korzennych przypraw, które w tamtym okresie Wielka Brytania zaczęła sprowadzać do swojego kraju. Składniki te były bardzo drogie, dlatego też większość ludzi używała ich do wypieków tylko z okazji świąt. Bożonarodzeniowe Mince Pies musiały składać się z 13 składników, aby symbolizować Chrystusa i jego dwunastu apostołów. W 1720 roku Edward Kidder napisał w „Pastry i Cookery” , że najlepiej
Przepisy AleksandryJeżeli, tak jak ja, zaczynacie myśleć o upieczeniu pierników na parę dni przed świętami, to mam dla Was naprawdę genialny przepis. Ciastka nie zrobią się twarde i do tego są przepyszne! W przepisie należy użyć Golden Syrup. Wiem, że ten produkt jest trudno dostępny w Polsce. Można go zrobić samemu - ręczę, że przyda się jeszcze nie raz. Przepis można
Przepisy AleksandryJuż kilka razy wspominałam na blogu, że ze świętami najbardziej kojarzy mi się zapach pomarańczy. Moją ulubioną i pachnącą ozdobą domu są pomarańcze z wbitymi w nie goździkami. Na owocach możemy tworzyć dowolne wzory, a ja najbardziej lubię paseczki. Dodatkowo każdy owoc przyozdabiam kolorową wstążką. Pomarańcze układam na dużej paterze
Przepisy AleksandryPostanowiłam upiec kostkę alpejską, która smakowałaby świętami, więc zamknęłam w niej korzenne przyprawy i pomarańcze. Muszę przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite (wiem wiem, że nie brzmi to zbyt skromnie :) ), mocno nasączone, delikatne i słodkie. Kostka jest wypiekiem bardzo słodkim, więc weźcie to pod uwagę przed jej upieczeniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy AleksandryNajprostszym wielkanocnym daniem są jajka z majonezem. W naszej rodzinie je uwielbiamy i przygotowujemy nie tylko z okazji świąt, najczęściej na niedzielne śniadania. Przepisu na to danie w zasadzie nie ma. Wystarczy zaopatrzyć się w ugotowane na twardo jajka, majonez i dowolne dodatki. Na przepołowione jajka nałóż majonez i udekoruj dowolnie. U nas to najczęściej oliwka, natka
Przepisy Aleksandrywłaśnie ten dżem nadaje im wyjątkowy kolor i smak. Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem i dżemem z czarnej porzeczki Ostatnio miałam bardzo mało czasu, by poblogować. W pracy przed Świętami było trochę bardziej stresowo niż zwykle i kiedy wracałam do domu, miałam ochotę położyć się spać i obudzić się 2 stycznia. Mam nadzieję, że teraz, kiedy nareszcie mam trochę wolnego
Ratunku obiadZdarza się, głównie po świętach, że wszystkiego nie uda nam się dość szybko zjeść. Mnie został spory kawałek lekko wyschniętego ciasta czekoladowego. Można odświeżyć je w mikrofali i zjeść np. z dżemem lub mlekiem, ale można zrobić z nich coś lepszego. Bajaderki! Jako mała dziewczynka uwielbiałam te ciastka, dopóki babcia nie powiedziała mi, że w cukierniach robi się
Ratunku obiadChyba każdy wie, że mazurki to wyjątkowe ciasta, które przygotowujemy tylko raz w roku, z okazji świąt Wielkiej Nocy. Skąd jednak pochodzi tradycja ich wypieku, jaką mają symbolikę, a w końcu jak je przygotować? Z jakiego rodzaju ciasta, czym przełożyć i najważniejsze, w jaki sposób udekorować? To już nie dla każdego jest jasne i wcale się temu nie dziwię
Ratunku obiadchoinką znalazłam garnek rzymski. Ucieszyłam się bardzo, stwierdziłam, że muszę go szybko wypróbować, a po Świętach schowałam go do szafki i zapomniałam o nim ;). Pewnie leżałby zapomniany jeszcze długi czas, gdyby nie mail od portalu MniamMniam, a w nim przepis Grzegorza . Potraktowałam go jak inspirację i zrobiłam po swojemu. Wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami. Pieczony
Obiad za dychęMój dzisiejszy obiad był z gatunku tych posiłków, które powstają spontanicznie z tego co jest pod ręką. Po Świętach byliśmy tak przesyceni, że nikomu nie chciało się jechać na zakupy i lodówka zaczęła świecić pustkami. Znalazłam w niej dzisiaj tylko resztkę sera grana padano, niedopite po jakiejś kolacji białe wino i 2 samotne szalotki. Na szczęście w kuchennej szafce
Obiad za dychęblogu pojawiła się nowa strona: Boże Narodzenie . Znajdziecie tam wszystkie przepisy związane ze świętami, ale nie tylko. Szykuję dla Was kilka nowości. Już teraz znajdują się tam przepisy z zeszłego roku, zamierzam jednak dodać kilka nowych, m.in. przepis na zupę rybną czy pstrąga w soli ... Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. Czekam też na Wasze propozycje
MiksturownikKochani! Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam zdrowia, szczęścia i dużo radości! Mnóstwa pyszności na wigilijnym stole i dużo zapału do kulinarnych eksperymentów! Dziękuję, że jesteście :* Źródło: zdjęcia.biz.pl
Kraina Tysiąca Smakówświętach mam dla Was propozycję szybkiego obiadu, z dedykacją dla wszystkich, którzy zmęczyli się długim staniem w kuchni i przygotowywaniem pracochłonnych potraw ;) Pyszne, delikatne pulpeciki z dużą ilością sosu. Choć z tym sosem na zdjęciu jakoś nie zaszalałam, wierzcie mi na słowo, wychodzi go sporo;) Zdrowy i prosty obiad, który będzie smakował zarówno dzieciom, jak i dorosłym
Kraina Tysiąca SmakówSałatka ziemniaczana z boczkiem Dzień przed Świętami było "wielkie wędzenie" zwane dalej "wielkim piciem piwa". W każdym razie po tym wydarzeniu pozostało mi jeszcze trochę pysznej, "prawdziwej" szynki i boczek... rewelacyjny, pachnący dymem i wędzonką, a nie "aromatem wędzonki", napakowany tymi wszystkimi substancjami smolistymi, których zabrania Unia Europejska, jakby politycy lepszych
Kraina Tysiąca Smaków