słodki a to za sprawą gorzkiej czekolady której użyłam do polewy oraz do sera. Ten wypiek dedykowany był dla panów którzy nie bardzo przepadają za ciastami od których podczas świąt czy innych imprez okolicznościowych stoły się uginają. Tłumacząc się ,nie dziękuję - nie przepadam za słodkim! Tym razem było inaczej! ciasto bardziej przypadło do gustu panom, więc chyba odkryłam idealny
Radość kipiąca uśmiechem.świętach miałam w planach zrobić krótką przerwę w blogowaniu. Niestety przerwa się przedłużyła z przyczyn technicznych. Tak czasami bywa, że sprzęty strajkują i trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać. Ale już wróciłam i to z nowymi przepisami, które będę Wam po kolei publikować. Dziś zapraszam na pyszny i zdrowy zielony koktajl z cytrusami. Duża dawka witamin i składników
Zakątek rozkoszy kulinarnychprzed świąt miałam przerwę od Ciasta na niedzielę, bo i od słodkości trzeba czasami odpocząć. Tym razem biorę udział i do tego sama wybrałam temat i jest to : Wieńce, plecionki, chałki. Zapraszam do zaglądania i inspiracji u wszystkich którzy brali udział w wydarzeniu - lista na końcu postu. Moje ciasto to delikatny wieniec drożdżowy z pyszną polewą zapraszam. Drożdżowy wieniec
Moje Małe Czarowanietatarski Ten przepis na sos tatarski jest dla mnie klasyką rodem z dzieciństwa. Zawsze gościł u mnie w domu, w czasie świąt. Nie mam pojęcia z czego wykonywała go moja babcia (niestety), więc teraz sam musiałem, metodą prób i błędów, postarać się przywołać tamte smaki. Myślę, że w miarę możliwości udało się to zrobić. Bardzo lubię takie powroty
Blendmanparapecie. Podlewamy codziennie dużą ilością wody. Dbamy o to, aby ziarenka miały cały czas wilgotno. Po kilku dniach możemy sobie ucinać/wyrywać rzeżuchę Aby rzeżucha wyrosła przed świętami, posiejcie ją 6 dni przed U mnie 4 dnia nadawała się już do jedzenia
Kuchnia BazyliiSkończę pracować po 12 godzin dziennie, skończy się w szkole ewaluacja zewnętrzna, urządzę wszystkie pomieszczenia w nowej szkole, za mną zostanie obowiązkowa próbna ewakuacja i… zapachnie nadchodzącym grudniem i świętami. Obiecuję. A dziś, po wczorajszych 13 godzinach w pracy, korzystam z nieoczekiwanego, wolnego wieczoru. Siedzę opatulona w koc i surfuję po Internecie w poszukiwaniu smakowitości, które już wkrótce pojawią
W mojej kuchninieco prześmiewcze, odwrócenie sytuacji. I mimo że bohaterem jest mężczyzna, każda kobieta i każdy facet zrozumieją go doskonale. Bo kogo z nas nie wkurzają ogłupiające zakupy w hipermarketach przed świętami? Kto szanuje puste lale czyniące rzekomy atut ze swojej głupoty i zwracające uwagę wyłącznie zewnętrznością? Komu z nas nie cierpnie skóra, gdy widzimy cwaniactwo i nieróbstwo innych
W mojej kuchniferworze przygotowań do świąt Bożego Narodzenia prawie zapomniałam o pierniczkach. Na szczęście ocknęłam się wczoraj i nerwowo zaczęłam szukać przepisu. W tym roku mój wybór padł na pierniczki, które smakują i wyglądają jak alpejskie. Zrobiłam je, podobnie jak florentynki, z przepisu Dorotus Udały się znakomicie. Świetnie smakowały podczas lektury ostatnich stron świetnej książki. Polecam. I pierniczki, i ”Geriavity” Składniki
W mojej kuchniprostu złe. Dopasowałam więc wszystko po swojemu i w takiej poprawionej wersji Wam podaję. Mam nadzieję, że będzie pysznie. Czy u Was też już czuć coraz intensywniejszy zapach świąt? Składniki: Ciasto: • 30 – 35 dag mąki • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 6 dag cukru pudru • szczypta soli • 16g cukru waniliowego • 75 g masła • 2 jajka • 50 ml mleka Masa serowa
W mojej kuchnipogrzebie, bardzo trudno było opanować emocje i powiedzieć kilka słów do zrozpaczonych rodziców, kiedy drżał mi głos. Ale było to konieczne i dobrze, że sprostałam temu wyzwaniu. Jutro Święto Niepodległości. W mojej szkole już dziś świętowaliśmy, a w zeszłym tygodniu młodzież, przy pomocy Muzeum Józefa Piłsudskiego, wykazała się ciekawą inicjatywą – uczniowie wypisali i wysłali do ponad 500 osób okolicznościowe kartki(...)upamiętniające to ważne dla Polski wydarzenie. Jutro, jak co roku, wezmę udział w mszy za ojczyznę, a dzisiaj byłam na uroczystej wieczornicy przygotowanej przez uczniów. To wyjątkowe święto chcę także zaakcentować w mojej kuchni i dlatego jutro przygotuję na obiad gęsinę. Zgodnie z kampanią społeczną, gęsina po raz pierwszy pojawiła się na naszym stole już kilka lat temu. Od tego
W mojej kuchnijeden z tych wypieków, do których na pewno kiedyś wrócę. Ciasto jest przepyszne i niezwykle okazale się prezentuje. Doskonale sprawdzi się na wszystkich uroczystościach, także podczas zbliżających się świąt. To co? Może kawałeczek? Składniki: • 6 jajek • 200 g cukru • 1 opakowanie cukru wanilinowego • 60 g mąki pszennej • 120 g mąki ziemniaczanej • 2 łyżki kakao + do posypania po cieście
W mojej kuchniDziś kolejna propozycja w duchu nadchodzących świąt Wielkiej Nocy. Obiecana babka, na wykonanie której potrzebujemy dokładnie 5 minut. Niewiarygodne? A jednak! Kilka dni zastanawiałam się, czy ją zrobić, czy nie zmarnuję składników. Tym razem skorzystałam z pomysłu Magdal. Zrobiłam i naprawdę nie żałuję. Nie jest to może wypiek na ekskluzywne przyjęcie, ale na spotkanie w rodzinnym gronie przy filiżance
W mojej kuchnijuż ostatni wpis przed świętami. Pozostały czas muszę poświęcić wyłącznie swoim bliskim i świątecznemu menu, które pojawi się na wielkanocnym stole. W związku z tym przyjmijcie ode mnie życzenia: Bóg odrzucił ten kamień jakby nic nie ważył I wstał tak lekko z grobu, że na twarzach straży Nie było widać lęku i zdumienia Może nie zobaczyli nawet, że się
W mojej kuchniroku dumnie na stole prezentowała się babka kawowa. Puszysta, wilgotna o bardzo delikatnym, nie dominującym smaku kawy. Babka długo zachowuje świeżość, dlatego najlepiej smakowała tuż po świętach :) Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Składniki
Wędrówki po kuchniDzisiaj cały dzień chodziło za mną coś słodkiego, ale nic z masami, bo po świętach mam lekki przesyt. Mając w lodówce paczkę drożdży zakręciłam chałkę. I muszę przyznać, że już mało co zostało, bo ciepła chałka z masełkiem smakuje wszystkim :) Składniki: ciasto - 275 g mąki pszennej - 20 g drożdży - 1 łyżka masła - 1 jajko - 6 łyżek ciepłej wody
Zainspirowana w kuchni