przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:452/765)

Brudne paluchy 107

roku wielkimi krokami zbliża się jedno z moich ulubionych świąt-Halloween. Dziś mam dla was wyjątkowo brudne paluchy. Składniki: 200g miękkiego masła 100g drobnego cukru 100g mąki ziemniaczanej (dałam mniej, zastępując odebraną część zwykłą mąką) 400g mąki pszennej cukier wanilinowy 80ml mleka migdały w miodzie(kupiłam w tygodniu greckim w Lidlu) Kisiel instant w kolorze czerwonym( u mnie

Wielki apetyt
Ekstrakt waniliowy własnej roboty 155

która robiła go już ładnych kilka lat temu. Zdjęcie przedstawia wczorajszy ekstrakt,więc nie nabrał jeszcze odpowiedniej,ciemno-brązowej barwy.Dodaję już teraz,żebyście zdążyli przygotować go jeszcze przed świętami. Składniki: 0,5 litra wódki (boże być Rum lub Brendy,ale wówczas zmieni się również aromat) 3 laski wanilii szczelna karafka Sposób przygotowania: Do karafki wlewamy alkohol i dodajemy

Wielki apetyt
Bigos 119

niego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Bez niego jesień byłaby nie do zniesienia. Dla mnie dobry, domowy bigos to podstawa, gdy za oknem szaro. Przepis ten należy do tych co robią się prawie same. Nie wiem czy wszystko robię książkowo, ale jestem pewna, że efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne

Wielki apetyt
Lukrowanie pierniczków 96

pieczenia,albo strzykawki z małym otworem. Zabawa była świetna i przekonałam się,że wszystko jest dla ludzi.Dlatego gorąco namawiam was do dekorowania pierniczków,albo innych ciasteczek jeszcze przed świętami(najlepiej razem,rodzinnie ze swoimi pociechami,albo drugą połówką),gdyż jest to dość pracochłonne i tuż przed godziną zero możecie nie mieć już na to ani sił ani czasu

Wielki apetyt
Jajka faszerowane 123

Jajka to u nas tradycyjne, niedzielne śniadanko.Królują również podczas Świąt Wielkanocnych, które zbliżają się wielkimi krokami. Z racji tego,że wczoraj odbywała się u nas wielka "produkcja" pisanek do dekoracji, zostało nam sporo ugotowanych jaj. Postanowiłam przygotować,więc kolejną propozycję ich podania,gotową w 5 minut.  Składniki: ugotowane na twardo jaja szczypiorek łyżka majonezu sól pieprz kolorowy

Wielki apetyt
Babka drożdżowa 86

wyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować.  Składniki: Rozczyn:   125 g mąki   200 ml lekko ciepłego mleka   40 g drożdży 2 łyżki cukru

Wielki apetyt
Dziecko potrafi 110

Okres świąt to mnóstwo wolnego czasu. Gdy wszystko już przygotowane, nie ma czego gotować, czas dla dzieciaków w kuchni. W wolnej chwili zabrałyśmy się więc z Werą za testowanie babeczek Gellwe , ale nie takich zwykłych babeczek bo dla prawdziwych księżniczek. Jeszcze przed dekoracją wyglądały tak, ale zanim doszłyśmy do takiego etapu.... Testowała właściwie Wera (w maju skończy

Wielki apetyt
Przepis na masę makową 111

kupują gotowa masę makową ze sztucznym miodem i innymi cudami. Dzięki tej masie twój makowiec czy kluski z makiem nabiorą zupełnie innego smaku. A dzięki słoiczkom Weck spokojnie doczeka Świąt. Składniki: 200 g maku  50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana, migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol Sposób przygotowania: Jeśli

Wielki apetyt
Sernik z sezamkami i polewą chałwowa 128

Wielkimi krokami zbliża się okres Świąt Wielkanocnych, w moim domu zaczęły się więc sernikowe eksperymenty. Dziś powstał pyszny sernik z dodatkiem tahini, chałwy i sezamków przełamany słodko - słonym smakiem solonego karmelu. Jeśli tak jak ja lubicie wszystko co z sezamem ten sernik rozkocha was w sobie bez pamięci. Zapraszam. Składniki: Na spód: 80 g masła 150 g mąki

Wielki apetyt
Tosty hawajskie 129

miałam z 8 może 10 lat od razu zwariowałam na ich punkcie. Czasem tak jak dziś przygotowuje je swoich szkrabom (chyba nawet bardziej dla siebie niż dla nich :) ) Byłam święcie przekonana, że już dawno się nimi z Wami podzieliłam..... okazuje się, że nie, więc nadrabiam. Składniki: chleb tostowy krojony ananas w plastrach ser gouda w plastrach szynka konserwowa wieprzowa

Wielki apetyt
Mazurek marcepanowy 118

mazurka nie byłaby Wielkanocą. Idealny, wilgotny rozkocha w swoim smaku każdego.  Noi ten aromat marcepanu- dla mnie ideał! Jego wygląd zależy tylko od twojej inwencji, więc możesz przed świętami porządnie zaszaleć w kuchni. Składniki: na ciasto 270g marcepanu 100g masła 4 jaja 8 łyżek mąki pomada 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka w  proszku

Wielki apetyt
Wielkanocne jaja 136

naszym domu jajka je się cały rok- nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Jeśli nie Masz pomysłu na niedzielne śniadanie a klasyka wychodzi Ci już uszami- polecam. Jajka są łatwe i szybkie w przygotowaniu, smaczne i zupełnie niecodzienne. Składniki: 20 g sera gorgonzola  4 ugotowane na twardo jaja 1 łyżka majonezu (u mnie jak zawsze Winiary) szczypiorek 2 plastry

Wielki apetyt
Przepis na… – Uova in purgatorio, włoskie sacrum jedzenia 239

uova in purgatorio , w Neapolu nazywane ova ‘mpriatorio – czyli tłumacząc dosłownie, jajka w czyśćcu. To proste, jednogarnkowe danie ma przywodzić skojarzenie ze świętymi obrazami, na których białe dusze otacza czerwony żar płomieni. Nic dziwnego, że Włosi dostrzegli taką konotację, wszak w Italii jedzenie to także sacrum ! Danie jest wyjątkowo szybkie w przyrządzeniu, ciekawe w formie i wyraziste

Bon Ton Italia
3-składnikowe ciasteczka Nutella 245

Cześć kochani! Moja przerwa od kuchni robiła się coraz dłuższa i dłuższa, aż w końcu nie wytrzymałam. Rzuciłam wszystko i zamknęłam się na kilka godzin w moim świętym miejscu i stworzyłam kilka pyszności, którymi MUSZĘ się z Wami podzielić! Jako że świat wrzuca najwyższe biegi i ledwo jesteśmy w stanie za nim nadążyć, musimy szukać prostych i szybkich rozwiązań

Gotowanie to kochanie
Kawa żołędziówka- recenzja 122

jest dość łagodny, przypomina bowiem łagodny smak piernika. Jest idealnym trunkiem na zimowe i wiosenne czy jesienne chłodne wieczory. Dodatki smakowe idealnie uzupełniają naszą potrzebę smakową przypadającą na okres Świąt Bożego Narodzenia, właśnie przez wspomnianą powyżej piernikową nutkę. Dla osób nie przepadających za wspomnianymi wyżej przyprawami i ich intensywnością nie będzie dobrym wyborem, chyba, że pójdą o krok dalej

KreatywnePiny