przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:415/765)

Warsztaty z Tabasco i Kikkoman 88

warsztatów z Tabasco z Kikkoman minęło już trochę czasu… Głównie z mojej winy wspominam o nich dopiero teraz, gdy już dawno po Świętach, więc i temat samych warsztatów chwilowo stracił na aktualności, a szkoda, bo przygotowane dania były naprawdę ciekawe. Warsztaty prowadził Sebastian Gołębiewski wraz ze swoją ekipą w restauracji Trzy Kolory.   Tematem warsztatów z Tabasco

Pasja Smaku
Rollsy pizzowe w cieście francuskim 208

lubię je mieć w lodówce lub zamrażarce - idealnie się nadaje do stworzenia szybkich przekąsek tak na ciepło jak i na zimno :) A pierwszy raz spróbowałam naprawdę niedawno... Kupiłam przed Świętami,  a że nie wykorzystałam od razu to potem zrobiłam z niego pierożki z farszem kapuścianym, konkretnie z resztkami TEGO bigosu, lekko jeszcze oprószając startym serem, aby środek dobrze

Kolorowy Przepisownik
Domowa przyprawa korzenna- lek na wątrobę 190

Okres zimy, nie tylko świąt kojarzy mi się z korzennymi dodatkami i przyprawami, które urozmaicają wszelkie dania wytrawne oraz słodkości. Dzisiaj mając chwilę wolnego czasu podczas wyczekiwania na gotujące się pierogi, pokusiłam się poświęcić pięć minut na przygotowanie domowej przyprawy. Jej mocno korzenny zapach ogarnął całą kuchnię pobudzając moje zmysły węchu. Dodałam do niej ostropest,który zbawiennie wpływa

healthy dreams
Rokitnik - z czym to się je...? 179

oddech. Zamiast tego poczułam obietnicę ciepła. Pod koniec zeszłego roku moja biblioteczka wzbogaciła się o kilka bardzo ciekawych egzemplarzy. Nie tylko Mikołaj był hojny w tej kwestii; tuż przed Świętami skorzystałam z oferty black friday , i zamówiłam kilka pozycji, na które od dawna miałam chrapkę. Wszystkie okazy namiętnie przeglądam, zaznaczając przepisy do wypróbowania.  Książką, której się nie spodziewałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami 184

Moje pierwsze ciasto po świętach to rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami. Rzadko robię rolady. Właściwie nie wiem czemu, bo bardzo lubię tego typu ciasta. Proste, tanie i szybkie ciasto. Tylko 12 minut w piekarniku… Zwijanie rolady też nie wymaga jakiś pozaziemskich umiejętności. Zwijam roladę lekko przestudzoną, aby nabrała kształtu za nim ją posmaruję nadzieniem. Rolada dyniowa

codojedzenia
CUKROWY DETOKS – TYDZIEŃ 3 – PODSUMOWANIE 222

Kiedy, całkowicie przypadkiem, trafiłem na stronę COOK IT LEAN i info o Noworocznym Detoksie Cukrowym pomyślałem – Tak, to coś dla mnie, spasionego po świętach i sylwestrze, zacukrzonego na maksa i z trudem dopinającego się w trzy nowe koszule, które kupiłem na wyprzedażach z nikłą, ale jednak, nadzieją, że kiedyś się w nich dopnę. Dziś nie... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Barszcz czerwony Knorr 149

według opisu na opakowaniu a żeby dopełnić całości smaku podałam ze smażonymi pierogami z kapustą i grzybami. Przyznam, że barszcz jest aromatyczny dzięki ziołom i można poczuć magię świąt pijąc go. Jedynym zastrzeżeniem jest to, że opakowanie jest przewidziane na pięć osób a tak naprawdę wychodzą z niego cztery porcję. Mimo takiego małego minusa bardzo polecam ten barszcz, ponieważ

