jestem rasistką, więc wśród moich pierniczków znalazł się Mikołaj - murzyn. ;-) Pierniczki z tego przepisu nie są słodkie, więc idealnie nadają się do lukrowania. Pięknie pachną, wchłaniają wodę z lukru, więc na drugi dzień praktycznie są gotowe do jedzenia. A ten czekoladowo-pomarańczowy aromat... Polecam! :-) Przepis pochodzi z niezawodnego bloga i kopalni przepisów Moje Wypieki . (składniki na kilka blaszek, ja zrobiłam
Szefowa kuchniPierniczki (źródło: almamarket.pl) Składniki: 1/5 kg mąki 20 dag cukru pudru miód masło lub margaryna (15 dag) 1 jajo łyżeczka sody oczyszczanej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec przez około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku do zbrązowienia. Pierniczki można dekorować lukrem lub polewą z posypką. Źródło
WojnaNaSmaki.plPierniczki z przepisu, który mam "od zawsze". Z ciastem dobrze się pracuje, można dozować ilość cukru w zależności od tego czy chcemy je lukrować czy nie. W przypadku bałwanków znacznie pomniejszyłam ilość ciasta, bo mam w planie jeszcze kilka innych piernikowych wypieków, ale podaję przepis na całość. Polecam, bo cieszą oko. :-) 3 szklanki mąki 20 dag miodu 1/2 szklanki cukru(...)dodajemy wystudzony miód z masłem i zagniatamy na gładkie ciasto. 3. Za pomocą szklanek/kieliszków o 3 różnych wielkościach wykrawamy kółka. Pieczemy 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki należy obserwować, czas pieczenia zależy od grubości ciasta - możliwe, że upieką się szybciej. 4. Gotowe kółka lukrujemy, nakładamy na siebie (największy na dole, najmniejszy na górze, średni w środku). Ozdabiamy
Szefowa kuchniczas wspólnego gotowania, spędzania czasu z rodziną i rozpieszczania się prezentami. Pewnie nie raz słyszeliśmy, że prezent zrobiony własnoręcznie, cieszy najbardziej. Moją propozycją na taki podarunek są właśnie pierniczki - zrobione miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy. Jeśli macie w domu małe dzieci, zaproście je do pomocy. Milusińscy chętnie wykroją foremkami ciastka(...)szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie. Polukrować bezpośrednio przed świętami za pomocą lukrowych pisaków bądź lukrem królewskim. Dobrym pomysłem jest też ozdobienie pierniczków płynną czekoladą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjimiękkie (po kilku dniach w puszce). Z lukrem wyglądają zachwycająco - jeśli ktoś ma chęci, można je jakoś ładniej udekorować. Ja postawiłam na prostotę. I tak, celowo nie nazwałam ich pierniczkami, tylko dosłownie przetłumaczyłam nazwę z książki Småkager: kræs for slikmunde . Bo przecież początek lutego to nie czas na pierniczki... Ale stwierdziłam, że lepiej teraz niż na Wielkanoc. Więc są pyszne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy różnej wielkości gwiazdki lub inne formy, które później ułożą się nam w choinkę. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały(...)czas ubijając. Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za klejenie choinek Zaczynamy od największej gwiazdki, na którą kładziemy sporą łyżeczkę lukru, na to kolejną gwiazdkę, lekko ją przyciskamy, kładziemy lukier, etc . Na samej górze stawiamy pionowo najmniejszą gwiazdkę. insertCookd("18781c5dc91146b0f8dc2fc8e2adeb6d
Kulinarne przygody GatityCiasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje, po krótkiej chwili wyrabiania jest jak plastelina dzięki czemu łatwo wykrawa się z niego pierniczki . Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w keksówkach oraz dużą ilości pierniczków. Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C Po upieczeniu piernik przekroiłam
RAROSSAnarodził się pomysł na delikatną i słodko-słoną kompozycję smaków . Panna cotta z dodatkiem gałki muszkatołowej, w otoczeniu prażonych bakalii, skąpanych w miodowej zalewie i pudrem z moich kochanych pierniczków Katarzynek . Jak dla mnie bomba, i to nie tylko kaloryczna, ale też smakowo-zapachowa!Dlaczego tak mało deserów jest z kozim serem? Może od dziś będzie inaczej ;) Jestem pewna(...)muszkatołowej Bakalie: - 50g obranych orzechów włoskich - 50g obranych orzechów nerkowca - 20g rodzynek królewskich - 1/2 łyżeczki kakao - szczypta mielonego imbiru i kardamonu - miód gryczany 120ml - dwa pierniczki Katarzynki roztarte na proszek Panna cotta: Mleko i śmietankę wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w osobnej miseczce w odrobinie mieszanki odlanej z garnka. Do mleka
