Dzień dobry! Już wkrótce Wielkanoc, więc pora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem
Pora coś zjeśćCiasteczka owsiane z korzennym aromatem to kolejny przepis z płatkami owsianymi, niewielką ilością mąki, a także dodatkami - tym razem z myślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać
Smakołyki Berenikimożna śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty. Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne babki, ale już dziś polecam babkę herbacianą
Smakołyki Berenikiprzyjemnościach związanych ze wspaniałym Spotkaniem Blogerów na Święcie Pyry w Wargowie , niestety, rzeczywistość nastała. Czas powrócić do normalnego stanu rzeczy, stylu życia - ciągłej gonitwy, nawet nie wiadomo za czym. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie znalazła ani chwili na gotowanie, prawda? Jest to mój sposób na odreagowanie ciężkich i długich dni pod znakiem grania i nauki
W kuchni Karmel-itkiZaduszki, jak i Wszystkich Świętych to czas dla mnie bardzo ważny. Nastrój, jaki panuje w tym okresie, pozwala mi odetchnąć. Od całego zgiełku. Zagłębiam się wtedy w swoje wnętrze, duszę i umysł. Analizuję, myślę, poznaję samą siebie. To czas tylko dla mnie. Spotykamy się z przekonaniem, że panuje i ogarnia w te dni ludzi wszechobecny
W kuchni Karmel-itkiodległościach - pierniczki rosną. Piekłam 15 minut w 180 stopniach. Zostawiłam do wystudzenia. Najlepszy smak zyskują wtedy, gdy są przestudzone. SMACZNEGO! A Wy, macie już pierniczki? Jak idą przygotowania do świąt? Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZaczął się właśnie początkowy okres przygotowań do świąt Wielkiej Nocy. Pewnie wiele z gospodyń ma już za sobą moment mycia okien, przystrajania domu, ogólnego sprzątania. Trzepanie dywanów, kurze, podłogi, każdy kąt na błysk. Teraz przyjdzie czas na wielkie zakupy. Już zauważyłam zwiększone natężenie ruchu na ulicach mego miasta. Ludzie, objuczeni siatami, torbami z jedzeniem, prezentami, słodyczami... Ich widok, szczególnie
W kuchni Karmel-itkiPrzed świętami dostałam paczuszkę. W niej znalazłam butelczynę oleju rzepakowego, ponieważ postanowiłam wziąć udział w kampanii promującej ten olej. O kampanii więcej dowiecie się na owej stronie : http://pokochajolejrzepakowy.pl/ Dlaczego wzięłam udział? Od pewnego czasu zaczęłam zwracać uwagę na to, co i jak jem, jak się odżywiam i czy żyję zdrowo. Dzięki akcji, poczytałam co nieco o oleju
W kuchni Karmel-itkiczego dąży. Życie bez celu nie ma sensu. Zdobywajcie szczyty i pnijcie się jeszcze wyżej! Czerpcie radość z każdej chwili, bez względu na jej istotność. Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku życzy Karmel-itka. ****** A tu, jako taki mały prezent ode mnie, 3 godziny porządnej dawki starych, niezapomnianych świątecznych hitów. Niech umilą Wam ten cudowny
W kuchni Karmel-itkiwydarzyło. Podziwiają kolorową choinkę. Obdarowują się prezentami. Zapominają o waśniach i niezgodzie. Jeden jedyny raz w roku jest okazja, aby zażegnać złość i nienawiść. Wykorzystali ją. To właśnie magia świąt. ***** Nie przepadam za karpiem. Nie wiem, ale jakoś nie mogę się do niego przekonać. Zresztą, nie tylko ja, w moim domu karp to temat tabu. Mam pecha, zawsze trafiam
W kuchni Karmel-itkideserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady. Kto się przyłączy? Światowy Dzień Czekolady przypadający na 12. kwietnia to jedno z tych świąt, o którym pamiętają nieliczni. Tak jak Dzień Pluszowego Misia czy Dzień Przytulania, Światowy Dzień Czekolady wzbudza wiele kontrowersji, ale także i radość czy szczęście. Są zwolennicy i przeciwnicy, zresztą
W kuchni Karmel-itkiPrzepis mojej Świętej Pamięci Najukochańszej Mamy. Szkoda, że nie mogę pokazać moich potraw, była dla mnie Wielkim Autorytetem Kulinarnym i nie tylko. Mimo wszystko wciąż jest dla mnie wzorem do naśladowania. Wracając do Leczo - polecam. Proste, szybkie i smaczne - jak wszystkie potrawy Mojej Mamy. Przekonajcie się Sami! Składniki: 3 średniej długości cukinie (cienkie, nie wyrośnięte) 2 średnie cebule
Blondynka GotujeNiedługo Wielkanoc, będziemy piec i lukrować babki i ciasteczka, więc tak sobie pomyślałam, że przyda się Nam ten post. Nigdy nie lubiłam robić lukru, jednak w okresie świąt Bożego Narodzenia nie miałam wyjścia jak tylko wziąć byka za rogi i robić lukier i lukrować pierniczki, a pierniczków w sumie upiekłam około tysiąc, więc z lukrem się zaprzyjaźniłam :) Lukier
Blondynka Gotujeruche, smaczne, korzenne ciasteczka. Przygotowanie tych ciasteczek, wykrawanie świątecznych kształtów oraz towarzyszący zapach cynamonu unoszący się w całym domu podczas ich pieczenia, miło wprowadza w nastrój nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. :) Polecam. Ciasteczka cynamonowo-imbirowe PRZEPIS Temperatura piekarnika: 180 o C Czas pieczenia: ok. 15 min Składniki 2,5 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru pudru 2 żółtka
coolinarnastrefa.blogspot.comsnikersów. :) Kajmak znajduje się zarówno w cieście jak i w polewie. :) Całość dodatkowo obsypałam orzeszkami solonymi i mleczną czekoladą (jak na snikers przystało ;)). Babkę piekłam z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych. Przepis znalazłam jakiś czas temu na forum Cin Cin (poniżej przepis z moimi modyfikacjami). Przepis dodaje do propozycji ciast na Wielkanoc . Ta babka może stać się ozdobą stołu
coolinarnastrefa.blogspot.com