przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:385/765)

Slodki weekend 148

można piec?! "DUŻO!" odpowie moje rodzinka. Trzy rodzaje ciastek (makowe z lukrem, czekoladowe i bezy), dwa ciasta (babka kawowa i ciasto pomaranczowo-czekoladowe z kawą), zapachniało Świętami. Ile można ja pytam? ile można? vs Oto mała, słodka zapowiedź

Dzieje kuchennej Wiewióry
PLACUSZKI Z PROSA I QUINOA 141

antyoksydacyjne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, immunostymulujące. Stanowi alternatywę dla białka zwierzęcego.  Gdy ktoś zapyta Cię jak dostarczasz organizmowi wszystkie amonikwasy będąc na diecie roślinnej, śmiało odpowiadaj, że jesz quinoa - "święte zboże Inków".  Składniki na 15-20 placuszków: 1 szklanka prosa, 1/2 szklanka quinoa, 2 gałązki świeżego koperku, 1 gałązka świeżej natki pietruszki, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Choinka z ciasta drożdżowego i test robota planetarnego SilverCrest 215

Robot będzie dostępny w Lidlu od poniedziałku 14 listopada w super cenie 399 zł. Miałam przyjemność trochę z nim popracować i powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie najbliższych Świąt bez niego ! Odciąża on w czasochłonnych pracach, co jest niezwykle ważne w okresie świątecznym. Jest urządzeniem wielofunkcyjnym, łączy w sobie kilka sprzętów, takich jak mikser czy blender. Robot planetarny

Moja pasja smaku
Ciasto "Snikers" (pieczony) 426

tylko uważać na upieczone blaty, bo są tak kruche, że nie trudno je uszkodzić.  Ale poradzicie sobie, więc śmiało... Kto piecze już, a kto czeka z nim do świąt?? Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto: 600 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru  2 jajka 2 żółtka 200 g margaryny 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody

Kuchnia w czekoladzie
Książki kucharskie 134

ewentualne braki. Nida Degutienė – „Smaki Izraela” – język polski Kontynuujemy mój romans z kuchnią żydowską, tym razem w wersji lżejszej i mniej ortodoksyjnej. Dostaniemy piękną opowieść o tradycji, świętach i zwyczajach, a do tego fajne pomysły. To razem daje pozycję, którą powinien przeczytać każdy. Dzięki tej książce oraz wspomnianej wyżej zobaczycie, że kuchnia polska i żydowska bardzo często

ladykitchen
Książki kucharskie część I 178

ewentualne braki. Nida Degutienė – „Smaki Izraela” – język polski Kontynuujemy mój romans z kuchnią żydowską, tym razem w wersji lżejszej i mniej ortodoksyjnej. Dostaniemy piękną opowieść o tradycji, świętach i zwyczajach, do tego fajne pomysły, to razem daje książkę, którą powinien przeczytać każdy. Dzięki tej książce i tej wspomnianej wyżej zobaczycie, że kuchnia polska i żydowska bardzo często

ladykitchen
Rogale świętomarcińskie 394

11 listopada obchodzimy Dzień Św. Marcina. Jego postać jest przedstawiana... Artykuł Rogale świętomarcińskie pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Gęsina na Świętego Marcina 146

Gęsina na Świętego Marcina. Co ma gęś do Marcina? Właściwie nic. Faktem jest jednak, że jesienią gęś smakuje najlepiej. Polska to potęga w hodowli gęsi, jednakże na polskie stoły trafia jej bardzo mało ale coraz częściej zaczyna pojawiać się w sklepach. Kilka dni temu byłam w Polsce i zauważyłam, że faktycznie można kupić gęś bez problemu. Mówiąc szczerze nigdy jeszcze(...)lody jabłkowe z wątróbką gęsią podane na musie ze skorzonery z wanilią, tarniną i chipsem ze skóry gęsiej. Ciekawe co wymyślą tegoroczni uczestnicy festiwalu?   The post Gęsina na Świętego Marcina appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Przepyszna sałatka z mango, brzoskwinią i śledziem! 188

również była nietuzinkowa i aby "danie jadło się oczami". Przepis koniecznie sobie zapiszcie i wykorzystajcie czy to podczas spotkania w gronie najbliższych czy też zbliżających się co raz bliżej Świąt ;-)) Poniżej podaję przepis, życzę smacznego! SKŁADNIKI  DLA 4 OSÓB -  1 opakowanie śledzi z brzoskwinią i żurawiną Mrs. Śledziowa - SEKO  - 1 duże dojrzałe mango - świeży szczypior

SMYKWKUCHNI
Orzechowe trójkąty do kawy 137

wraz z kawą. w ogóle, to wypieki z orzechami – wszelkiego rodzaju orzechowce, miodowniki to ciasta, którym niestety nie potrafię się oprzeć i wyobrazić sobie bez nich Świąt. Moim tegorocznym odkryciem, są orzechy laskowe. Znałam je od dawna, ale w tym roku robiłam z nimi i nutellę i używałam do kremów i ciast. Mają po podpieczeniu naprawdę głęboki smak

Mieszam w Garnku
Skandynawskie ciasto pachnące piernikiem 207

poniedziałek w pracy zapachniało Świętami. Thomas zabrał się za pieczenie pierniczków - w ilości hurtowej. Ze swoimi czterema skrzatami zagniatał, wałkował, wykrawał i piekł chyba przez cały dzień. Zapach, który rozchodził się po piekarni sprawiał, że wszyscy nagle zaczęli się szerzej uśmiechać, oddychać głęboko i rozglądać się w okół z lekkim rozmarzeniem w oczach.  A to przecież dopiero początek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets 258

kulinarnych gdzie uczyliśmy się przyrządzać właśnie gęś i już wtedy obiecałam sobie, że przymierzę się do tematu. Teraz nastał w końcu ten moment, gdyż już 11 listopada obchodzimy Dzień Świętego Marcina i zgodnie z przysłowiem „Na Świętego Marcina dobra gęsina” postanowiłam w końcu ją przyrządzić. W związku z tym, że oprócz prowadzenia bloga pracuję na pełny etat, cenię sobie dania

karmelowy
Kuchnia Polska wg Karola Okrasy - prezentacja nowej książki 153

się z tatarem z sandacza.  Wszystkie przepisy są dostępne w nowej książce - Kuchnia Polska wg Karola Okrasy. Książka jest pełna ciekawych przepisów, które na pewno przydadzą się przed świętami

Kuchnia Bon Appetit
Kokosowe placuszki z kaszy jaglanej :) 158

SKLEPU !!!! Możecie z niego korzystać aż  do końca grudnia  :) Niedawno w ofercie pojawił się całkiem nowy, ekstra mocny sprzęt -  Nutribullet Rx , ponadto z okazji zbliżających się Świąt Nutribullety będą dostępne w trzech nowych kolorach ( kod w przypadku tych produktów nie będzie działał, ponieważ same w sobie będą przecenione o -100zł :)) KOD:  ZDROWIENAJEZYKU

Zdrowie na języku :P
Grzybki marynowane 93

Grzybki marynowane są doskonałym dodatkiem do tatara, jak i świetną przekąską podczas spotkań towarzyskich, imienin czy świąt. Idealne według mnie są grzybki ostrzejsze, z wyczuwalną ilością octu. To właśnie na takie podaję proporcje Przepis na grzybki marynowane Drukuj przepis Porcji: 3-4 słoiczki Czas gotowania: 1 godzina Składniki 1 kg grzybków 2 szklanki wody 1 szklanka octu łyżka gorczycy

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania