zastanawiamy się co by to mogło być-podpowiadam- pierniczki dekorowane, pyszne, pachnące, z napisem, własną dekoracją. Bardzo łatwy sposób, efektowny i smaczny :-) Wiem, że pierniczki kojarzą się z zimą, świętami, ale nigdzie nie jest napisane, że nie można ich piec w ciągu roku :-) Ja z okazji 18 urodzin mojego kuzyna postanowiłam zrobić dla niego jako dodatek do prezentu wielką
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani, dziś troszkę inny post niż zawsze. Chciałabym króciutko opisać mój wczorajszy wypad do Krakowa. Bardzo chciałam przed świętami wybrać się na rynek do Krakowa, na świąteczny kiermasz. Tak po prostu pochodzić sobie, pooglądać różne różności :-) Wybraliśmy się z mamą i bratem, tylko troszkę późno. Ale mówiłam sobie,że jak się ściemni to będzie lepszy nastrój
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKochani , chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia, dziękuję że odwiedzacie tak licznie mojego bloga :-) Życzę Wam cudownych, smacznych świąt!!! Kasia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuponieważ ilość składników podana tam na masę serową była znacznie zawyżona i po prostu nie mieściła się tortownicy ( co potwierdzają też tamtejsze komentarze czytelników ). Sernik świetnie sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia, a jeśli obawiacie się dodatku dyni w masie to bez obaw – nie jest wyczuwalna Składniki na sernik: Spód brownie: 200g masła 200g czekolady mlecznej 2 łyżki
NiePieprz.plokazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek z panierowanego sera. Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie odmówić wizyty na Święcie Ceramiki w Bolesławcu. Przywitał nas upał i tłumy turystów. Wbrew przypuszczeniom wszystkich czytających nie kupiłam ani jednego talerzyka czy filiżanki!!! Jedynie kuleczkowe kolczyki. Jedliśmy najdroższe w moim życiu
Dzieje kuchennej WiewióryMocną stroną książki są porady zaczerpnięte od dobrze gotujących babć np. że można przykryć rosół liśćmi sałaty, żeby się nie wygotował w czasie długiego gotowania. Wspaniałe są też opisy świąt i tradycji żydowskich, które czyta się jak najpiękniejszą opowieść. Bardzo podobały mi się wyjaśnienia symboliki dań, która jest bardzo ważna w tej kuchni. Na pewno ugotuję alternatywne pomysły
Ugotowane pozamiataneZapach lata :) Po świętach czuję się lekko przejedzona i zmęczona ciężkimi potrawami. Wyszperałam z mojej pojemnej zamrażarki truskawki i jeżyny od rodziców z działeczki i po ich rozmrożeniu przygotowałam na śniadanie koktajl :) Ach od razu zatęskniłam za promykami słońca i latem :) Zdecydowanie wiosna i lato too pory roku, w których czuję się najlepiej :) Oby ta zima szybko
Aromatyczne Podróżepanujące wokół. Biele i szarości to zdecydowanie nie moje kolory , wolę optymistyczne barwy, które od zawsze poprawiają mi nastrój :-) Jak dla mnie zima powinna kończyć się zaraz po świętach , ok niech będzie do końca stycznia :-) najlepiej by była pełna śniegu i lekkiego mrozu. Takiej pluchy jaka panuje od paru dni nie znoszę. Dla poprawy nastroju ugotowałam
Aromatyczne PodróżeBabka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych , spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów :-) A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna, a do tego wilgotna w środku. To przepis mojej kochanej Babci, zawsze w Wielkanoc pojawia się na naszym stole. Przyznam szczerze, że to jest jedna z ulubionych babek , zaraz po drożdżowej :) Babka
Aromatyczne PodróżeWyznania znad deski do prasowania … Kilka razy do roku, zwykle przed świętami lub gdy ktoś miał się u nas zatrzymać na kilka dni, mama wysyłała mnie do magla. Składała poszewki, ręczniki i obrusy w stosik, wszystko zawijała w duży ręcznik (zielony w białe wzorki – największy w domu) i spinała agrafką. Ja brałam pakunek pod pachę i szłam na sąsiednie
Posadzone i zjedzonektóry tu widzicie, przygotowuję na Wigilię ja. Jest najprostszy z możliwych. Nie ma tu kwasu buraczanego, więc nie trzeba się trudzić, by go przygotować na jakiś czas przed świętami. Barszcz zawiera wywar z grzybów suszonych, który nadaje mu TEN smak. Grzybów na wywar gotuję tyle, żeby później starczyło ich na uszka. Tak więc ten postny wigilijny barszczyk zawsze idzie
Posadzone i zjedzonejeden wieczór w roku. Chociaż to danie naprawdę jest pyszne, przez to, że jemy je tylko raz do roku, wydaje się, jakby smakowało jeszcze lepiej. A w pierwszy dzień Świąt podsmażam na patelni te pierogi, które zostały z wigilii i wtedy dopiero jest uczta! Zawsze specjalnie robię ich dużo, żeby mieć pewność, że zostaną i będzie co odsmażać :) Farsz
Posadzone i zjedzoneZdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt życzę wszystkim moim czytelnikom! Muszę jeszcze przygotować mak do klusek z makiem, zagonić moją bandę do ubierania choinki i wyjeżdżamy na Wigilię :))) Pozdrawiam serdecznie! Kasiac
Posadzone i zjedzoneczasie między świętami a Nowym Rokiem wiele osób bierze sobie urlop i ma więcej czasu dla rodziny, a także dla siebie, co jest równie ważne :) Może więc ten krótki czas wykorzystać na zaplanowanie mini ogródka na balkonie? Pokażę Wam ogródek, który zrobił dla mnie mąż kilka lat temu. Jednym z założeń było to, aby donica powstała z recyklingu
Posadzone i zjedzonewyrost, lecz myślę, że taka dieta za dwa - trzy miesiące będzie równie na miejscu. Skończą się wtedy bardziej tłuste i treściwe posiłki, a ustąpią miejsca lżejszym. A teraz, po świętach i Sylwestrze, kiedy jedliśmy tłustych potraw więcej niż zwykle, ciast, tortów i serników, a przy tym mniej się ruszaliśmy, detoks poświąteczny będzie idealny. Tak sobie myślę, że samo słowo
Posadzone i zjedzone