Kilka dni temu ukazał się kolejny, szósty numer magazynu "Życie ze smakiem". W tym numerze skupiłyśmy się na przygotowaniach do nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Znajdziecie w nim porady jak dodać sobie energii w te pochmurne dni, jak przygotować samodzielnie ozdoby z masy solnej, czy też jak wykonać efektowny makijaż sylwestrowy. Ale to nie wszystko, co przygotowałyśmy
Codzienna kuchnia niecodziennajakości stali nierdzewnej zapewniającej idealne krojenie na cienkie plastry. Długie na 25 cm ostrze z łatwością pokroi lub posieka nam każdy produkt potrzebny do przygotowania naszego dania. Uwaga, przed Świętami mam dla Was dobrą wiadomość: otóż specjalnie dla Was, moich czytelników w sklepie Dajar on-line czeka 10% zniżki na zakupione produkty marki Ambition . Myślę
Kulinarne przygody Gatitysłonych wędlin, ilość soli 50 g na 1 litr wody okazała się idealna. Przygotowałam ulubioną szynkę rozmarynową, możesz jednak spokojnie opuścić dodatek zioła lub zastąpić je swoim ulubionym. Do świąt jeszcze sporo czasu, także spokojnie możesz pokusić się o wypróbowanie i przetestownie przepisu. Bardzo polecam, szynka jest pyszna! Składniki na marynatę: 1-1,2 szynki wieprzowej (kulka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mieszanka przypraw korzennych to zdecydowanie "must have"sezonu piernikowo-zimowego. U mnie ten sezon rozpoczyna się już w listopadzie i tak aż do świąt piekę pierniczki z dużą częstotliwością, bo znikają błyskawicznie. To ulubione ciasteczka moich dzieci. Przepis na pierniczki znajdziecie tu . Pierniki nie byłyby piernikami bez dodania do nich aromatycznych przypraw, którym zawdzięczają charakterystyczny smak i zapach
Smakowity Blog Kulinarnypora, bo każdy żyje już świątecznymi przepisami, ale w obawie, że gdzieś mi się w końcu zapodzieje, wolę dodać od razu ;) Buraczki kojarzone są raczej ze świętami wielkanocnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je już teraz i zawekować. Uwielbiam je jako dodatek do mięs i ziemniaczków :) Składniki: 2 kg buraków ćwikłowych 1 większy korzeń chrzanu
Kuchnia w czekoladziejeszcze nie rozdała znajomym i rodzinie parę porcyjek. Czasem więc okazuje się, że taki gar to za mało. Przygotowuję go najczęściej około miesiąc przed świętami, aby potem móc swobodnie zająć się innymi przyziemnymi sprawami, do czego Was również namawiam. Wystraszonym tą ilością bigosu proponuję zmniejszenie ilości o połowę lub jedną trzecią. Składniki
To co kochamChociaż do świąt zostało jeszcze trochę czasu u mnie już dziś zagościły świąteczne ciasteczka. Kruche i delikatne, idealne na ciasteczka z pieczątką. Jeżeli nie macie pieczątki to wystarczą foremki do wycinania ciasteczek które można wedle gustu ozdobić. Skł adniki: - 175 g miękkiego masła - 200 g drobnego cukru
Kulinarne życiepodnosi się na dźwięk tej melodii, ale dla licznych jest też miłym wprowadzeniem w czas przygotowań świątecznych. Jak dla mnie, jej czar działa na mnie dopiero na tydzień przed świętami ;) Za to pierwsze pierniczki zostały już w tym roku upieczone. I zjedzone też :P ;) Lebkuchen - to tradycyjne niemieckie pierniki. Można je spotkać w wielu rodzajach. Ja na ten przepis
My simple kitchenśledzie pojawiają się na naszych stołach nie tylko pod postacią klasycznych śledzi w śmietanie czy też marynowanych. Zebrałam dla Was moje ulubione przepisu, może wykorzystacie je podczas przygotowywania tegorocznych świąt? Śledzie w sosach śmietanowych Klasyczne śledzie w śmietanie Śledzie w śmietanowym sosie curry ze śliwkami Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną Sałatki śledziowe Śledzie w słodkim
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś na blogu zapachniało w końcu świętami. A to za sprawą przepisu na pyszne ciasto z gruszkami, daktylami i orzechami, które zapewniam, że zniknie ze świątecznego stołu w kilka chwil. Jest słodkie, puszyste i wilgotne, szczególnie za sprawą syropu z brandy którym polewamy ciasto zaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była
karmelowyjeszcze bardziej umilić sobie dzień upiekłam drożdżówkę idealną na bożonarodzeniową ucztę, hojnie nadzianą orzechami w karmelu i doprawioną cynamonem. Jeszcze ciepłą podałam z ciepłym mlekiem, pycha! To taki przedsmak Świąt w listopadzie. Polecam! Składniki na bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu: na formę z kominem o średnicy 28-30 cm CIASTO: 300 ml mleka 60 g masła
Rozpustne gotowanieRazem z żurawiną dodałam do ciasta marcepanu i płatków migdałowych, dzięki czemu zyskało przedświąteczny charakter, choć próżno w nim szukać korzennych przypraw. Takie zestawienie smaków sprawdzi się w przeddzień Świąt wprost znakomicie, wprowadzających jedzących w odpowiedni nastrój. Więc jak; skusicie się...? Marcepanowe brownie z żurawiną i migdałami Składniki: (na formę 20x20 cm) 4 jajka 75 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabcia - Piernik- niesamowicie wilgotny, aromatyczny i lekko ostry w smaku; zachwycił mnie całkowicie, a samo dekorowanie pierników to strzał w dziesiątkę, można było się całkowicie zrelaksować i poczuć magię Świąt! Każdy z nas otrzymał przepiękną książkę KUCHNIA POLSKA według Pawła Małeckiego, sam Mistrz, każdemu składał dzielnie autografy, jak i pozował do zdjęć z uśmiechem. Dekoracja pierników: Wszyscy uczestnicy
SMYKWKUCHNImogę z tego wybrać do siebie na świąteczny stół :D Szczególnie lubię ten czas bożonarodzeniowy ponieważ jest tak niesamowicie klimatycznie i mogę dłużej cieszyć się aurą świąt :) Nie przedłużajmy już, rampampamparam! ;) Zapraszam Was na kilkadziesiąt przepisów świątecznych, może znajdziecie coś dla siebie! :) Klikając w opis albo samo zdjęcie zostaniecie przeniesieni na stronę przepisu :) Obiad 1. Rolada schabowa
Czerwona Porzeczkamakiem, skórką z mandarynki oraz sokiem. Wilgotne, maślane, pełne smaku. Krem jest również lekko mandarynkowy i sprawia, że ciasto wygląda elegancko. Taki cytrusowy keks, wspaniale przypomina o zbliżających się Świętach. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety BBC good food, przepis bardzo zmodyfikowany). Ciasto mandarynkowe z makiem Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 150g miękkiego masła 180g jasnego brązowego cukru
Mała Cukierenka