przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:445/765)

Falafel 125

Wszyscy umrzemy, grubasy pewnie prędzej i w męczarniach, bo tak nakazuje konwencja. Serio myślicie, że grube baby nie wiedzą co to znaczy duża waga? Pewnie że tak myślicie, jesteście święcie przekonani, że grube baby wstają i żreją, nie jedzą a żreją, na tony i koryta, że śmierdzą, są zaniedbane i ogólnie rzecz biorąc chodzimy w worach po kartoflach

ladykitchen
Tarta z advocaatem, białą czekoladą i czarną porzeczką 260

Bardzo wykwintna tarta, idealna na rodzinne uroczystości. Przed świętami wielkanocnymi przedstawiałam Wam pomysł na elegancki mazurek w podobnej tonacji smakowej. Przepis znajdziecie TUTAJ . Deser zachwyca smakiem, a jednocześnie zaskakuje prostotą wykonania. Jest to jedna z tych tart, która znajduje się w moim popisowym repertuarze :) Oryginalna receptura oczywiście autorstwa Pani Doroty z mojewpieki.com :) Ciasto : 250 g mąki pszennej

Chocolate Muffin Blog
Śledzie korzenne ze skórką pomarańczową 221

mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Do słoika przekładać śledzie cebulę i zalewać olejem z przyprawami. Powtórzyć kilka warstw. Włożyć do lodówki na min 12 godzin. SMACZNYCH ŚWIĄT

Jemy Pijemy
Indyk pieczony, peklowany i faszerowany kaszą gryczaną 156

prawda już po świętach ale dopiero teraz znalazłam chwilę na przedstawienie Wam mojego świątecznego indyka. Miał ponad 5 kg i walczyłam z nim ok 2 dni :) Najpierw go zapeklowałam. Indyka należy włożyć do dużego garnka i całego zamoczyć w solance. Na każdy litr zimnej wody dodałam 1,5 łyżki soli. Do solanki dodałam jeszcze kilka liści laurowych, ziele angielskie

Jemy Pijemy
Biała kiełbasa marynowana w ciemnym piwie 185

Taką kiełbaskę zrobiłam na obiad w II dzień Świąt Wielkanocnych.  Zainspirowała mnie Ewa swoim przepisem na kiełbaskę marynowaną w czerwonym winie ( przepis tutaj ). Spodobał mi się pomysł całonocnego marynowania białej kiełbaski, a że do kiełbasy generalnie preferuję piwo, w nim właśnie postanowiłam zamarynować. Marynowanie przedłużyłam do 24 godzin i upiekłam z cebulą i ziołami. Efekt zaskakująco smaczny, posmak

Kuchnia Prezydentowej
Dorsz po japońsku 236

Obiecałam przepis na rybę dwa dni temu, ale jak to bywa przed świętami, roboty jest dużo i… zapomniałam. Pomysł na tak przygotowanego dorsza zna pewnie większość z Was – ja znalazłam przepis kilka lat temu w internecie, później robiłam już wszystko „na oko”, stąd brak źródła. Miękka ryba w delikatnym cieście, chrupiące warzywa i super marynato

wcinaj to
Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką 180

Przed świętami podziwiałam na instagramie mazurkowe dzieła sztuki i chyba pozazdrościłam zabawy, bo zdecydowałam się na upieczenie drugiego mazurka w życiu. Pierwszym był pomarańczowy mazurek z przepisu Doroty z Moich Wypieków. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już jak smakował. W tym roku zrobiłam mazurka z żelką ajerkoniakową, również od Doroty , który na pewno zapadnie długo w mojej pamięci. Jest świetny

wcinaj to
Moje żółte super food czyli... 382

Indiach, Chinach, Peru, Jawie, Bengalu, Tajwanie i Sri Lance. Znana jest od pradawnych czasów i używana głównie jako przyprawa oraz barwnik np. w rytuałach religii hinduskiej do barwienia świętych szat.  Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita ( w łacinie: terra merita , „ chwalebna ziemia ”) ,  nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny ( ochra ).  Opis: Kurkuma

Czarnawisienka
Tarta z karmelem i migdałami 174

nadrobić braki, więc do kuchni czas podążyć, słodką tartę w mig przyrządzić Taaaaaa….. walentynki…. czyż nie jest to miłe choć przez wielu bardziej postrzegane jako komercyjne święto? Może, ale ja tam lubię każde święto gdzie może być miło, sympatycznie, słodziutko i cieplutko dlatego ja również postanowiłem czynnie brać w nim udział i przygotować tartę od serca

Kuchenne Wariacje
Krokiety z kapustą i grzybami 177

wieczerzy. Można jednak ułatwić sobie życie i część potraw przygotować wcześniej. Ja tak robię właśnie z krokietami, które u nas są dodatkiem do czystego barszczu. Robię je tydzień przed świętami i zamrażam. Rano w Wigilie wyjmuję je z zamrażarki i obsmażam bezpośrednio przed podaniem. Smakują tak samo jak świeżo zrobione. Polecam." Krokiety z kapustą i grzybami (przepis własny) Składniki

Wiem co jem
Wykwintna babka pomarańczowa 113

pyszna babka już od dobrych kilku lat robi u nas za babę wielkanocną. Moje dzieci tak ja polubiły, że nie wyobrażają sobie świąt bez niej. Jest naprawdę wyśmienita. Delikatna i aromatyczna. Polecam". Czytaj więcej

Wiem co jem
Piernik staropolski – Etap I 112

przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać w chłodnej piwnicy lub dolnej półce lodówki co najmniej 2 tygodnie. Jednak im dłużej tym lepiej. Pieczemy je 3-4 dni przed świętami. Ja od wielu lat korzystam z przepisu na taki właśnie piernik zamieszczonego w książce „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” autorstwa Mari Lemnis i Henryka Vitry.”    Piernik

Wiem co jem
Norymberskie pierniczki 100

się korzennym zapachem. Wyglądają bardzo smakowicie. Chciałoby się je od razu zjeść. Muszą jednak pewien czas leżakować. Za to potem smakują wspaniale. Najlepiej jest upiec je 2 tygodnie przed świętami. Zostawić spokojnie, żeby zmiękły i dopiero wówczas dekorować." Czytaj więcej

Wiem co jem
Korzenne crumble ze śliwkami 70

Ostatnio jest to nasz ulubiony deser. Zajadamy się nim od kilku tygodni w każdą niedzielę, a jego korzenny aromat przypomina nam o zbliżających się szybkimi krokami świętach. Można go z powodzeniem przyrządzić także z mrożonych śliwek, których ja mam akurat pod dostatkiem. Zazwyczaj podaję go z kulką lodów waniliowych, ale i bez nich jest doskonały.” Czytaj więcej

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania