11 listopada obchodzimy Dzień Św. Marcina. Jego postać jest przedstawiana... Artykuł Rogale świętomarcińskie pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEGęsina na Świętego Marcina. Co ma gęś do Marcina? Właściwie nic. Faktem jest jednak, że jesienią gęś smakuje najlepiej. Polska to potęga w hodowli gęsi, jednakże na polskie stoły trafia jej bardzo mało ale coraz częściej zaczyna pojawiać się w sklepach. Kilka dni temu byłam w Polsce i zauważyłam, że faktycznie można kupić gęś bez problemu. Mówiąc szczerze nigdy jeszcze(...)lody jabłkowe z wątróbką gęsią podane na musie ze skorzonery z wanilią, tarniną i chipsem ze skóry gęsiej. Ciekawe co wymyślą tegoroczni uczestnicy festiwalu? The post Gęsina na Świętego Marcina appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniarównież była nietuzinkowa i aby "danie jadło się oczami". Przepis koniecznie sobie zapiszcie i wykorzystajcie czy to podczas spotkania w gronie najbliższych czy też zbliżających się co raz bliżej Świąt ;-)) Poniżej podaję przepis, życzę smacznego! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB - 1 opakowanie śledzi z brzoskwinią i żurawiną Mrs. Śledziowa - SEKO - 1 duże dojrzałe mango - świeży szczypior
SMYKWKUCHNIwraz z kawą. w ogóle, to wypieki z orzechami – wszelkiego rodzaju orzechowce, miodowniki to ciasta, którym niestety nie potrafię się oprzeć i wyobrazić sobie bez nich Świąt. Moim tegorocznym odkryciem, są orzechy laskowe. Znałam je od dawna, ale w tym roku robiłam z nimi i nutellę i używałam do kremów i ciast. Mają po podpieczeniu naprawdę głęboki smak
Mieszam w Garnkuponiedziałek w pracy zapachniało Świętami. Thomas zabrał się za pieczenie pierniczków - w ilości hurtowej. Ze swoimi czterema skrzatami zagniatał, wałkował, wykrawał i piekł chyba przez cały dzień. Zapach, który rozchodził się po piekarni sprawiał, że wszyscy nagle zaczęli się szerzej uśmiechać, oddychać głęboko i rozglądać się w okół z lekkim rozmarzeniem w oczach. A to przecież dopiero początek
Pożeraczka, czyli raz adobrzekulinarnych gdzie uczyliśmy się przyrządzać właśnie gęś i już wtedy obiecałam sobie, że przymierzę się do tematu. Teraz nastał w końcu ten moment, gdyż już 11 listopada obchodzimy Dzień Świętego Marcina i zgodnie z przysłowiem „Na Świętego Marcina dobra gęsina” postanowiłam w końcu ją przyrządzić. W związku z tym, że oprócz prowadzenia bloga pracuję na pełny etat, cenię sobie dania
karmelowysię z tatarem z sandacza. Wszystkie przepisy są dostępne w nowej książce - Kuchnia Polska wg Karola Okrasy. Książka jest pełna ciekawych przepisów, które na pewno przydadzą się przed świętami
Kuchnia Bon AppetitSKLEPU !!!! Możecie z niego korzystać aż do końca grudnia :) Niedawno w ofercie pojawił się całkiem nowy, ekstra mocny sprzęt - Nutribullet Rx , ponadto z okazji zbliżających się Świąt Nutribullety będą dostępne w trzech nowych kolorach ( kod w przypadku tych produktów nie będzie działał, ponieważ same w sobie będą przecenione o -100zł :)) KOD: ZDROWIENAJEZYKU
Zdrowie na języku :PGrzybki marynowane są doskonałym dodatkiem do tatara, jak i świetną przekąską podczas spotkań towarzyskich, imienin czy świąt. Idealne według mnie są grzybki ostrzejsze, z wyczuwalną ilością octu. To właśnie na takie podaję proporcje Przepis na grzybki marynowane Drukuj przepis Porcji: 3-4 słoiczki Czas gotowania: 1 godzina Składniki 1 kg grzybków 2 szklanki wody 1 szklanka octu łyżka gorczycy
Kuchnia BazyliiZobaczcie, jakie można uzyskać kolory, wykorzystując naturalne składniki. Niedługo Wielkanoc - wkrótce w każdym domu rozpoczną się szalone przygotowania. Oprócz zakupów i pieczenia ciast jedną z ważniejszych czynności związanych ze świętami jest ozdabianie jajek. Można dekorować pisanki na różne sposoby (farbkami, kredkami, naklejkami itd.), wykorzystując różne przedmioty, np. sznurek. Źródło: yadis.pl Warto przypomnieć sobie, że te „farbki” wcale nie muszą
Gotuję TestujęZapewne wszyscy powrócili już z Rezurekcji, dlatego chciałam Wam życzyć zdrowych, spokojnych i rodzinnych świąt. Niech Zmartwychwstały sprawi, że będą niezapomniane i smaczne
Gotuję TestujęPyszna biała kiełbaska, która może być pyszna nie tylko podczas świąt Wielkanocnych. Można ją zrobić o każdej porze roku, a z dodatkiem sera i ciasta francuskiego jest naprawdę pyszna. Biała kiełbasa w cieście francuskim 4 białe kiełbasy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie sera żółtego w plastrach rzeżucha roztrzepane jajko keczup do polania Najpierw kroimy ser żółty
Gotuję TestujęBiała kiełbaska nie musi być podawana tylko podczas świąt Wielkanocnych. Warto więc wykorzystywać ją przez cały rok, bo w sklepie można ją spotkać stale. Przepis jest bardzo prosty, nie jest drogi, wystarczy kilka składników i pyszny obiad gwarantowany. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -P ORCJE: 2 Biała kiełbasa
Gotuję Testujęmamy grudzień, każdy wolno zaczyna myśleć o Świętach. A jeśli jeszcze nie zaczął, to od Mikołaja na pewno zacznie i to intensywnie. Dzisiejszy wpis będzie krótki, bo...nie mam czasu, jestem zawalona pisaniem. A że jestem osobą punktualną i terminową to nie ma zmiłuj. Dlatego dziś moja propozycja to powrót do dzieciństwa. Takie placuszki często gościły na naszym stole
Dieta moja pasjaOkres Świąt, Nowego Roku to czas kiedy nam się zbiera na przeróżne, różniste wspomnienia. Mnie w tym czasie przypomina się dzieciństwo i choć niewiele było w sklepach. Stoły nie były aż tak bogato zastawione, to jednak te wspomnienia są bardzo miłe i wzruszające. Przełom lat 70 i 80 słodycze na kartki,a nawet i na nie ciężko było
Dieta moja pasja