były takie zwykłe… Na dodanie do nich masy makowej wpływ miała niewątpliwie puszka „gotowca” znaleziona w czeluściach spiżarni oraz (a może przede wszystkim?) udzielający mi się klimat nadchodzących świąt :) Tak oto powstały sero-makowe naleśniki, do których postanowiłam zrobić dodatkowo bardziej puszystą wersję ciasta. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem pomarańczowym. A może macie własny pomysł
MyCookBook.plróżnych daniach i potrawach. Dziś proponuję coś prostego, czyli sałatkę. Sałatka w klimacie zimowym, a nawet świątecznym. Chyba, że tylko mi buraki i ich smak, kojarzą się ze Świętami... Składniki: 200 g kaszy pęczak 3 buraczki czerwone ( średniej wielkości ) 5-6 ogórków kiszonych 1 cebula pęczek koperku 150 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Buraczki
kolorowotorcikowopołowy w kakao polej kulki roztopioną gorzką czekoladą żeby uzyskać nieco pełniejszy smak i łagodniejszą teksturę możesz dodać łyżkę oleju kokosowego daj odrobinę wanilii , jeśli lubisz przy okazji świąt możesz dodać szczyptę cynamonu Te praliny wpisują się w dietę paleo i SCD (w tym ostatnim przypadku jednak bez kakao i czekolady), ale uważaj z ilością! Zawierają dość sporo węglowodanów
PaleoSMAKŚwiąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Składniki: * 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru * 1/2 litra miodu * 150 g masła * 100 g smalcu * 3 duże jajka * 1/2 szklanki zimnego mleka * przyprawa do piernika 3 łyżki * 3 łyżeczki sody Podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier
Anioły w kuchniWszystkim chyba udziela się magia nadchodzących Świąt. Reklamy i centra handlowe już nam serwują prezenty i choinki. Dlatego i my zaczynamy wypieki domowych pierniczków. Przyłączycie się? Składniki: 250 g miodu 250 g cukru 100 g masła 20 g przyprawy do piernika 600 g mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka płaska sody 3 łyżki kakao Ciekawe rozwiązania znajdziecie
Niezły MłynekCoraz bliżej weekendu, a co z tym idzie, zaczynamy myśleć o wypiekach, które poczynimy gdy będziemy mieć trochę więcej czasu. Prawda? A może myślicie już o świętach i szukacie świątecznych inspiracji? Nie ważne jaka jest odpowiedź, jeżeli weszliście tu w poszukiwaniu przepisu na pyszny jesienno-zimowy sernik, to jesteście w odpowiednim miejscu. Są dwa rodzaje sernikożerców - Ci którzy uwielbiają
Słodkie PrzyjemnościKolejna nalewka do kolekcji ;) Cytrusowa, nie za mocna, ale bardzo orzeźwiająca. Przed świętami planuje odwiedzić wreszcie moją koleżankę, która na stałe mieszka w Warszawie, już obiecałam Jej tę nalewkę ;) Dawno obiecywałam, że Ją odwiedzę, mam nadzieję, że teraz nic nie stanie na przeszkodzie, najbardziej się cieszę, że zobaczę Jej nowe lokum. Muszę, po prostu muszę sprawdzić jak mieszka
Domowa cukiernia Ewypięknymi zdobieniami. A Wy czujecie już nieco z tej świątecznej krzątaniny ? Jeśli nie to spokojnie .... pierniczki które dziś Wam proponuję możecie spokojnie upiec nawet na dzień przed świętami. Maja tą cechę ,że nie muszą leżakować tygodniami , by zmięknąć. Od razu po upieczeniu są mięciutkie , puszyste , wręcz łamiące się w rękach . Jeśli będziemy chcieli dekorować
Malinowa Kawiarenkapiekłam pierniczki które będą czekały już od teraz do świąt, naszła mnie ochota na jakieś smakowite ciasteczka i padło na te z kasza manna. Ciastek powstało niewiele gdyż upchałam je tylko w grafik pieczenia pierniczków ;) Wystarczy podwoić składniki i otrzymamy większą ilość tych smakowitych ciasteczek. Składniki na około 16-18 ciasteczek 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Gotowanie...to proste !się ukryć, że od pierwszego do ostatniego przepisu to absolutnie moje smaki, a WARZYWO powinno znaleźć się na Waszych półkach jak najszybciej! Nie zapominajcie też o zbliżających się Świętach - WARZYWO pod choinką to po prostu obowiązek
KUCHARNIAdoszedł drugi blok zajęć z terapii manualnej, zajęcia od 7:30? Uczelnia chyba pobiła rekord! Nie ma co się użalać, przejmować, czy co tam jeszcze innego, ważne, że do świąt coraz bliżej! Powoli myślami zahaczam o wigilię, prezenty i już zastanawiam się, co mogłabym upichcić i co sprezentować najbliższym. :) Nie doceniamy naszych wspaniałych, polskich, czerwonych buraków, tak bardzo
Be Fit Be StrongMój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami,cebulką i marchewką w sosie pomidorowym.Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli
Bajeczna KuchniaPolecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 kilograma maki pszennej kostka margaryny 150 gram cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej kolorowe
Bajeczna KuchniaBarszcz chrzanowy to moje tradycyjne danie Wielkanocne,zawsze jemy go na śniadanie.Bez niego to nie było by świąt ,dodam jeszcze że to danie to u mnie w domu przechodzi z pokolenia na pokolenie. Składniki: 0,5 kilograma żeberek wędzonych 1 szklanka zakwasu na żurek 1 kilogram korzenia chrzanu 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka śmietany
Bajeczna KuchniaZawsze piekę piersi z gęsi na święto Świętego Marcina.Pieczone na jabłkach są bardzo smaczne i soczyste.Dodatek soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej sprawie że mają świetny aromat.Takie danie możemy zrobić również na świąteczny stół. Składniki: Podwójna pierś z gęsi (ok.1-1,2kg.) Do pieczenia: 100 ml. soku wyciśniętego z pomarańczy 1 kilogram jabłek (szarej renety) Marynata: 2 ząbki czosnku
Bajeczna Kuchnia