danej coki może się różnić się nawet w sąsiadujących miasteczkach. Jedną ze słodkich odmian jest „coca de patatas” (z ziemniakami), typowy wypiek na Majorce, szczególnie chętnie jedzony podczas różnych świąt w rejonie Valldemosa - dlatego często nazywa się je „Coca de patata de Valldemosa”. Przepis znalazłem na blogu Hilmar , wenezuelki mieszkającej na Tajwanie, która to przepis dostała od przyjaciółki
Grahamka, weka i kajzerkacała Ameryka Południowa), ze względu na wysoko cenione wartości odżywcze, wraca dzisiaj do łask. Tak komosa ryżowa (Chenopodium quinoa) robi dzisiaj zawrotną karierę i całkiem słusznie. Zwana niegdyś złotym świętym zbożem Inków czy matką zbóż a dzisiaj po prostu „superfood”. Nasiona zawierają dużą ilość flawonoidów (kwertycyna, kamperol) wykazując właściwości antyoksydacyjne. Ponadto quinoa jest bogatym źródłem białka
Szybko Tanio SmacznieCzasami trzeba udawać głupiego, żeby ukryć swoją inteligencję. Często Wam się tak zdarza? Ja nie przepadam za takimi sytuacjami... gdy ktoś próbuje mi wmówić swoje "święte" racje kompletnie ignorując moje. Ludzie trzeba szanować, ale niekiedy przydałby się co niektórym kopniak na pobudkę. Może zaczęliby myśleć, a nie tylko funkcjonować. Tyle filozofii wydusiła dziś ze mnie poranna kawa wypita
My simple kitchenHistoria kakao sięga czasów Majów i Azteków. Pili oni oszałamiający napój kakaowy zwany chocolatl , podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Napój, warzony wedle przepisu azteckiego króla Montezumy, zdobył najpierw uznanie na dworze hiszpańskim
Aromatyczne Podróżeidealny i zdjęcia też nie są takie jakbym chciała ale z czasem myślę, że będzie tylko lepiej :) Bardzo dziękuję również Monice, która cierpliwie wszystko mi tłumaczy :) Wiem, że po świętach każdy odpoczywa po obfitej wyżerce i dlatego proponuję przepis na pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem ziemniaków, dzięki którym długo utrzymuje świeżość. Muszę też dodać, że przepis został wyróżniony
W garach u GosiPada deszcz, pada deszcz a już niebawem może spadnie śnieg? Mamy prawdziwą jesień z chłodami za oknem i ciepłymi grzejnikami a mi się zachciało mandarynek, zapachu świąt, masy makowej i siedzenia całą rodziną pod kocem przed telewizorem. Pewnie dlatego tak spodobał mi się pomysł Anny z addio pomidory na dodanie maku do domowej granoli. Proporcje przepisu
Dzieje kuchennej WiewióryRyba po kaszubsku to smażony filet rybny w aromatycznej pomidorowej zalewie. Przepis od lat praktykowany w mojej kuchni,doskonale sprawdza się na różnych uroczystościach rodzinnych oraz podczas Świąt. Zamiast morszczuka można użyć dowolnej ryby. 500 g mrożonego filetu z morszczuka sól pieprz olej do smażenia 2 duże cebule 2 łyżki oleju 4-5 ogórków konserwowych panierka
Kolorowa kuchnia Elkiwilgotny, mokry a zarazem puszysty ser, którego smak podbijają orzechowe kulki. Polany czekoladowym ganache, udekorowany według uznania, cudownie się prezentuje i wielu zachwyci. Koniecznie wypróbujcie… I choć do Świąt mamy jeszcze trochę czasu, to zapewniam, że wielu z Was sięgnie po niego ponownie, właśnie wtedy Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajo
Made By Mom And Sonprzepisami,które gromadziłam wiele lat temu. Nadałam mu trochę nowoczesności przekładając go nie tylko dżemem ale również kremem budyniowym. Piernik od wielu lat gości ma naszym stole podczas Świąt,czuję do niego lekki sentyment . W tym roku z pewnością też będzie na świątecznym stole , ale już tej odświeżonej wersji. ciasto: 3 szkl. mąki pszennej
Kolorowa kuchnia Elkismażyć postanowiłam zapiec ciasto w mikrofali... urosło, zrobiło się puszyste, a po przekrojeniu cudownie pachniało przyprawą korzenną. Chyba nie ma nic lepszego na jesienne poranki niż zapach cynamonu, piernika (świąt?) :) Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika Nic prostszego :) Wszystkie składniki wystarczy
Chocolate Muffin BlogMoże nie tak dosłownie, ze zawozimy tam skrawki wędlin czy kromkę chleba, ale czasami w życiu zdarza się, ze pozostaje nam sporo świeżego jedzenia (np. po weselach, komuniach czy świętach) i nie bardzo wiadomo, co z tym zrobić. Wystarczy wtedy wyszukać najbliższy nam Bank Żywności i po prostu zawieźć nadwyżki jedzenia. Na pewno znajdą się chętni
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam zapach przyprawy piernikowej, wczoraj podczas pieczenia pierniczków zapach świąt roznosił się już po całym domu. Przepisów na pierniki wypróbowałam chyba z tysiąc, w tym roku w końcu udało znaleźć mi się ten idealny. Już na drugi dzień robią się delikatnie miękkie, a na trzeci myślę, że będą idealne do zjedzenia. Czytaj więcej
Biały fartuszekkruchym spodzie, a na wierzchu słodka i mięciutka pianka z białek. Dość popularny placek, ale jeśli nie macie dobrego przepisu polecam ten. I najważniejsze, życzę wszystkim zdrowych, wesołych Świąt Wielkiej Nocy! Czytaj więcej
Biały fartuszekświątecznego ciasta. Bez niej nie wyglądałoby tak apetycznie. Formę na babkę możecie dostać w sklepie internetowym firmy Leduvel, oficjalnego dystrybutora marki Nordic Ware. Podczas przygotowań do Świąt używałam czekoladowych dekoracji od Barry Callebaut. Zapewne słyszeliście już kiedyś o tej firmie. Barry Callebaut jest wiodącym na świecie producentem wyrobów kakaowych. Co ciekawe, w ostatnich latach
Poranek na słodko