Dziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię. Będę delektować się soczystym, krwistym prime rib z chrzanem. Tak czy inaczej już od prawie miesiąca „zabawiałam się” w kuchni świątecznymi składnikami. Co to za składniki? Rozmaite dynie , słodkie ziemniaki, brukselki, żurawina(...)dość mdła i nijakiej tekstury. Moim zdaniem wymaga składników, które dodadzą jej kwaśności i chrupkości. Jak właśnie żurawina i cytrusy. Zapieczone razem stanowią perfekcyjną trójcę. Tak więc w to Święto Dziękczynnienia (Thanksgiving) wyrażam swoją wdzięczność (I am Thankful) za lokalne, darmowe pomarańcze Navel z przydomowych drzew znajomych. Także jestem wdzięczna za dynię piżmową oraz za żurawinę. Wyrażam swoją wdzięczność poprzez
Jem więc Jestemstycznia i 22 stycznia wszystkie Babcie i Dziadkowie obchodzą swoje święto. Dlatego dziś przygotowałam dla Was 6 pysznych przepisów na małe słodkości, które wywołają uśmiech na twarzach babć i dziadków. Takie małe wypieki idealnie sprawdzą się jako prezent od kochających wnucząt. Po więcej inspiracji zapraszam na blog do zakładki Ciasteczka, babeczki i inne małe wypieki Babeczki "Czarny ląd" Waniliowe
Słodkie okruszkiZostało mi trochę ciasta z pierniczków (przepis tutaj ) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak
Ana Mari's worldDziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię. Będę delektować się soczystym, krwistym prime rib z chrzanem. Tak czy inaczej już od prawie miesiąca „zabawiałam się” w kuchni świątecznymi składnikami. Co to za składniki? Rozmaite dynie , słodkie ziemniaki, brukselki, żurawina(...)dość mdła i nijakiej tekstury. Moim zdaniem wymaga składników, które dodadzą jej kwaśności i chrupkości. Jak właśnie żurawina i cytrusy. Zapieczone razem stanowią perfekcyjną trójcę. Tak więc w to Święto Dziękczynnienia (Thanksgiving) wyrażam swoją wdzięczność (I am Thankful) za lokalne, darmowe pomarańcze Navel z przydomowych drzew znajomych. Także jestem wdzięczna za dynię piżmową oraz za żurawinę. Wyrażam swoją wdzięczność poprzez
Jem więc JestemZostało mi trochę ciasta z pierniczków (przepis tutaj) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak
Ana Mari's worldDziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną, kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami, a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze
Kulinarne przygody Gatityzdrówko, bo u mnie masakra jakaś, tak mnie złapało, że ledwie żyję, młoda i mąż też załatwieni jeszcze tylko syn się jakoś trzyma. Dawno nie miałam takiego cholerstwa :-( Po Świętach tak lekko, na śniadanko kasza jaglana z mandarynkami, gruszką, jabłkiem, żurawiną i odrobiną miodu. Miłego dzionka :-) Składniki na 3 porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej /na dwie szklanki wody
kruche babeczkiSwoją drogą to kiedyś mówiło prywatka a nie domówka i to drugie jakoś ciągle dziwnie mi brzmi, ale niech będzie. U nas będzie bigos , którego specjalnie nagotowałam więcej przed Świętami i zawekowany w słoikach czeka na ostatni wieczór tego roku. Oprócz tego upiekłam już chrupiące ciasteczka serowe i cebulowe, zrobię jakąś sałatkę i kilka przekąsek. Coś na pewno przy
Smaczna Pyzamacie jeszcze dość słodkości po Świętach? Została Wam jeszcze gdzieś dynia? A może macie gdzieś schowany mus dyniowy? Jeśli tak, upieczcie drożdżowe bułki dyniowe. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Szybko znikają z talerza 😉. Moje bułki są inspirowane przepisem Gosi z bloga "Co do jedzenia" . Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej + mąka
Weekendy w domu i ogrodzieZdarzyło Wam się nie mieć pomysłu na wykorzystanie ryb, na przykład tych, przygotowywanych przy okazji Świąt? Wiadomo, że każda ryba smakuje najlepiej, gdy jest świeża. Jest jednak dobry sposób, poza mrożeniem, by ją ciekawie i smacznie przyrządzić i przechować. Uzyskamy w ten sposób smaczną przystawkę, która zasili spiżarnię, choćby na wypadek niezapowiedzianych gości. Potrzebne nam będą: około
PichceniomaniaZima to najlepszy czas na przygotowanie sobie pysznego domowego grzańca. U nas taki grzaniec, czyli grzane wino zawsze pojawia się na stole w czasie świąt. Możemy go również przygotować na Sylwestra czy na noworoczne spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Najlepiej oczywiście smakuje na ciepło, ale są też zwolennicy jego zimnej wersji. Tak czy siak serdecznie
Kulinarne przygody Gatityjest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje
Zasmakuj Kuchniczegoś mi brak... Dzisiaj buntuje się, nie gotuję, ogołacam lodówkę z resztek ciesząc się urlopem i planując menu na kolejne dni :) a co u Was po świętach??? Pewnie jesteście przejedzeni i nie możecie patrzeć na słodkości! część z Was wróciła do pracy a niektórzy odpoczywają tak jak ja, jeszcze inni utknęli na zwolnieniu z dziećmi
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj podpowiadam co zrobić z pozostałymi po świętach owocami, konkretnie z pomarańczami. Można z nich zrobić sok, koktajl lub sorbet. Świetnym pomysłem jest także sałatka z suszonymi figami i kokosem, całość skropiona miodem. W wersji dla dorosłych sałatkę skropić można likierem lub np. rumem, odstawić, aby smaki "przegryzły się". To idealna propozycja na Sylwester! Sałatka z pomarańczy z suszonymi
Moja smaczna kuchnia