Znikają blogowi obserwatorzy tak jak i ja zniknęłam na kilka dni. Smutno mi ale cóż zrobić... Ja wracam do formy. Weekend spędziłam w domu pomału przygotowując się do świąt i kaszląc okrutnie. Gorączka i bóle głowy ustąpiły szybko ale kaszel pozostał. Grudniowy czas kazał mi pomyśleć o priorytetach i prawda jest taka, że zdrowie i rodzina
Dzieje kuchennej Wiewióryroku obiecuję sobie, że zrobię tradycyjne pierniki, które zmiękną przez miesiąc przed Świętami. Ostatecznie nigdy się to nie udaje i wtedy ratuje mnie przepis na pierniczki alpejskie, które nadają się do jedzenia natychmiast po upieczeniu i przestygnięciu :) Przepis pochodzi z Manufaktury Ciastek :) PIERNICZKI ALPEJSKIE Składniki: - 1 kilogram mąki - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao
Życie zamknięte w smakuCieniutkie naleśniki do krokietów... Według mnie najbardziej nudna i mozolna robota przed świętami... Smażenie naleśników! Podrzucam Wam przepis na cieniutkie, puszyste naleśniki, które idealnie nadają się do krokietów. Smażone na suchej patelni. Składniki na ok. 13 szt. 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 1,5 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli Składniki wrzucamy
Pelusiowa KuchniaKolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo
Mała Cukierenkamnie Świąt Bożego Narodzenia bez ryby po grecku. Potrawa ta z Grecją ma niewiele wspólnego, ale nie ma to większego znaczenia. Jest to pozycja obowiązkowa na naszym świątecznym stole. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sama dziwię się, że nie ma jej jeszcze na blogu, ale może to i lepiej, bo przepis który dziś prezentuję dopracowałam
Smakowity Blog Kulinarnyliście i zawiązujemy wstążkę. Pierniki z tego przepisu nadają się od razu do jedzenia. Są mięciutke więc czas na skruszenie jest nie potrzebny. Możemy je przygotować nawet przed samymi świętami! To taki przepis dla zabieganych ;-) Dzwonkami dekorujemy choinkę czy świąteczny stół. Albo wręczamy bliskim w prezencie. A tutaj czekają na gwiazdkę! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Piekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten przepis jest właśnie dla tych łakomczuchów ( takich jak ja )! Także i dla tych, którzy po prostu nie zdążyli je upiec. Pierniczki na ostatnią chwilę , czyli takie, które nie muszą leżakować tygodniami , aby zmięknąć
Kuchnia ŁukaszaDzień Dobry...być musi... Musi też być pysznie zaczęty, zgadza się? Energia przed Świętami mile widziana! U mnie energia już od samego rana! Energia ze śniadania! Składniki ugotowana kasza jaglana olej kokosowy winogrona mieszanka studencka Kresto listki mięty siemię lniane sezam Wykonanie szybkie, banalnie proste. Efekt mega zdrowy i pyszny! Ugotowaną na sypką kaszę jaglaną upraż na oleju
Z Kuchni Do KuchniJeżeli wcześniej nie znaleźliście czasu - a jednak nie wyobrażacie sobie świąt bez aromatu przyprawy korzennej, polecam przepis na pyszne, nadziewane pierniczki. Są mięciutkie, aromatyczne i nie wymagają długiego leżakowania - jak tradycyjne pierniczki. Dodatkowo w środku wypełnione są smaczną marmoladą. Zamiast nadzienia owocowego, możemy zastosować marcepan lub czekoladę. Tak czy inaczej będą smakowały wyśmienicie :) Z podanych składników wychodzi około
Świat Ciastajeden raz w roku. Życzę Ci mój drogi Czytelniku byś przez cały rok był życzliwy, pomagał, podawał rękę drugiemu człowiekowi, nie oceniał, rozumiał. Bądź dobry. Zatrzymają tą magię Świąt na dłużej. Opłaca się :) Składniki: 250g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru 120g mąki pszennej 250g mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 100g całych migdałów 75g migdałów w płatkach
Kuchnia Pani Wiosnyupieczeniu, później robią się twarde, a potem znów miękną. Nasze niestety nie przetrwały długo, nawet nie zdążyliśmy ich udekorować, a już ich nie było. Koniecznie trzeba powtórzyć pieczenie przed świętami! 1/4 szklanki miodu ( u mnie gryczany) 5 łyżek margaryny bezmlecznej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepiec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Białko zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej masy, przyozdobić pierniczki (ja użyłam do tego specjalnego pisaka) Smacznego :) i Wesołych Świąt
zdrowa vege kuchniaAloha! Witam Moich kucharzy! Dzisiaj pełna aromatów kuchnia, pachnieć będzie świętami ale takimi nie tradycyjnymi. Pchnięty weną po przejrzeniu cudownej książki Karola i Doroty "Ryby są super" naszło mnie na rybę. Jadąc na zakupy nie wiedziałem jeszcze jaką, ale czekał na mnie w sklepowej lodówce Lidl'a pstrąg łososiowy tak świeży, że do mnie mrugał. Maszerując między regałami
Kuba GotujeWafelki korzenne... Inaczej zwane pischinger... Zasze robię je z masą kakaowo-mleczną tym razem wystarczy dodać trochę cynamonu lub przyprawy do piernika aby zapachniało świętami. paczka wafli 1/2 szkl. zwykłego mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2,5 szkl. mleka w proszku kostka margaryny 2 łyżki kakao aromat śmietankowy cynamon
Pelusiowa Kuchniawięcej mieć piernikowego spodu, i nieco kalorii zaoszczędzić, stąd popularna w sernikach nowojorskich czy londyńskich kwaśna śmietana. Sernik jednak do dietetycznych nie należy. Te pojawią się na blogu po Świętach :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 1 h Czas chłodzenia
Bazując na smaku