wkładamy do pieca w 170 stopni na 10 minut. Czasu lepiej nie przekraczać bo pierniki wyjdą twarde. A i jeszcze jedno: dekorowanie lepiej zostawić na parę dni przed świętami chyba że ktoś planuje tylko lukier lub cukrową posypkę bo sądzę że to nie powinno się zestarzeć. My dekorujemy czekoladą
Lubczyk i Waniliażytnim. W porównaniu z poprzednim chlebem zmieniaja się w zasadzie tylko proporcje. Wrzucam przepis na szybko i przepraszam, że dawno nic nie publikowałam ... no cóż przygotowania do świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów świątecznych z serii "jak u mamy" właśnie od mamy...;P Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki słonecznika
Lubczyk i Waniliaczekoladowego i śmietankowego bo akurat takie miałam, ale gdy użyje się jednego koloru ciasto będzie ładniejsze wizualnie. Przepis mam od mojego szwagra z tegorocznych świąt. SMACZNEGO! Składniki: krówka w puszce 1 szt herbatniki 5 paczek (te większe nie bebe) budyń 1 lub 2 Śmietana 36% trochę mleka Wykonanie: Zrobić budyń przy czym wlać trochę
Lubczyk i WaniliaŚwiętach została mi niewykorzystana biała kiełbasa. Przydała się w sam raz na leniwy obiad. Składniki: 6-8 parzonych białych kiełbasek Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, rozmarynu i majeranku 1/3 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczka pieprzu Dodatkowo: kilka ząbków czosnku 1 cebula Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć. 2. Kiełbaski naciąć
Kuchnia domowa Aniświętach na pewno zostały Wam jakieś wędzonki. Proponuję zrobić z nich szybkie danie. Ale żeby było także wiosennie, choć lekko i dietetycznie w tym daniu nie będzie, dodajcie też szpinak. Spaghetti zyska niebywały kolor, a Wy przemycicie ten znienawidzony przez Wielu szpinak ;) Składniki: 250-300 g wędzonego boczku ( zamiennie - wędzona szynka ) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 garści
kolorowotorcikowoteraz znacząco ułatwiają nam pracę. Zestresowani, zdenerwowani, niepewni. Na szczęście nie naszym to udziałem w tej chwili. Ze śmiechem przygotowywaliśmy pizze dla nowych kolegów, dzieląc się wrażeniami z minionych Świąt. Miło. Ostatnio w końcu się odważyłam na zakupienie większej ilości topinamburu. Z myślą o zupie, rzecz jasna. Pogoda zdecydowanie sprzyja gorącym, kremowym, rozgrzewającym obiadom. Przeczytałam kilka przepisów
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzygotowania do świąt uważam za otwarte:D Piernik jutro wrzucam do piekarnika, śledzie już w słoiczkach, zamarynowane. Zakupy w większości zrobione. Teraz tylko gotować, piec i szykować:) Te śledzie goszczą co roku na naszym wigilijnym stole. Prosty i szybki sposób na śledzia z zalewy :) Składniki: 1 kg śledzi 3 duże cebule 3 jabłka Zalewa: 1 szklanka
Bea(u)ty kitchenświętach nadszedł Sylwester i Nowy Rok,a z wigilii pozostało mi jeszcze trochę śledzi, które postanowiłam wykorzystać do zrobienia sałatki. Zamiast kupować śledzie i je ponownie moczyć skorzystałam z gotowych śledzi w zalewie octowej z jabłkami , ponieważ do przygotowania tej sałatki potrzebne są i jabłka i cebula, to były jak znalazł. Polecam jednak dodać świeże jabłuszka, a cebula
Bea(u)ty kitchenświąt już tylko kilka dni i to jest ostatnia chwila by zrobić zakwas na barszczyk czerwony na wigilię. Przepis jest banalny i zajmuje chwilkę jego przygotowanie, ale smak czerwonego barszczu nie ma sobie równych. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1,5 l przegotowanej wody 6 ząbków czosnku 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 1-2 kromki żytniego chleba
Bea(u)ty kitchenWitam serdecznie w piękny świąteczny dzionek. Życzę wszystkim moim czytelnikom, znajomym, przyjaciołom i rodzinie zdrowych i pogodnych świąt oraz wspaniałości na stole. I taką jedną wspaniałością pragnę się dziś z Wami podzielić. Dziś na pewno nikt nie będzie piekł ciasta, ale wierzę, że przyda się na sylwestra lub jakąś inną okoliczność. Polecam Wam wspaniałe ciasto Siostry Anastazji. Jest przepyszne
Ciasteczkowy PotwórKochani, z okazji zbliżających się Świąt pragnę wszystkim znajomym i czytelnikom mojego bloga, złożyć życzenia spokoju, radości i miłości
Ciasteczkowy PotwórChyba wpadłam w trans i teraz piekę serniki by nabrać wprawy przed świętami Wielkiej Nocy :D. Może tak, a może nie, może po prostu lubię piec. No, nie ważne, ważne jest to że staram się ulepszać moje przepisy by ciasta były delikatne i puszyste. Udało się i sernik, który zawsze był zbity, czytaj: opadał, pięknie utrzymał się po upieczeniu
Ciasteczkowy Potwórpracy z kartką w ręku i z okrzykiem "mam przepis na fajną sałatkę!". Sałatka rzeczywiście okazała się pyszna i smakowo bardzo ciekawa! I powiem Wam, że i poza okresem Świąt Wielkanocnych też wybornie smakuje:) Składniki : 1 słoiczek chrzanu (najlepiej firmy "Polonez"); 1 puszka kukurydzy (odsączonej); 4 plastry ananasa z puszki (pokroić w kostkę); 4 jaja ugotowane na twardo
In my kitchenwypieków. Echhhh, jakiż to był wtedy rarytas...:) Delicja - kilkanaście nawet -dziesiąt lat temu ciasto pieczone przez prawie każdą piekącą gospodynię, przynajmniej w moich stronach:) Śmiem twierdzić, że w okresie Świąt było pewnie prawie w każdym domu:) Składniki na formę o wym: 33x22cm. Składniki na biszkopt kakaowy: 3 jaja; 0,5 szklanki cukru kryształu; 0,5 szklanki mąki pszennej
In my kitchenŚwiętach mam chyba przesyt mięsa i z przyjemnością przygotowuję dania wegetariańskie. W warzywniku wciąż mam jarmuż, więc pomyślałam o pasztecie pieczonym w keksówce wyłożonej jego świeżymi liśćmi. Na półce zapasik kasz, które są świetnym połączeniem z grzybami. A tych mam w zamrażarce wciąż spory zapas. Do tego ciut pachnących przypraw, trochę pracy i potrawa gotowa :) Okazuje się, że jest
Weekendy w domu i ogrodzie