu i zupełnej miękkości. Dla mnie ten sposób przygotowania ryby jest bardzo wygodny i szybki. Nie potrzebowałam nawet włączać piekarnika :) Kto lubi może zrobić takie danie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, polecam. Następnym razem dla zaostrzenia smaku całej potrawy dodam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Tak naprawdę ryba nie do końca jest smażona, a raczej ugotowana :) Podczas
Proste Potrawyśledzie tradycyjne z czerwoną cebulką. Śledzie są pyszne, lekko ostre. Do ich przyrządzenia najlepiej użyć oleju o neutralnym smaku, na przykład rzepakowego. Śledzie robię zazwyczaj na tydzień przed świętami, bo lubię jak się trochę “przegryzą”. Przepis na śledzie tradycyjne Składniki: 300 g śledzi solonych 1 duża czerwona cebula 200 ml rzepakowego oleju pieprz gruboziarnisty do smaku Namocz
codojedzeniaadresowe do wysyłki. Wszystkim, którzy wzięli udział w zabawie i zechcieli podzielić się swoimi wigilijnymi zwyczajami i smakami serdecznie dziękuję. Życzę już teraz zdrowych, spokojnych i oczywiście smacznych Świąt Bożego Narodzenia :) Małgorzata P .S. A w Lidlu właśnie atrakcyjna oferta na ryby ze Stawów Milickich
Moje Kuchenne Rewelacjezgadnie, że skrywa w swoim makowym wnętrzu sporo kaszy jaglanej i jednocześnie prawie nie zawiera cukru! Jak to możliwe? Ano możliwe i w dodatku pyszne! :) Przepis miałam zamieścić bliżej Świąt, ale zostałam poproszona przez moich dzisiejszych gości, żebym koniecznie zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki: CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej
Smakuje zdrowowiem jak Wy, ale ja uwielbiam grzane wino – nie dość, że rozgrzewa, smakuje wybornie to świetnie nadaje się na wszelkie imprezy, które mają miejsce w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Ten przepis powstał
Szybko Tanio SmacznieTradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik
maniapieczeniaGdybym miała odpowiedzieć na pytanie: Jakie najbardziej lubisz owoce? Bez wahania odpowiadam: Pomarańcze :) Uwielbiam ich zapach i smak. Nie wyobrażam sobie Świąt, bez tego aromatu. Dzisiaj, zapraszam na szybkie ciasto pomarańczowe, idealne do kawy jak i poprawy własnego samopoczucia ;) SKŁADNIKI: 3 jajka 250 g mąki 115 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 pomarańcze 1/2 szkl oleju
Kuchnia w opałachWasze przygotowania do świąt? Niby jeszcze mnóstwo czasu, ale cały czas jest coś do zrobienia. Nam na dodatek, ciągle mało zmian :D Odświeżone wnętrza wymagają nowych mebli. Najlepiej zamówić takie, które naprawdę nam się podobają, bez pójścia na ustępstwa, w http://kdcmeble.com/ znajdziecie szeroki wybór mebli, których wygląd możecie dopasować do własnego gustu. Mam też dla Was dzisiaj pyszne
Domowa cukiernia EwyMoje wypieki i jest genialny. Ciasto wychodzi idealnie kruche a sernik jest taki jaki wszyscy lubimy czyli wilgotny i nie za bardzo kremowy. Polecam szczególnie w okresie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia Tradycyjny sernik z brzoskwiniami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło
sierotka maRysia w kuchni