Lekki bulion cytrynowy z szafranem będzie hitem w drugi dzień Świąt. Został przetestowany. Zawiera w sobie żółtko jaja ... znowu ale proponuję te od zielononóżki , które zawierają mniej cholesterolu. 2 litry wody (3 skrzydełka kurczaka) plaster selera cebula szalotka por biała część 1 cytryna i skórka z niej 2 żółtka
AZgotuj!Pasuje do pasztetów, konfitury z cebuli. Przechowuje się bardzo długo. Zawinęłam go w celofan i mam nadzieję ze wytrzyma do świąt:) 500 gram miodu gryczanego 500 gram mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 gwiazdka anyżu kilka goździków płaska łyżeczka cynamonu Anyżek i gózdzki rozetrzyj w moździerzu na pyłek. Przelej miód do garnka i lekko
AZgotuj!był dobry wybór. Nie chciałam piec ciasta w minioną sobotę. Nadszedł czas lżejszej kuchni po świętach. Ale przypadkiem na włoskim blogu znalazłam przepis na szarlotkę z ajerkoniakiem. Miałam w planach zrobić ją za jakiś czas, ale nie wytrzymałam. Szybko udałam się na targ. Kupiłam jaja wiejskie, jabłka. I do dzieła. Jak wykonać ajerkoniak? Można kupić lub zrobić samemu. Jest
AZgotuj!Paszteciki z kapustą i grzybami idealnie pasują do czerwonego barszczu. Przyrządziliśmy je na zabawę sylwestrową. Najczęściej po świętach zostaje trochę wigilijnej kapusty, warto ją wykorzystać do pasztecików. Pasuje idealnie. Składniki na ciasto: - 0,5 kg mąki - 40 g drożdzy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - szklanka wody - 3 żółtka - 1/4 kostki margaryny Składniki na farsz
Pan i Pani Smith w kuchniJest to jedno z ulubionych ciast w naszej rodzinie. Na świętach, urodzinach, imieninach, ciasto zawsze się pojawia. Jak na razie nikomu się nie znudziło i nadal wszyscy zajadają je ze smakiem. Ciasto zawsze się udaje i nie wymaga pieczenia. Składniki: - słoik wiśni drylowanych - 3 galaretki wiśniowe - 2 kostki twarogu - pół szklanki cukru pudru - śmietana 36% - 3 śmietanfixy - słoik
Pan i Pani Smith w kuchniprzez męża. Chyba brak mi cierpliwości do przygotowania tego typu potraw. Zrobienie ryby jest dosyć pracochłonne, jednak bardzo wyjątkowy smak dania wszystko wynagradza. Ryba gościła na naszym stole podczas Świąt Bożego Narodzenia, jednak pasuje na każdą inną okoliczność. Składniki: - 1 duży pstrąg (około 1 kg) - 2 okonie - 1 bułka - szklanka mleka - 3 jajka - natka pietruszki - pieprz, sól
Pan i Pani Smith w kuchniPóki jeszcze ktokolwiek ma czas, żeby zajrzeć na bloga, chciałabym życzyć wszystkim wesołych Świąt. Bez pośpiechu, w gronie bliskich i koniecznie z uśmiechem na twarzy :) Dużo szczęścia, miłości i spełnienia marzeń dla wszystkich znajomych i nieznajomych ;) What the World Needs Now Is Love Życzy
Corner With Recipescantuccini, podwójnie pieczone). W tym roku zrobiłam je sama i mam zamiar zrobić z nich słodki dodatek do prezentów (chciałoby się powiedzieć teraz - it's official , muszę przetrwać do świąt...). Mam nadzieję, że posmakują im tak bardzo, jak moim domowym degustatorom :). Ciasteczka są dość suche (z założenia), więc idealnie nadają się do maczania w porannej kawie lub herbacie. źródło
Corner With RecipesKoktajl z żurawiną z dodatkiem aromatycznych przypraw pachnących piernikiem i świętami ;) Koktajl dosłodziłam syropem z agawy, gdyż sama żurawina ma cierpko-kwaśny smak. Dodałam też nasiona chia, żeby dodatkowo wzmocnić wartości zdrowotnie i odżywcze koktajlu. Żurawina działa ochronnie na organizm oraz wspomaga leczenie wielu schorzeń między innymi zapalenie układu moczowego. Ponadto pomaga pozbyć się toksyn i reguluje przemianę materii
Moja Galeria SmakuMilką chcemy życzyć Wam spokojnych, zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia :) ... i jeszcze poczęstujemy ciasteczkiem
FitKotTakie wpisy lepiej sprawdzają się przed świętami, ale jakoś nie po drodze było mi z dodawaniem wpisów, więc pojawiają się dopiero teraz. Piekłam je pierwszy raz i są naprawdę świetne. Nie jest to wypiek dietetyczny, ale zawiera mnóstwo migdałów, a do ciasta nie wykorzystuje się mąki pszennej. Są trochę twarde i chyba najlepiej nie zamykać ich szczelnie w puszce
FitKotKrokiety robię bardzo rzadko ale baaardzo lubię! Zdecydowanie jednak nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Trzy tygodnie przed Świętami to dobry czas na przygotowanie farszów z kapusty kiszonej. Przemrożona jest po prostu smaczniejsza! Można już zrobić gotowe pierogi i krokiety lub naszykować tylko farsz. Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników
Atlas SmakówTydzień ( a nawet dwa ) przed Wigilią warto zrobić śledzie w oleju. Śledzie mogą stać w słoju w lodówce. Do świąt się przemacerują i będą najsmaczniejsze :) 0,5 kg śledzia solonego w płatach ( ok 5 szt. ) 3 duże cebule ziarenka kolorowego pieprzu liście laurowe ziele angielskie dobrej jakości olej ( lub oliwa, olej lniany ) ocet ( ewent. cytryna ) mleko ( ewent. zimna woda
Atlas SmakówDziś mi się przypomniała pewna rolada, którą robiła moja mama, kiedy jeszcze byłam dzieckiem. Pamiętam jak mama chowała ją, żeby mogła w spokoju doczekać świąt lub zapowiedzianych gości. Jednak zawsze ja lub mój brat ją odnajdywaliśmy i podjadaliśmy J Prosiliśmy również mamę, żeby pozwoliła nam wylizać garnek lub miskę, w której przygotowywała masę do rolady. Mama miała
The Sweet Damsel