Ciepłych i udanych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności i radości w życiu zawodowym i prywatnym wszystkim czytelnikom bloga życzy Wanilia i Kardamon
Wanilia i KardamonKompot z suszu robię jeden jedyny raz na Wigilię kojarzy się nam wyłącznie ze świętami ma magiczny niepowtarzalny smak i aromat, cały rok na niego czekamy. Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po całym domu...Do tego kompotu użyłam wspaniałej mieszanki firmy PIĄTNICA która była miłym dla mnie zaskoczeniem, jest delikatna i aromatyczna, wyważone smaki, paczuszkę
Wanilia i KardamonCiasto to, pieczone na szczególną okazję jaką jest Wielkanoc, przypomina mi moje dzieciństwo, już sam jej aromat sprawia radość, piekę ją często ale najlepiej smakuje podczas świąt :) Składniki: 5 jaj 25 dag masła 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag cukru zwykłego 16 g cukru wanilinowego Delecta 10 dag mielonych orzechów laskowych
Wanilia i KardamonDomowe placki tortilli można wykonać bardzo szybko, a nadzienie to tak w rzeczywistości tylko i wyłącznie nasze własne fantazje :) U mnie po świętach na stole stoi jeszcze rzeżucha, więc chciałam ją jakoś wykorzystać. Składniki: na 6-8 placków (w zależności od wielkości): 2 szklanki maki pszennej 160ml gorącej wody pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju garstka rzeżuchy 2 łyżki
ChilliJemyjedzenia :) Dzisiaj prezentuje Wam proste pierniczki, które na zdjęciach jeszcze nie dotknęły lukru, ale po ozdabianiu mojej Córy chyba musiałabym stworzyć oddzielny folder, aby pokazać Wam jej kreatywność :) Zapach Świąt już czuć Składniki (na dużą porcję ok 100sztuk): 200g mąki pełnoziarnistej 600g mąki pszennej (przesianej) 20dag roztopionego masła 4 jajka 1,5 łyżeczki sody 200ml miodu 2 duże łyżki
ChilliJemywiem, jak inni, ale ja wiosennych świąt nie wyobrażam sobie bez tradycyjnego, polskiego żurku. Nie tego z torebki, który jest o wiele za słodki i zawiesisty, a prawdziwego, przyrządzanego na domowym zakwasie i wędzonce. Ze względu na mój stan i inne okoliczności, u nas Jare Gody w tym roku tydzień przed czasem. Co za tym idzie, pora zająć się
Kuchenna Kontrrewolucyaczasie świąt nadrobiłam słodkie zaległości. Kolejną z wiosennych, rześkich tym razem propozycji jest pomarańczowy biszkopt, z jakiegoś powodu zwany mazurkiem.. o wdzięcznym tytule "Pani Chorążyna". 2 duże pomarańcze 200g cukru 6 jajek 200g mąki ziemniaczanej Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy lub starkowujemy z nich skórkę tak, by razem z nią zebrać jak najmniej białej błonki. Usuwamy pestki
Kuchenna KontrrewolucyaNiezmiennie kojarzące się z ukochaną zimniejszą porą i oczywiście świętami. To smak dzieciństwa, ale i dorosłości, kiedy to trzeba było sprostać zadaniu i zrobić je tak, jak robiła babcia. To wyjątkowy smak, chyba najweselszego momentu w roku. Może nieco niechlujne, ale pierwsze w tym roku i moje ulubione. Ja robię cienkie ciasto (jak na zdjęciu), jednak wiele osób woli
Kuchenna Kontrrewolucyarośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec go tydzień przed świętami, ponieważ dopiero po takim czasie smakuje idealnie, a od razu po upieczeniu jest bardzo twardy
Kuchenna Kontrrewolucyadrodzy! Każdego roku, w każdym właściwie supermarkecie, przed świętami pojawiają się wolontariusze wspierający świąteczne zbiórki żywności. Jeśli kiedykolwiek dorzuciliście swoją "cegiełkę" do takiego koszyka, jeśli nieobce jest Wam poczucie patriotyzmu i pamięć o ludziach walczących "za wolność Waszą i naszą" - wspomóżcie doroczną akcję Stowarzyszenia Odra-Niemen. PAMIĘTAJMY O KRESOWYCH BOHATERACH! Linki: http://www.odraniemen.org/projekt/paczka-dla-polskiego-kombatanta-na-kresach https://www.facebook.com/OdraNiemen?fref=ts
Kuchenna Kontrrewolucyateraz kilka ciekawostek związanych z obchodami Świąt Bożego Narodzenia. Na początek trochę zdjęć i informacji, jak wyglądały świąteczne dekoracje, zanim pojawiły się choinki, obecnie wyglądające bombki i łańcuchy. CZĘŚĆ I PODŁAŹNICZKA Zanim Niemcy przywieźli nam podczas zaborów zwyczaj ubierania choinki, czyli całego drzewka iglastego, na wsiach i w miastach polskich panował obrządek dekorowania podłaźniczki. Ta ozdoba, o dziwnie brzmiącej
Kuchenna Kontrrewolucyaświąt bez ryby. Dla mnie jednak ryba świąteczna to nie tylko karp (za którym właściwie nie przepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. By w rybne przysmaki nie wkradła się rutyna, warto pomyśleć nad ich kolorową wersją. :) Wariant pierwszy - kolorowy pieprz 0,5kg śledzi 1 opakowanie kolorowego pieprzu 2 spore cebule olej rzepakowy
Kuchenna Kontrrewolucyamoże nie pasować i zrobiłam ją po swojemu, inspirując się tylko znalezionymi przepisami. Wyszła pyszna i bardzo sycąca. Kształt i danie pasują idealnie na przystawkę 14 lutego, ponieważ obecne święto zakochanych, czyli Walentynki, spokrewnione są ze starożymskimi obchodami Juno Februata, które było świętem czystości i płodności, czyli elementów, jakże w miłości ważnych. ;) Na jedną foccacię dla ukochanego potrzeba: 125g mąki
Kuchenna KontrrewolucyaJest. Pierwszy śnieg. Za jego sprawą aura nabrała zdecydowanie odmiennego charakteru. Powoli czuć atmosfere zbliżających się świąt (na co wskazuje nawet zmiana szaty graficznej na blogu;)). Nawiasem mówiąc, jak Wam się podoba?;) Ostatni tydzień był dla mnie bardzo wyczerpujący, co dało się także zauważyć poprzez moją nieobecność w blogosferze. Życie prywatne i zawodowe lubi płatać figle i zaskakiwać
My simple kitchendużą dawkę:) A na dokładkę ciasteczko. A dokładniej pierniczki. Własnoręcznie zdobione; trochę krzywo i niezgrabnie, ale kto by się tym przejmował, kiedy takie dobre:) Malutkimi kroczkami zaczynam odliczać do świąt... :) Dziś przedstawiam Wam efekt mojego drugiego wirtualnego pichcenia. Razem z Klaudią z bloga Chochlikikuchenne postanowiłyśmy upiec wspólnie pierniczki:) Kochana, dziękuję Ci bardzo!!!<3 Mam nadzieję, że jeszcze
My simple kitchen