przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:403/765)

Babka adwokatowa 156

Wiem, że już po Świętach Wielkanocnych, ale uważam, że ten przepis warto Wam zaprezentować. Pyszna i wilgotna babka adwokatowa z mocno cytrynowym lukrem idealnie sprawdziła się na świątecznym stole. W poniedziałek pozostały po niej okruszki. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam u Agi w kuchni.     Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki adwokatu

Pasja Smaku
Mazurek czekoladowo wiśniowy 206

Mazurek czekoladowo wiśniowy Mazurki to nie są moje ulubione wypieki. Aczkolwiek czasami i u mnie goszczą na stole, z reguły w okolicy Świąt Wielkiej Nocy. Ten mazurek przypadł do gustu wielu moim gościom, więc chyba częściej zagości w repertuarze moich ciast. Robi się go niezwykle prosto. Potrzebne są wiśnie z nalewki, których u mnie jest zawsze nadmiar, w wersji

na moim stole...
Mazurek z czekoladowym ganache i pralinami 171

Wielkanoc minęła nam bardzo szybko i po świętach pozostało tylko wspomnienie. Świąteczne przysmaki i ciasta też już są jedynie wspomnieniem. W tym roku na naszym stole zagościły mazurki co wcale nie zdarza się często bo jakoś wcześniej wszyscy woleli inne ciasta. Jednak z biegiem lat coś się nam odmieniło i tegoroczne mazurki okazały się strzałem w dziesiątkę. Mazurki

Smaczna Pyza
Pulpety w sosie ogórkowym 1924

Witam po Świętach i zapraszam na lekki, a zarazem smaczny obiadek.  Pulpety indycze, z dodatkiem kaszy lub ryżu, w sosie z kiszonych ogórków. Smacznie i zdrowo.  Za inspirację dziękuję Bahusowi :) Pulpety 700 g mielonego mięsa z udźca indyka  1 spora cebula  2 -3 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki ugotowanej kaszy owsianej, można dać ryż

Takie tam pichcenie
Żeberka pieczone w sosie malinowo ketchupowym. 129

Dziś danie mięsne, dla tych którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez niego i nie mają dosyć po świętach ;-)     Składniki; 1 kg żeberek (u mnie paski) 5 cebul 3 łyżki dżemu malinowego pół szkl. ketchupu ( u mnie łagodny) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu worcester sól, pieprz, przyprawa do gyrosa   Przygotowanie; Naczynie do zapiekania posmarować olejem

Radość kipiąca uśmiechem.
Wędzonka w słoiku 189

Jeżeli po świętach zostały Wam zapasy wędzonej szynki, baleronu czy boczku  - to jest przepis dla Was. Miałam nieduży kawałek wędzonego boczku, takiego prawdziwie wędzonego, kupionego na kiermaszu ( już wkrótce, mam nadzieję, będę miała nasz własny, domowo uwędzony). Plany były inne, zmieniły się, i nagle zostałam z boczkiem którego nie miałam czasu zużyć. A dobry był, żal aby się

Stare Gary
Jaglane pralinki a'la Ferrero Rocher 163

oznacza, że Kejt nie piecze kejków, piecze, jak najbardziej! Zastanawiałam się nawet, czy nie przywitać Was jakimś piekielnie słodkim ciastem, ale postawiłam na dietetyczną wersję moich ulubionych pralinek. Po świętach jak znalazł :) Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka (lub jedna szklanka mleka + jedna szklanka wody) 3 łyżki ksylitolu (lub więcej/ mniej - do smaku) 1 łyżeczka oleju

Cakes By Kejt
Książeczka na dobranoc. Figa na wakacjach Wyd. Skrzat 170

Tuż przed snem, gdy małe oczka już zaczynają się kleić wprowadzam moje maleństwa w świąt bajek. Dziś chciałabym Wam polecić kolejną książeczkę Wyd. Skrzat "Figa na wakacjach" . Ta urocza opowieść autorstwa Barbary Wicher jest idealna dla dzieci, które zaczynają swoją przygodę z czytaniem. Duża czcionka, przejrzysty układ i ciekawa historia opatrzona kolorowymi i zabawnymi obrazkami. Moje skarby jeszcze same

Słodkie okruszki
Krwiste tiramisu. Nie tylko dla odważnych 124

bardzo mile widziane; gdy zobaczyłam połączenie tego pysznego, włoskiego deseru z moimi ukochanymi, krwawymi pomarańczami wiedziałam, że też muszę takie mieć. Nie czekałam długo... Zaraz po Świętach, gdy choć trochę minęło mi babkowe szaleństwo , zabrałam się do rzeczy. Deser jest banalnie prosty w przygotowaniu, a jedynym ekskluzywnym składnikiem są sezonowe czerwone cytrusy. Bez gotowania, bez pieczenia, na upartego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami 102

świętach zostało mi kilka jajek na twardo, jedno z nich postanowiłam wykorzystać do dzisiejszego, bardzo szybkie obiadu. Pamiętać należy, że ugotowane jajka na twardo można przechowywać w lodówce maksymalnie do 4 dni. Nie lubię marnować żywności, zawsze staram się wykorzystać wszystko lub zamrozić, jeśli to możliwe. Tak też było tym razem. Dania makaronowe są zwykle szybkie w przygotowaniu, spaghetti

Moja smaczna kuchnia
Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Pasta with meat, zucchini and mushrooms 146

Dziś proponuję danie, dzięki któremu możemy wykorzystać świąteczne resztki mięs. Niestety po świętach marnuje się bardzo dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z nich wyczarować pyszne obiady. Ja część zamroziłam, a resztę faszerowanych udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam! Scroll down

karmelowy
Talarki ziemniaczane zapiekane z sosem cebulowym 194

polałam sosem, żeby nabrały smaku i nie wyschły. Folia aluminiowa też zapobiega przesuszeniu. Świetnie komponują się z gotowanymi warzywami. Można podać z mięsem i bez niego. Ja po świętach wybrałam bezmięsny obiad i wyszło smacznie i syto. Składniki na 2 porcje: ok 70 dkg ziemniaków 1 cebula biała pół cebuli czerwonej 1-2 łyżki masła + 2 łyżeczki

Anioszek w kuchni
Joulutorttu - fińskie ciasteczka. 155

Finlandii. Wyglądem przypominają kwiaty i są naprawdę urocze. Moja śliwkowa marmolada niestety trochę "popłynęła", ale myślę że i tak cieszą oko. Ciasteczka są bardzo smaczne, tradycyjnie wypiekane w okresie świąt. Czasem mają też kształt wiatraka, ale wtedy podobno brak im poprawności politycznej. Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub według  tego przepisu ) marmolada śliwkowa  cukier puder (do oprószenia) Wykonanie

zadanie-gotowanie
Kulebiak z kapustą i grzybami. 152

kształt rogala. Można także ciasto podzielić i upiec dwa kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie tu pasuje. Najlepiej smakuje na ciepło.  Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka

zadanie-gotowanie
Hasło tygodnia - " a Irlandia podobno jest taka zielona..." 112

ciężkim tygodniu pracy w sklepie czy na budowie... Ale dobrze, zostawmy te pytania socjologom. Będziemy w tym tygodniu gotować po irlandzku nie bez przyczyny. 17 marca jest Dzień Świętego Patryka - święto narodowe Irlandii. Obchodzone jest na całym świecie w przeróżnych formach. Nawet w miejscach gdzie nie ma żadnych irlandzkich społeczności ludzie pamiętają o Dniu Św. Patryka. Jest to prawdziwy fenomen

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania