idealny z miodem Bardzo dziękuję Wszystkim piekącym w tej grudniowej piekarni za wspólny czas. Amber dziękuję za zaproszenie i koordynowanie wszystkiego!A Wszystkim Wam życzę Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!Do kolejnego spotkania w styczniowej piekarnii!Chleb z suszonymi owocamiUwaga! W przepisie oryginalnym używa się miary cup, co daje 225 ml.4 bochenki /robiłam z połowy porcjiidealna
UgotujmyTo.plżna zrobić polewę czekoladową – ja rozpuszczam dwie tabliczki czekolady z łyżką masła i trzema łyżkami mleka. Można też dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika i wtedy mamy ciasto pachnące świętami.Smacznego
ladykitchenbywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Od tamtej pory goszczą one na naszym wigilijnym stole co roku, nawet moja Mama nauczyła się je robić, i przed Świętami przygotowuje ich spore ilości i zamraża - później wystarczy je odgrzać w piekarniku. Ja, z tęsknoty za polskimi wigilijnymi smakami, też je przygotowuję. W tym roku wyszły mi całkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozgniecionego banana zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż całość będzie bardzo gęsta. Przekładamy owsiankę na talerz lub do miseczki i podajemy z resztą banana i serkiem naturalnym :)Im bliżej świąt, tym bardziej nic mi się nie chce. Też tak macie
Kuchenny Skrawek NiebaPrzepis na te śledzie stary jak świat i znany chyba w całej Polsce.U mnie już od lat gości na stole nie tylko w czasie Świąt.Śledzie robi się błyskawicznie i smakują fantastycznie.Dodatek pomidorowego sosu, ogórków konserwowych i aromatycznych przypraw sprawia , że nikt nie przejdzie obok niech obojętnie!Nawet Ci, którzy za śledziami nie przepadają.Spróbujcie!SKŁADNIKI:* filety śledziowe
Ostra na Słodkoświatecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było żwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć - bez miodu to żaden piernik.A
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnilistopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwcześniej, gdy byłam młodą mężatką to tak było, że stałam w kuchni i stałam. Z biegiem lat bardzo ułatwiłam sobie pracę i już nie jestem taka zmęczona przygotowaniami do świąt.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniTrochę Was zaniedbałam, ale mój młodszy syn przystępował do Komunii Świętej i niestety nie miałam czasu na zajmowaniem się blogiem. Mam nadzieję, że się nie gniewacie i będziecie nadal do mnie zaglądać. Ja postaram się nadrobić zaległości tak szybko jak to możliwe. A na powitanie po przerwie częstuję Was pyszną słoneczną konfiturą.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniTakie ciasto proponuje zrobić nawet już dziś :) Możemy je przechować do Świąt i nie straci nic na swej świeżości. Może warto wypróbować.Składniki :3 łyżki kakao20 dag cukru3/4 szklanki śmietany 30 %12,5 dag masła2 jajka17,5 dag mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Do rondelka wlać śmietankę, dodać 10 dag cukru i kakao, ubić i zagotować
Proste Potrawyłatwy w wykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem w te wyjątkowe dni.A w czym tkwi tajemnica ich miękkości ???Otóż zapewniają to nasze pospolite ziemniaki :)Wystarczy ,że zostanie Wam kilka sztuk
Malinowa KawiarenkaZawsze przed świętami robię pierniczki, dekorując je lukrem. Dzisiaj dekorowałam serduszka i gwiazdki w kolorach bloga, wkrótce Wam je pokażę :) Lubię też ciastka ozdobione orzechami, dlatego upiekłam korzenno-miodowe gwiazdki, wciskając w każdą orzeszka pekan. Cudownie było je chrupać... Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru
Czerwień i błękitŚliwki suszone kojarzą mi się z świętami. Szczególnie polecam je po zbyt obfitych posiłkach, co najczęściej zdarza się w okresie świątecznym. By jakoś urozmaicić ich spożywanie, zrobiłam pyszne kuleczki z suszonych śliwek z dodatkiem migdałów i przyprawy do piernika. Kuleczki są pyszne.Składniki:200 g śliwek suszonych Kresto20 g migdałów mielonych Back Mit2 łyżeczki kakao1 łyżeczka przyprawy do piernikówcukier
Ala piecze i gotujepowodzeniem stosuję do dzisiaj. Ciekawe połączenie smaków dało ostatecznie aromatyczną potrawę z wieprzowiny za którą przepadamy i którą gorąco polecam. Doskonale się spisuje na przykład podczas wszelkiego rodzaju świąt – szybko odgrzana zapewnia gościom doskonały obiad, a przygotowana odpowiednio wcześniej gwarantuje nam więcej wolnego czasu w świąteczne dni.Potrawka wieprzowa – składniki:ok. 1 kg wieprzowiny (najlepiej łopatki
UgotujmyTo.pl