Wszystkim czytelnikom bloga życzę zdrowych, radosnych i przede wszystkim spokojnych oraz smacznych Świąt. Szczęśliwego Nowego 2017 Roku, oby był lepszy od mijającego
Ewa w kuchnisłodycze znajdują miejsce na Waszym wigilijnym stole? Są domy, gdzie tradycyjnie utrzymuje się postne tradycje, a do tego słodycze, tak jak mięso, zarezerwowane są na następne dni Świąt. U mnie także, faktycznie słodyczy i ciast raczej się nie podaje, ale kolacja tego dnia nie może obyć się bez racuchów, w ich najprostszej, a jakże pysznej formie. Na około
Pichceniomaniajeśli nie macie to warto kupić dobry ser i po prostu go zmielić (nie każdy z wiaderka nadaje się na sernik - przetestowane wielokrotnie!). Kochani, przy okazji... Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku! :) Składniki: Murzynek: 2 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. przegotowanej wody 1 margaryna 4 jajka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki gorzkiego kakao
Kolorowy PrzepisownikWesołych Świąt !!! składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 100 – 150 g masy makowej 1 białko, ubite na sztywno 1 jajko + 1 łyżka wody bakalie opcjonalnie lukier wykonanie: Masę makową mieszamy z ubitym białkiem. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kontury choinki z pniem (dwa jednakowe trójkąty). Jedno wycięte ciasto przekładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Nakładamy
Domowy Smak JedzeniaNasz ulubiony makowiec w wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki: kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru
Smaczne Zdrowekażdy powinien mieć dziecko, wybudować dom i zasadzić drzewo. Drzewa jeśli się przyjmą, to rosną przez wiele lat. Na działce mam choinki, teraz już kilkumetrowe, które pamiętam sadzone po Świętach, gdy byłam mała. Drzewa mają też swoją symbolikę. Oliwka symbolizuje pokój, zgodę, równowagę, światło, nieśmiertelność. Klon harmonię i słodycz życia. Dąb moc, odwagę, siłę, mądrość, prawdę i męskość. Jabłonka
Ugotowane pozamiatanemułem karp! Skąd więc ta tradycja na karpia? Otóż karp jest wymysłem minionej epoki. W PRL-u przeważnie wszystkiego brakowało i na kilka tygodni przed świętami rzucano ogromne ilości tej ryby. Karpia łatwo hodować na masową skalę, starczało więc dla wszystkich. Była to tradycja biednej, komunistycznej Polski i dlatego nasi rodzice
To co kochamrazem bez przepisu. Poniżej znajdziecie podsumowanie mojego sezonu pierniczkowego 2016. To jeszcze nie wszystko, ale resztę zdjęć dodam stopniowo. Kuchnia wzywa ;) Wszystkim czytelnikom Pełnego talerza życzę rodzinnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ich magia zostanie z Wami na długo, a blask gwiazd niech zawsze przypomina, że czasem wystarczy tylko wypowiedzieć życzenie... Spełnienia wszystkich świątecznych życzeń i oczywiscie pełnego
Pełny talerzabyście to Boże Narodzenie spędzili z osobami, które są Wam bliskie – niech to będzie czas pełen miłości, spędzony w rodzinnym gronie, czas odpoczynku i refleksji. Wesołych Świąt! Bożena z rodziną
Moje domowe kucharzeniePięknych Świąt Narodzenia Pańskiego i wielu rodzinnych chwil przy stole zastawionym pysznymi potrawami życzy MarcinChef.pl
MarcinChefktóry od wielu lat gości na moim stole i cieszy się wielkim powodzeniem: Filet z łososia z fenkułem włoskim i gorgonzolą w cieście francuskim Życzę Wszystkim Zdrowych, Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, ukochanych u boku oraz góry prezentów pod choinką. Składniki: 500 g świeżego łososia ze skórą (u mnie jest to szkocki wysokiej jakości) 1 pęczek świeżego koperku
Wino Francja Kuchniaostro, kwaśno- ryby są bardzo wdzięcznym produktem, by łączyć je z przeróżnymi smakami i składnikami. Dlatego mam dla Was kolejną propozycję na rybę, do wykorzystania nie tylko z okazji świąt. W końcu o ich zbawiennym oddziaływaniu na ludzki organizm już chyba nikogo przekonywać nie trzeba. Proporcje na około 0,5 kg filetów ryby to: 4-5 dużych czerwonych papryk
Pichceniomaniaciasto i piekę co roku. Tym razem przełożyłam go dwiema masami serowymi i dżemem. W tym szczególnym, magicznym czasie wszystkim odwiedzającym mój blog życzę szczęśliwych, pełnych radości i miłości świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 g miodu naturalnego (użyłam gryczanego) 1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka
Czerwień i błękit