Sajkofanka smakuPierwsza partia piernikowych wypieków doczekała się malowania . Nie są może jak z żurnala , ale cieszą oko i co najważniejsze podniebienie też . Pierniczki upiekłam z przepisu ( z małą modyfikacja ) znalezionego w starej gazetce z 2003 roku "Ciasta świąteczne " Co roku testuję co raz to nowe przepisy na pierniki i ten jak na razie jest w czołówce , bo nie dość(...)szybko się robią i nie trzeba czekać aż ciasto się mocno schłodzi , bądź tez poleżakuje całą noc , to jeszcze upieczone już pierniczki nie przypominają kamyków :) Składniki : 3,5 szklanki mąki 0,5 szklanki miodu 0,5 szklanki cukru 0,25 szklanki oleju 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 jajko szczypta soli 0,3 szklanki wody Wykonanie
Malinowa KawiarenkaPyszne okrągłe pierniczki, które zrobić można w mig. Bardzo dobry przepis dla spóźnialskich :). Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki brązowego cukru 100 g miękkiego masła łyżeczka kakao 4 łyżki mleka 2 łyżki miodu 2 łyki przyprawy do piernika Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Blachę lekko smarujemy tłuszczem. Mąkę(...)cukier i miód. Dokładnie zagnieć ciasto. Od ciasta odrywał po kawałeczku i rób kulki (powinny być równej wielkości), i kładź na blachę. Piecz 20 min. Po czym ostudź. Smacznego :) *pierniczki można obsypać cukrem pudrem *najlepiej przechowywać w blaszanych pojemniczkach Oprócz pieczenia tworzyła świąteczny stroiczek i bukiecik :) Zakupiłam pęczek jemioły, a reszta znalazła się w domciu
Moje pyszne gotowanieścianie frontowej wycinamy okno i drzwi. Z gładkich prostokątów wycinamy podstawę domu i dwie płaszczyzny dachu. Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i uformować 10 małych pierniczków ok 1,5 cm x 0,5 cm i udekorować połówką migdała. Oprócz tego wyciąć komin, i paski na płot. Piec ok 12-15 minut. Z białek i soku(...)cytryny ucieramy bardzo gęsty lukier. Dom sklejamy i dekorujemy według własnego uznania, cukierkami i pierniczkami :) Wesołych Mikołajek
Niezły MłynekPonieważ święta nadchodzą wielkimi krokami i wszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją. Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami. Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!! Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymi
Mania GotowaniaKorzenne pierniczki o ciemnym kolorze i niezwykłym wyrazistym aromacie dzięki melasie z trzciny cukrowej. Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami. Składniki: 350 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g masła w temp. pokojowej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 duże jajko 150g szklanki melasy Mąkę wymieszać z sodą, solą(...)porcje ciasta na grubość około 6 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec około 10-14 minut w zależności od wielkości pierniczków. Wyjąć i wystudzić na kratce. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennepoczekam na pierwszy śnieg z przygotowaniami do Świąt. Przeglądając jednak zaprzyjaźnione blogi, nie potrafiłam oprzeć się tej przedświątecznej aurze - oczywiście ciasto na piernik staropolski, ale też szybkie pierniki i pierniczki, lub delikatny tylko powiew - muffinki o zapachu piernika, cynamonowe drożdżówki, pełne aromatu napoje. I oczywiście domowa przyprawa do piernika - każdy szanujący się bloger ma taką u siebie. Mieszanki są najróżniejsze(...)ziela angielskiego 2 g kopru włoskiego Przyprawy utłuc w moździerzu bądź zmielić w młynku do kawy na pył. Dokładnie wymieszać, przesiać przez sitko. Przesypać do szczelnego słoiczka. Smacznego! Pierniczki będą dopiero w grudniu. Ale teraz podam przepisy na niesamowicie aromatyczne cuda, które godnie wprowadzą nas w przedświąteczny nastrój
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrawdopodobnie każdy z Was zna ten smak :) Chrupiące, cieniutkie, mocno imbirowe szwedzkie pierniczki i stają się coraz smaczniejsze z każdym dniem. Jeżeli będą przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce, zachowują świeżość nawet kilka miesięcy. Ja już zaczęłam pieczenie z myślą o Świętach, ale wątpię, żeby przetrwały do tego czasu :) przepis znalazłam na stronie White Plate . Z podanych składników przygotowałam tyle(...)pierniczków, że zapełniły sporej wielkości puszkę - o wymiarach: śr. 13,5 cm, wys. 21 cm. Zapraszam do pieczenia! Składniki na kilka blaszek ciasteczek Pepparkakor: 150 g melasy lub syropu klonowego 110 g masła 100 g cukru trzcinowego 375 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków
My Culinary Art