przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:500/765)

Babka cafe latte 216

Słonecznej pogody ciąg dalszy i oby tal dalej aż do zimy. W ramach zbliżających się już dużymi krokami świąt  sezon babkowy uważam za otwarty. Dzisiaj podzielę się przepisem na pierwszą babkę.  Myślę, że  ciasto to zasmakuje wszystkim, który nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami. Wanilia, kawa i czekolada- smaki na dzisiaj. Swoją drogą wypiłam takie pyszne

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wielkanocny mazurek pomarańczowy 154

tego tym razem postanowiłam zrobić inne smak. Pomarańcza kazała się strzałem w dziesiątkę, gorzka masa świetnie komponuje się z polewą czekoladową. Nie wiem czy zdążę jeszcze przed świętami ale zamierzam zrobić jeszcze mazurek całkiem czekoladowy, w końcu co to za wielkanocny stół bez mazurka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wielkanocna Babka drożdżowa z pomarańczą 215

czasem coś odmienić. A tak jeszcze nie w temacie, chciałam wam polecić olejek arganowy, jest rewelacyjny na włosy. Dzisiaj znowu drożdżowy wypiek, już bardziej wielkanocny, zbliżamy się bowiem do świąt, leniuchowania i łasuchowania. Jest to moja pierwsza babka drożdżowa ale na pewno nie ostatnia bo bardzo nam zasmakowała. Myślę, że świetnie się w niej sprawdzą zamiast rodzynek kawałki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wielkanocne przepisy 138

Chciałam zebrać w jednym miejscu przepisy na Wielkanoc, mam nadzieje, że skorzystanie z nich na swój świąteczny stół. Ja życzę was smacznego jajka i do zobaczenia po świętach, odpoczywajcie i bawcie się. Pozdrawiam Mazurek z masą kajmakową http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/mazurek-z-masa-kajmakowa.html Babka ajerkoniakowa w polewie z białek czekolady   http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-ajerkoniakowa-w-biaej-czekoladzie.html Babka  czekoladowo pomarańczowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-czekoladowo-pomaranczowa.html Babka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sok mandarynkowy 155

Dzisiaj bardzo prosty pomysł co zrobić ze starymi mandarynkami. Nam po świętach się już nieco przejadły, a trochę nam ich zostało. Postanowiłyśmy zatem zrobić z nich sok w sokowirówce. Pomysł doskonały. Wyszedł wspaniały, świeży, zdrowy, słodki soczek. Polecamy każdemu! Składniki: kilka mandarynek. Mandarynki obieramy i umieszczamy w sokowirówce. Wypijamy odsączony sok. Smacznego

Kolizje Smaków
CHRUŚCIKI 111

kilka dni tłusty czwartek. Według nas jest to święto idealne. Pozwala bezkarnie spożywać dowolne ilości pączków i chrustów :)  W związku z tym, że to cudowne święto się zbliża chcemy podzielić się przepisem na cudowne, delikatne chruściki. Z podanego przepisu wychodzi spora ilość więc jeśli nie jesteście ogromnymi łasuchami lub nie spodziewacie się gości to proponujemy użyć połowę składników :). Czas

Kolizje Smaków
Łosoś na parze 172

świątecznym obżarstwie czas na lekkie danie obiadowe. My dzisiaj planujemy zrobić pysznego, delikatnego łososia przygotowanego na parze. Danie bardzo smaczne, lekkie dla żołądka (któremu zdecydowanie po świętach przyda się odpoczynek :)), a przy tym jakie zdrowe! Dostarcza nam  pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz pełno witamin i składników mineralnych. Jedynym minusem jest niestety cena takiego łososia, jednak

Kolizje Smaków
Warstwowy deser z truskawkami 160

Dzisiejsza propozycja to lekki warstwowy deser z truskawkami, jogurtem naturalnym i… kawałkiem babki pomarańczowej . Zapasy babki zostały nam jeszcze zamrożone po świętach i długo nie mogłyśmy wymyślić jak je wykorzystać. Jakoś sama babka dziwnie nam się podczas Wielkanocy przejadała :p W końcu wymyśliłyśmy warstwowy deser z jej udziałem. Był to strzał w dziesiątkę. Pyszny, delikatny, całkowicie zaspokajający żądzę słodkości

Kolizje Smaków
Witam na blogu Chilli, czosnek i oliwa! 184

Myślę, że powinnam Wam jeszcze wyjaśnić, skąd się wziął pomysł na nazwę bloga. Chilli, czosnek i oliwa to moje ulubione składniki potraw . Zwykły chleb czy makaron przyprawiony tą „świętą trójcą” staje się naprawdę pyszny. Jak możecie się domyśleć, lubię potrawy aromatyczne i pikantne. Ponadto w kuchni cenię prostotę i wysoką jakoś składników. Mniej znaczy więcej. Spaghetti z oliwą, czosnkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 162

Dzień dobry, W tym tygodniu na moim blogu będzie królowała dynia. Nie z okazji czwartkowego Halloween, ale po to by wraz z innymi blogerami wziąć udział w tegorocznym Święcie Dyni organizowanym przez Beę. Odkąd moja siostra przywiozła mi z Maroka woreczki aromatycznych przypraw, nie mogłam się doczekać, aby przygotować swój pierwszy tażin. Stąd moja śródziemnomorska propozycja na danie

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalafiorowe gratin 196

Dzień dobry, Jak czujecie się po Świętach? Jeżeli macie przeciążone żołądki i szukacie lżejszych dań, możecie przygotować kalafiorowe gratin, czyli rodzaj kremowej zapiekanki z sosem beszamel i chrupiącym serowym wierzchem.  Kalafiorowe gratin to klasyczne danie prowansalskie , często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper . Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede

Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 157

posiłek kończy się deserem podawanym z turecką kawą lub herbatą, a zmysłowe słodkości sułtana stanowią dziś ważne dziedzictwo tureckiej kuchni.  Takie pączki podaje się w Turcji w czasie świąt religijnych i dla specjalnych gości. Czytałam, że przygotowuje się je również na Walentynki, ale nie wiem, czy to prawda (Czy w Turcji obchodzą Walentynki? Być może to tylko plotka

Chilli Czosnek i Oliwa
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 177

Dzień dobry, Z okazji zbliżającej się świąt przygotowałam dwie potrawy, które nawiązują do wielkanocnych tradycji Włoch . Dziś zapraszam Was na pierwszą z nich - Torta Pasqualina , czyli wytrawną tartę z nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu oraz jajkami na twardo . Zdaniem mojego Męża, który nie jest wielbicielem tart, Torta Pasqualina " jest smaczna " i " ma bardzo wielkanocny smak ":) A ja dodam

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z bobem i szynką Serrano 163

popularny w kuchni krajów śródziemnomorskich , a jego pochodzenie przypisuje się terenom północnej Afryki. W Basenie Morza Śródziemnego miał być uprawiany już w neolicie, zaś egipscy kapłani uważali go za święte warzywo. Również Hiszpanie kochają bób, tworząc na jego bazie proste, wiejskie potrawy, najczęściej z wykorzystaniem boczku lub szynki. Wystarczy wspomnieć o  Habas con Jamon (bobie z szynką), klasycznym

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni z mięsem mielonym 250

mięso mielone to ten obiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym makaronem to uczta.... Jako ciekawostka- w Katalonii 26 grudnia cannelloni jest faszerowane pozostałym mięsem z Świąt Bożego narodzenia. Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz pomysł. Polecam. Zaczynamy: Składniki na farsz : ok 500 gr mięsa

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania