Tort z własnoręcznie zrobionymi dekoracjami z masy cukrowej. Mój prezent dla Zuzi z okazji jej Pierwszej Komunii Świętej. To moje pierwsze lilie z masy cukrowej i muszę nieskromnie powiedzieć, ze jestem z nich bardzo zadowolona
Maślane ciasteczkoniedzielę byliśmy na konfirmacji. To taka duńska wersja Pierwszej Komunii Świętej, gdzie największą różnicą jest fakt, że podchodzą do niej dzieci starsze, czternasto-, piętnastoletnie. Moim zdaniem to ma sens; przynajmniej wiedzą, o co chodzi, a nie myślą tylko o białych sukienkach i fantastycznych prezentach, na które bliższa rodzina zbiera miesiącami. Ale ja nie o tym chciałam. Na konfirmację
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżadnym pozorem nie dodawajcie do niej sałaty :) SKŁADNIKI (4 porcje, 1 porcja - 286 kcal) 4 dojrzałe pomidory (na zdjęciach widzicie koktajlowe - zapomniałam kupić zwykłe, a przy święcie nie było mowy o kupieniu dobrych pomidorów) 2 średnie ogórki 1 czerwona cebula opakowanie prawdziwej fety 2 garście czarnych oliwek pieprz oliwa (około 4 łyżki) suszone oregano PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne Rewelacjerabarbar - truskawki - czereśnie - maliny - jagody - czarna porzeczka Owoce kończymy dodawać, gdy już się sezon skończy, we wrześniu lub październiku. Trzymamy tak szczelnie zakręcone do grudnia, mniej więcej w okolicy świąt filtrujemy, tak bardziej pod koniec grudnia. A po zabutelkowaniu musi dojrzewać jeszcze kilka miesięcy, najlepiej do maja. Tak żeby minął mniej więcej rok odkąd zaczęliście jej produkcję. Smacznego
Marder&Marder ManufactureChodzi mi ciągle po głowie piosenka "Małe rzeczy" Sylwii Grzeszczak "Cie-szmy się z małych rze-czy, bo wzór na szczę-ście w nich zapisa-ny jeest! Jestem święcie przekonana, że takie małe rzeczy, małe szczęścia codzienne, dają nam energię, siłę, uśmiech i siłę do działania. Do działania na co dzień, rzecz jasna, nie mam tu na myśli wyczynowego
bistro mamasosu. Dekorujemy jajka według uznania np. świeżą rzeżuchą. Domowy sos tatarski mimo, że nie ma konserwantów można przygotować tydzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce, do świąt wielkanocnych wytrzyma spokojnie. Smacznego The post Sos tatarski appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminutach wyłączyć dolną grzałkę Ilościowo wychodzi ich tyle, by zmieściły się na jednej blasze. Podczas pieczenia przygotowuję polewę. Zamiast czekolady mlecznej można użyć niechcianych czekoladowych figurek ze świąt (zajączki, Mikołaje). Wszystkie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej. Gdy ciastka ostygną, zaczynam dekorowanie. Na połowę ciastka nakładam polewę i obsypuję posypkami dekoracyjnymi. Pędzelkiem maluję
Kuchnia co dniaTrochę spózniony wpis, już dawno po świętach, ale musiałam pokazać Wam te babeczki ;) Ile frajdy jest przy ich dekorowaniu! Rozkoszne, trochę nieforemne kształty, które mają przypominać zajączki ;) Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady, udekorowane ubitą śmietanka i kruchymi, maślanymi ciasteczkami. Robione razem z bliską mi osobą, która ostatnio przechodzi gorsze chwile i która sama stwierdziła, że samo pieczenie i dekorowanie
Domowa cukiernia EwyDziś mięsna propozycja z myślą o świętach :-) Wędliny parzone w szynkowarze już zamieszczałam na blogu, ale zwykle robiłam je z mięsa krojonego na mniejsze kawałki. Dzisiejsza propozycja dotyczy całego dużego kawałka mięsa i choć trochę się obawiałam o efekt końcowy, to wyszło bez zarzutu :-) Mięsko ma przepiękny różowy kolor, jest soczyste i delikatne... a ponadto dodatek żelatyny powoduje
Czary - gary w kuchniniezwykle aromatyczny, wilgotny, prosty i szybki w przygotowaniu :-) Nam smakuje bardzo, mam nadzieję, że Wy też go polubicie :-) W końcu nie każdy ma czas - mimo zbliżających się świąt - na długie przesiadywanie w kuchni... codzienne zabieganie czasem bierze górę, a wtedy warto sięgnąć po te ekspresowa podpowiedzi... :-) A przepis znalazłam na blogu "Gotuję, bo lubię" (KLIK) , tylko trochę zmieniłam polewę
Czary - gary w kuchniniemoc :-( W sumie to jeszcze jakieś 2 - 3 tygodnie i mam nadzieję zaglądać tu jednak częściej :-) tym bardziej się cieszę, że Wy ciągle tu zaglądacie :-) Kochani, z okazji Świąt Bożego Narodzenia (choć w tym roku trudno mi uwierzyć, że to już na nie pora) życzę Wam wszystkiego co najlepsze, co daje radość, spokój, zrozumienie i ukojenie w trudnych
Czary - gary w kuchniostatnia prosta do świąt... a ja jakoś bez większego planu na nie i w ogóle... zebrałam zamówienia od najbliższych kto i co chciałby zjeść przy świątecznym stole i - o dziwo - zachcianki jakieś spójne tym razem :-) Na pewno sernik i szarlotka, na pewno szynka i pasztet, na pewno sałatka jarzynowa i jeszcze jakaś z fetą, na pewno jak dołożę jeszcze
Czary - gary w kuchniwiosn ą a udekorowana kwiatami może być efektown ą przekąską w czasie zbliżających si ę Świąt Wielkanocnych. SKŁADNIKI 5 cukinii 4 jaja 250 gr ricotty 40 gr parmezanu 200 ml mleka 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek só l, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię
La grande e la piccola cuocapyszna cynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał mieszkanie. Skojarzyło mi się trochę z zapachem świąt. Może i Wy upieczecie taką bułeczkę. Mi wyszły dwa spore warkocze. Jeden zjedliśmy jeszcze ciepły, bo takie najbardziej lubię. Składniki na dwa mniejsze lub jeden duży 500 g mąki
O kuchni z uczuciem