blogu. Gotowanie i pieczenie ograniczam raczej do dobrych, znanych, sprawdzonych i szybkich przepisów. Receptury na pasztet, babeczki i inne świąteczne przysmaki z przyczyn logistycznych pojawią się dopiero po świętach, jeśli tylko czas pozwoli mi pstryknąć zdjęcia. Dzisiaj pokażę pomysł na galaretkę drobiową, który robił rok temu furorę na znanym portalu społecznościowym. Rzecz jasna, można użyć dowolnego mięsa i dodatków
Wrzosowa Polanamiędzy nimi natkę pietruszki. Zalewamy galaretką i znów czekamy aż stężeje. Tak samo układamy pozostałe 3 warstwy. Jest to troszkę czasochłonne, ale myślę że efekt jest warty zachodu !!!! WESOŁYCH ŚWIĄT KOCHANI
W kuchennej krainierana upieczona, czeka teraz na gości ;) Nie obeszło się oczywiście bez wcześniejszego spróbowania.. wilgotna, mego czekoladowa, ze smaczną nutą orzechów. Coś czuję, że otrzyma miano królowej tych świąt! Polecam :D Składniki: (na formę z kominkiem o średnicy 23 cm) Ciasto: 220 g masła 100 g mlecznej czekolady 5 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl
Nastoletnie WypiekanieMazurek to typowo wielkanocne ciasto. Musi mieć delikatny kruchy spód, być słodkie, a swoją dekoracją informować o świętach. Podaję przepis na mazurek upieczony w tradycyjny sposób czyli na żółtkach ugotowanych na twardo. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneKochani, Składam Wam serdeczne życzenia zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, radosnych chwil w gronie rodzinnym i wśród przyjaciół, wyjątkowo mokrego Śmigusa Dyngusa oraz samych słonecznych, cudownych
Kuchenne zapiski Edytykolejno białe oczka, oraz pomarańczowe dzióbki i nóżki (fot.4) . Jeżeli zabraknie nam lukru, można dorobić kolejną porcję wg takich samych proporcji. I gotowe... Miłej zabawy i naturalnie Wesołych Świąt! :) Inspiracja wyglądu: internet drukuj przepis
Świat Ciastachrupiące beziki, i będziecie w niebie. Gwarantuję! Już dzisiaj chciałabym złożyć Wam świąteczne życzenia. Żebyście ten czas spędzili w rodzinnym gronie, spokojnie i wesoło, zapominając o troskach codzienności. Wesołych Świąt! Mazurek z matcha Składniki: (na formę do tarty o wymiarach 34x9 cm) spód: 150 g mąki pszennej 20 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 100 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajmniej 12 godzin. Schab przejdzie przyprawami i nie będzie nudny w smaku Jutro będę go piekła i wieczorem dokończę ten wpis i wstawię zdjęcia. Miłego przygotowania do Świąt
Kuchnia PokoleńZdrowych, radosnych i wesołych Świąt, mokrego Dyngusa i bogatego zajączka życzę Wam ja czyli Ewa w kuchni
Ewa w kuchniokazji nadchodzących świąt Wielkanocnych powoli przygotowuje menu śniadaniowe. W tym roku postanowiłam urozmaicić nieco smak chrzanu. Ostry przełamany słodkim... MNIAM! Składniki: 2 szklanki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) ¼ szklanki octu 1 szklanka pokruszonych pierników sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Chrzan wymieszać z octem, szczyptą soli i cukrem do smaku. Dodać pokruszone pierniki, wymieszać i przełożyć
Tradycyjna KuchniaJeszcze przed świętami wstawiam przepis na cytrynowe babeczki z lukrem. Szybkie, proste, cytrynowe w każdym calu! Bardzo wilgotne, mięciutkie i obficie oblane lukrem. Zdążycie je zrobić jeszcze na Wielkanoc! Polecam ;) Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 2 jajka 1/2 szkl oleju rzepakowego 200 ml mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 1 szkl cukru
Nastoletnie Wypiekaniesosu. Dekorujemy jajka według uznania np. świeżą rzeżuchą. Domowy sos tatarski mimo, że nie ma konserwantów można przygotować tydzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce, do świąt wielkanocnych wytrzyma spokojnie. Smacznego The post Sos tatarski appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzielone koktajle potraktuj rzeżuchę jako dodatek do szpinaku lub jarmużu, bo sama rzeżucha nie zdoła zabarwić koktajlu na apetyczny zielony kolor. WSZYSTKIM CZYTELNIKOM BLOGA ŻYCZĘ ZDROWYCH, WESOŁYCH i SMACZNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH ! Składniki: 1 jabłko 1 gruszka 1/4 ananasa 1 banan 1- cm kawałek imiru 1 liść jarmużu 1 łyżeczka kujawskiego oleju lnianego 1/2 tacki rzeżuchy około 1 szklanki wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chrzanową? Pieczeń rzymską, roladę szpinakową czy domową wędlinę? Jajka z majonezem, nadziewane pieczarkami czy może coś bardziej udziwnionego? Moje Świąteczne menu zaczyna się kreować już na kilka tygodni przed Świętami by uniknąć przedświątecznego braku pomysłu z powodu nadmiaru pomysłów. Jeśli natomiast nie macie jeszcze planów na mazurka to właśnie przed oczami macie najlepszy przepis na niego! Ja zakochałam się
Mango Papaja