Kulinarne życie
Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną 135

Przed świętami lekki i delikatny sernik na zimno, nam bardzo zasmakował i zdecydowałam, że teraz serniki na zimno będę robiła z serkiem mascarpone. Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną Składniki: - 250 g serka mascarpone - 330 ml śmietanki  30% - 2 łyżki cukru pudru - 1 op. żetaltyny-fix deserowej - 150 g herbatników kakaowych - 150 g żurawiny suszonej Przygotowanie: Herbatniki

Kulinarne życie
Ciasto pomarańczowo-imbirowe 133

Wraz z Kasią Ekstra Maślany Smak były przepisy, ja zdecydowałam się na przygotowanie Ciasta pomarańczowo-imbirowego. I chociaż mamy jeszcze jesień już nie mogę się doczekać zimy, i nadchodzących świąt a ciasto to przybliża nas do nich jeszcze bardziej. Ciasto pomarańczowo-imbirowe Składniki: - 1 kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak (250 g) - 1,5 szklanki cukru pudru (230g

Kulinarne życie
Śledzie w oleju 142

świąt zostało 10 dni więc to ostatnie chwile na zrobienie śledzi w oleju, które muszą zagościć na wigilijnym stole. Składniki: - 500 g śledzi a la matias - 2 duże cebule - olej Przygotowanie: Śledzie wkładamy do miski i zalewamy wodą na około trzy godziny wymieniając wodę trzykrotnie. Cebulę kroimy w drobną kostkę a śledzie w kawałki około

Kulinarne życie
Ciasto Słonecznikowe Serduszko 183

gadżetów związanych z kuchnią, znalazłam pod choinką zestaw trzech pięknych tortownic. Jedna z nich jest w kształcie serca i uważam, że jest po prostu urocza :) Co prawda od świąt minął już miesiąc, jednakże dopiero teraz znalazłam odrobinę czasu aby pomyśleć  w jaki sposób mogłabym użyć mojego prezentu.A ponieważ nadarzyła się okazja - jaką był Dzień Babci zdecydowałam się

Taste Therapy
Danie jednogarnkowe 2 204

mrożę, mrożone gotowe posiłki , moim zdaniem tracą na smaku. Oczywiście jest to moje zdanie. Moja córka jest wręcz innego zdania. Jednak ze smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach.  Wracając do rzeczy.  Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie . Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki, dla jednej osoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech

Eli Gotowanie
Makowa panna cotta 186

Robiąc ostatnio porządki w szufladzie z przyprawami, znalazłam napoczęte opakowanie maku. Mak został mi jeszcze ze świąt. A, że nie lubię gdy jedzenie się marnuję postanowiłam przygotować mój ulubiony włoski deser panna cottę (wł. gotowana śmietanka). To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Panna cotta to jeden z tych deserów, które

Bon Appetit Małgorzaty
Warsztaty z Kikkoman i Tabasco - Smaczny orzech do zgryzienia 152

Lepiej późno niż wcale :) Jeszcze przed Świętami miałam możliwość  uczestniczyć w warsztatach Świątecznych zorganizowanych przez firmę Kokkoman i Tabasco. Tematyką warsztatów był orzech i oczywiście klimat Świąteczny. W bardzo nietypowy sposób doprawialiśmy dania i powiem szczerze, ze bardzo mi się to podobało. Tabasco kojarzy mi się z dodaniem pikanterii w potrawach i do tego

Niezły Młynek
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 227

Źródło: dajprzepis.pl Stół wigilijny w wegańskim wydaniu! W końcowych dniach grudnia, tuż przed samymi Świętami Bożego Narodzenia, wzięłam udział w intrygujących i pysznych warsztatach kulinarnych Wegańska Wigilia .  Organizowane były one w klimatycznym i z lekka rustykalnym miejscu Centrum Kultury Dzika Historia w Warszawie, przez Dolce&Vegan , a prowadzone przez Ewę Krawczykowską . Motto jakie przyświecało warsztatom było niewątpliwie

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania