czasu na siebie wpadają i znają się przynajmniej z widzenia. Opowiadania w "Księgarence..." są bardzo smutne i przez to tylko niektóre z nich nastrojowe i utrzymane w klimacie Świąt. Zwykle rozpoczynają się pesymistycznie i choć kończą się pomyślnie, to jednak w czytelniku pozostaje pewien smutek. Tym razem nawet poczucie humoru Marty Obuch (były dwa fragmenty, przy których śmiałam się
Weekendy w domu i ogrodzieMiękkie, puszyste, delikatne pierniczki. Najlepiej zrobić je dwa tygodnie przed świętami. Bardzo popularny przepis, który postanowiłam w końcu wypróbować i nie zawiodłam się Polecam je również w wersji nadziewanej powidłami śliwkowymi i polanej polewą czekoladową. 0,5 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki
BullioUwielbiam smak tych pierniczków. Pieczę je bardzo wcześnie i zazwyczaj zdążę zjeść z rodziną przez samymi Świętami :-) Ale to nic nie szkodzi, bo nie wymagają one leżakowania i można ich jeszcze napiec. Robi się je na prawdę prosto. Dodatkowo pierniczki dekoruję według rodzinnej tradycji bakaliami i orzechami. Koniecznie musicie spróbować! Wpisem tym walczę o fantastyczny aparat OLYMPUS
Passions hobbies lifeKilka dni przed Świętami lub przed planowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z oleju, miodu i białego octu winnego tworzy słodko - kwaśną mieszankę, która wspaniale komponuje się ze śledziami. Składniki: - solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować - 2 czerwone cebule
Apetyczna babeczkatych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt. Chociaż pracy z nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie. Składniki: Ciasto: 280 g masła lub margaryny 140 g cukru pudru 4 żółtka 450 g mąki pszennej 2 łyżki kakao Nadzienie: puszka masy
Ala piecze i gotujedzisiaj szybko przebudować, zakupienie choinki poszło gładko, ale zorganizowanie do niej stojaka prawie graniczyło z cudem, ale udało się - nie ma jak wykorzystanie desek z palety :). Tym samym zapach świąt zagościł u nas w domu, a z nim na stole zagościła zupa z ciecierzycą, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Rozgrzewająca, wyjątkowo bogata, syta przypadła do gustu chłopakom, mój
Z notatnikaKarp to jedna z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. Dzisiaj podam prosty przepis na przygotowanie tej ryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny
Kulinarne Fantazje Marioliwykrajamy ciastka ,pieczemy w 180 stopniach ok 20 min ucieramy lukier i polewamy nim wystudzone ciastka Smacznego!! ------------------------------ Mam nadzieję ,że znajdziecie coś dla siebie-polecam ...i zmykam wcinać..... Wesołych świąt
Swojskie jedzonkoCiasto o zimowym aromacie :) Świetnie się sprawdzi w czasie nadchodzących świąt. Czytaj więcej
Kasia SarnaCzujecie już magie świąt? Piekąc te ciasteczka przeniosłam się do mojego rodzinnego domu- do kuchni w której zawsze tętni życiem, do późnych rozmów, wspólnego gotowania. Uwielbiam czas przygotowań świątecznych, bo wtedy jesteśmy całą rodziną, a rodzina jest dla mnie najważniejsza. Przepis, który wam przedstawiam dostałam od Lenki z Przepisy tradycyjne , na jej blogu znajdziecie również
Kukuleczkipomysł na wigilię firmową czy organizowaną w gronie przyjaciół, gdy chcecie spróbować czegoś nowego lub zabłysnąć inwencją kulinarną. Możecie je również podać dla urozmaicenia w drugi lub trzeci dzień świąt lub w czasie imprezy sylwestrowej. W czasie przygotowywania farszu do dzisiejszych pasztecików miałam okazję przetestować dwa produkty od marki Ambition - nóż szefa kuchni Kyoto oraz patelnię Taurus. Nóż szefa
Chilli Czosnek i OliwaŚwiąt pozostały już tylko dwa tygodnie, czas leci jak szalony. W związku z tym proponuję wykorzystać rozpoczynający się dziś weekend na rodzinne pieczenie i dekorowanie pierniczków. Myślę, że dzieci będą zachwycone możliwością wykazania się w strojeniu i upiększaniu ciasteczek (można na przykład zorganizować konkurs na najładniejszą dekorację :)). Jest tylko jeden mały haczyk, te pierniczki są miękkie od razu
Simply FoodZupa chrzanowa dla mnie to poezja smaków. Jest sycąca, aromatyczna i moja rodzina ją uwielbia na wielkanocnym stole. Kojarzy nam się ze świętami i moją babcią która ją robiła. 700 ml bulionu drobiowego 1 kiełbasa biała 15 dkg szynki wędzonej surowej masło klarowane 3 łyżki chrzanu tartego 100 ml śmietany 30 % 1 cebula 3 ziemniaki szczypior 3 jajka sól
wesoła kuchniaupieczeniu pierniczki u mnie są już miękkie i obłędnie pyszne wprost rozpływają się w ustach. Intensywnie korzenne i odpowiednio słodkie.... W sumie martwię się o to czy doczekają do świąt. Jeśli jeszcze nie macie pierniczków lub też czekacie z ich zrobieniem na tzw. ostatni dzwonek to jest przepis dla was. Składniki : 190 ml Golden syrupu ostatecznie miodu
vaniliowoczekoladowaOpis: Barszcz czerwony to nieodłączny element Świąt w każdym polskim domu. Wigilijny barszcz jest intensywnie czerwony, pachnący i lekko pikantny. Barszcz czerwony idealnie komponuje się z dodatkiem uszek, pasztecików z farszem lub z bułeczkami. Takiego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnych stołach. Składniki: 400 g żeberek 6 buraków 2 marchewki 2 pietruszki Seler 1 cebula 2 ząbki czosnku Ziele
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne