kalendarzu pojawia się coraz więcej różnego typu dni świątecznych. Świąt kościelnych, państwowych, tradycyjnie naszych polskich lub wędrujących ku nam z bliższej i dalszej zagranicy. To takie szczególne dni, często obmyślane z dużym wyprzedzeniem, planujemy wycieczki, zabawy, przyjęcia, ot po prostu, wspólne rodzinne chwile. To jest dobre. Tak powinno być. Ja jednak myślę, że nade wszystko powinniśmy pielęgnować dzień
I tu będę miała takie tejajeczne są tak pyszne, że mogę ich zjeść kilka na raz :) Świetnie do tego się prezentują, więc są idealnym pomysłem na okazjonalne śniadania (np. dla gości, czy w trakcie świąt). U mnie dziś bez okazji, po prostu miałam ochotę na coś pysznego z samego rana! Składniki (na 6 muffinów) 4 jajka cebula kilka pieczarek kilka pomidorków (ja użyłam koktajlowych
Tradycyjna Kuchniaplus ewentualna dogrywka. Dłużej siedzimy czasem w wannie lub u fryzjera. Ba! Niektórzy dłużej na tronie siedzą, studiując etykiety od Domestosu i proszku do prania. To jest 90 minut świętego spokoju. No może nie całkowicie świętego, bo okazjonalne ryki mogą zaburzyć czułą kontemplację świata. Nie bądźmy podli. Chce siedzieć i dostawać palpitacji, niech siedzi, nie utrudniajmy i nie miotajmy się
ladykitchen0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Na Drugi Dzień Świąt, jak i na inne okazje proponuję coś lekkiego, a zarazem bardzo smacznego. Danie to jest bardzo łatwe i szybkie , jeśli chodzi o sam proces przygotowania. Można je jeść zarówno
Kuchnia smakówdrożdżowe bułeczki z rodzynkami, podobne ostatnio piekłam na skandynawskich warsztatach z CookUp w Poznaniu, tamte nazywały się szwedzkie szafranowe lussekatter, które piecze się 13 grudnia w Szwecji w dzień świętej Łucji, tymi bułeczkami Szwedzi dzielą się z bliskimi Jak upiec drożdżowe bułeczki z rodzynkami i szafranem: Składniki: 50 g rozpuszczonego masła z 1/3 łyżeczki szafranu 500 g pszennej mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktórzy śledzą mnie na facebooku wiedzą że jakis czas temu dostałam od firmy Callebaut kolorowe masy z serii Ticino Carma. Przy torciku z okazji chrztu świętego córeczki mojej kuzynki postanowiłam je wypróbować. Moje odczucia co do tej masy są naprawdę na plus. Nie to, że robię jakąś reklamę firmie bo mam z tego korzyści- od razu zaznaczam(...)Także jeżeli Was stać i zastanawiacie się nad wyborem masy to serdecznie polecam Callebaut Ticino Carma. A teraz trochę o torcie. 22 maja córeczka mojej kuzynki obchodziła swoje wielkie święto. Z tej też okazji powstał tort. Miało być słodko, dziewczęco, różowo i tak dzidziusiowo. Smak tortu wybrała mama Julki, co do wyglądu tortu miałam wolną rękę. Jakiś czas temu
Krakowskie smaki Aniczyli placki nadziewane farszem z mielonego mięsa to tradycyjna potrawa kuchni Tatarskiej. Czebureki podbiły serca i żołądki także innych nacji. W Polsce wykonywana przez starsze gospodynie podczas rodzinnych świąt na potrzeby domowników. Składniki na ciasto: 35 dag mąki 12 dag masła ½ łyżeczki mielonej gorczycy 1 jajko Składniki na farsz: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 surowe ziemniaki
Tradycyjna Kuchniawyobrażam sobie świąt bez pierników. A przede wszystkim ich niesamowitego korzennego zapachu. Poza tym, to niesamowita frajda zrobić samemu pierniczki, ozdobić je, udekorować świąteczny stół, zawiesić na choince, a nawet ofiarować w prezencie... Dziś dwa przepisy na pierniczki. Jeden stary, który od lat mi służy, a drugi nowy, tegoroczny:) (Moje pierniki są z proszkiem do pieczenia, sody
dobra gospodyni dom wesołym czyniwikliny oraz jednym czerwonym. Do ozdobienia serduszek posłużyły mi serduszka z filcu, tasiemki w kratkę oraz maleńkie serduszka z folii piankowej. W końcu mogłam wykorzystać kupiony jeszcze przed świętami dziurkacz z serduszkiem - i narobiłam milion serduszek - czerwone, białe, zielone, pomarańczowe... A pozostała część folii piankowej wygląda jak pogryziona od tych dziurek:) Bo tyle serduch narobiłam: A teraz dekoracja
dobra gospodyni dom wesołym czyniKomosa ryżowa inaczej quinoa lub ryż peruwiański jest to taka roślinka, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, ale nie jest ona zbożem. W Ameryce Południowej skąd pochodzi nazywana jest "świętym zbożem inków", "matką zbóż" lub "złotym ziarnem inków". Jest ona źródłem pełnowartościowego białka , które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, które są systematyzowane w organizmie i muszą być dostarczane
kruche babeczkibędzie jadł. Jakoś tak zawsze zrobi się za dużo, a potem się je tez za dużo, bo szkoda wyrzucać :( Ja troszkę sobie jeszcze pofolguję, a po Świętach biorę się za oczyszczanie organizmu :)) Dziś u mnie placuszki, nasze ulubione :)) Tym razem do przełożenia użyłam konfitury od Eterno malina z pigwą i banana. Konfitura świetna. Skład: malina 35%, pigwa 35%, cukier
kruche babeczkiświętach ??? U mnie oki, od jutra zaczynam oczyszczanie organizmu i już się nie mogę doczekać. Miało być o książce ;)) Powiem Wam, że jest świetna. Rzadko kiedy trafi się książka z której chcemy wypróbować większość przepisów, które się w niej znajdują. Z tą książką tak jest. Jeden przepis już wypróbowałam - tutaj . Książka zawiera 130 przepisów, które pogrupowane
kruche babeczkiświętach jak zwykle trochę przepisów na nowe ciasta będzie, pozbierałam i ja, także w najbliższych dniach ciastowo u mnie, no nie tak całkiem, ale :) Ja robiłam tylko to, bo stwierdziłam, że i tak wszędzie przesyt będzie to po co. Na to ciacho miałam ochotę już dłuższą chwilę, tak mnie kusiło, ale jakoś zawsze coś innego wpadało. Powiem
kruche babeczkiZaległości dzisiaj jeszcze ze Świąt. Ciasto robiła ciocia Dorotka, taki smaczny składak. Na dole ciasto orzechowe, następnie budyń na soku wiśniowym z wiśniami, ciasto kakaowe, kolejna warstwa to śmietana z chałwą, petitki, masa z nutellą, petitki i polewa. Ciasto wcale nie było takie słodkie, przełamane kwaskowatym smakiem budyniu z wiśniami :)) Składniki biszkopt orzechowy: 5 jajek 15 dag orzechów
kruche babeczkimnie rewelacja :)) Fajnie wszystko skomponowane, czekolada smakuje super :)) 6. Czekolada gorzka ze skórką pomarańczową - kolejna, którą lubię, najbardziej do wypieków. Smak super, zawsze taka czekolada kojarzy mi się ze Świętami :) No to troszkę się zasłodziłam, dobrze, że miałam 2 pomocników i jedną kostkę dzieliliśmy na trzy :))) Są to czekolady, które śmiało można wykorzystać np. do wypieków
kruche babeczki