nadzieję, że nie macie jeszcze dość moich pierniczków?? Bo mam dla Was kolejną wersję:) Są równie aromatyczne jak poprzednie, jednak są to pierniczki drożdżowe. Po upieczeniu są idealnie miękkie, a zamknięte w szczelnym pudełku nie staną się twarde. Ze względu na brak czasu zostały tradycyjnie polukrowane i udekorowane posypkami. Inspiracja Składniki: jajko, 2 czubate szklanki mąki pszennej
Z miłości do słodkościodpowiednio wczesnie. Rok temu zrobilam pierniki, ktorych ciasto nie wymaga wczesniejszego lezakowania w lodowce. Tym razem chcialam wykorzystac taki przepis, w ktorym ciasto musi dojrzewac odpowiednio dlugo, by potem pierniczki byly naprawde wysmienite. Troche czasu mi zajelo zanim znalazlam przepis dla mnie odpowiedni. A trafilam na niego zupelnie przypadkiem, za sprawa jednej z kolezanek. Przepis pochodzi z forum Gazeta.pl (eDziecko(...)moge, poniewaz choroba sprawila, ze nic nie czuje. Jednak obserwujac mojego Meza i Coreczke moge sie domyslac, ze sa naprawde smaczne. Ja moge tylko powiedziec, ze jeszcze przed upieczeniem pierniczki sa niesamowicie dobre. Przez caly ten czas kiedy ciasto dojrzewalo w mojej lodowce prawie codziennie podjadalam z niego odbrobine. Moj Maz martwil sie nawet, ze za chwile nie bedzie
Przysmaki Karolkibiały obrus na stole, pod nim pachnące sianko. Opłatki kupione, wszystko przygotowane. Choinka piękna, elegancka, stoi w centralnym miejscu. Pyszni się swoim wyglądem, odziana w aromatyczne plastry pomarańczy, chrupiące pierniczki, brzęczące dzwoneczki i pachnące laski cynamonu na wstążeczce. Jednak czasem o czymś się zapomni. Na przykład o piernikach. I co wtedy? EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. / źródło: magazyn Moje Smaki Życia
W kuchni Karmel-itkidłonie. Obserwuję, jak wypuszczana z usta para, kłębi się i kotłuje na mrozie. Oznaki zimy, ale gdzie jest śnieg? Rozglądam się,a jego ani śladu. Za to mam pyszne pierniczki z suszoną śliwką. Kubek gorącej herbaty, kawałek ciasta o korzennym aromacie, ulubiona książka i zamykam się w swoim świecie. PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. /własny;/ ok. 15-20 babeczek
W kuchni Karmel-itkiWspaniała zabawa dla całej rodziny to dekorowanie pierniczków. Moje dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne . Składniki: 500 g mąki
Słodkości i nie tylkoroku. Miałam być twarda i nie dać się ponieść piernikowemu szaleństwu i co ? Ano, miało być fajnie a wyszło jak zwykle - złamałam się na dwa dni przed świętami :D Pierniczki nie są naszymi ulubionymi ciastkami, ale Małgosia mnie przekonała, że lebkuchen są takie pyszne i mięciutkie więc uległam. Skorzystałam z przepisu jaki podała na swoim blogu i jestem bardzo zadowolona(...)upiekłam bardzo smaczne i pachnące ciasteczka. Zrobienie ciasta trwa krótko a potem szybko formowanie w rękach i do pieca - w pół godziny, może odrobinę dłużej, miałam górę małych, pysznych pierniczków. Lebkuchen są o tyle fajne, że nie muszą leżakować - miękkie i od razu po upieczeniu nadają się do jedzenia. Świetnie smakują nie tylko w święta :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki. Co prawda mam na blogu przepisy na pierniczki : świąteczne pierniczki , świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale ten przepis jest najlepszy. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Część pierniczków(...)lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki w kształcie serca. Piernikowe serca układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki za sprawą sody lekko rosną . Część piernikowych serc posypujemy karmelem z wanilią. Pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPost Świąteczne pierniczki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Świąteczne pierniczki na szybko pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojecoś z niczego ;) Mam ambitne plany z kółek (wyciętych szklankami i kieliszkami) zrobić trójwymiarowe choinki, a resztę udekorować lukrem i cukrowymi gwiazdkami :) Po raz pierwszy w życiu postanowiłam upiec pierniczki. Dziwnie to brzmi w "moim wieku", ale tak jest :) Moja mama i babcia jakoś tej tradycji nie kultywowały, może przy okazji Wigilii zapytam z czego to wynikało
Kraina Tysiąca SmakówLebkuchen - niemieckie, mięciutkie pierniczki - tak wyglądają na "surowo" bez lukru, polewy itp. Lebkuchen to pierniczkowe "last minute". Powinny być miękkie już następnego dnia po upieczeniu, czyli nie muszą długo leżeć. Można je polukrować, chociaż mi najbardziej podobają się takie "surowe", z pięknie popękanym wierzchem ;) Część przygotowałam również w blaszce ze świątecznymi wzorami... Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówLebkuchen czyli niemieckie tradycyjne pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Historia tego wypieku sięga 13 wieku i zaczyna się u mnichów z Frankonii. Obecnie ze względu na różnice w składnikach te pierniki dzielą się na Lebkuchen czyli ciasto miodowe oraz Pfefferkuchen czyli ciasto pieprzowe. Tradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was post o dekorowaniu pierniczków. Wiele z Was pewnie powie, że... nie umie, nie ma zdolności plastycznych, nie ma wiary w siebie i dekoracja będzie brzydka... Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćciasta foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożenej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć
Monia miesza i gotujegrudek, delikatne i elastyczne. Ciasto odłóż na 15 min, by "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wykrawaj pierniczki. Ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temp. 180'C. Gdy gotowe pierniki wystygną można zabrać się za dekorowanie
cookplPrzepyszne, miękkie i rozpływające się w ustach pierniczki polane aromatyczną czekoladą to propozycja, która ucieszy niejednego łakomczucha. Są to pierniczki, które z pewnością warto dodać do listy świątecznych łakoci. Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (a'la Pierniczki Alpejskie) - Składniki: 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 250 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% łyżka rumu (lub wódki) Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy
Słodka StronaSkładniki: 50 g masła 100 g miodu 150 g cukru 450 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do
kolorowotorcikowoPierniczki Katarzynki... Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki. Wymagające kilkutygodniowego leżakowania. Wykrawane specjalną foremką. Delikatne i rozpływające się w ustach. Bez dodatku tłuszczu. Zapraszam! Składniki: 200 g płynnego miodu; 1 łyżeczka przyprawy do piernika; 1 łyżka kakao; 100 g cukru pudru; 1 jajo; 400 g mąki pszennej; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 - 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na grubość 5 mm do 1 cm (nie cieniej), wykrawać foremką do katarzynek i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wierzch każdego pierniczka posmarować (przy pomocy pędzelka) delikatnie wodą. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut (nie dłużej, bo będą twarde
Gospodyni MiejskaMiodowe choinki....ale nie tylko są też gwiazdki, dzwoneczki i bałwanki :). Te ciasteczka wymagają kilku dni leżakowania, bo choć po wyrobieniu są twarde, to po kilku
Apetyczna babeczkaSkładniki na lukier: 1 białko, 1,5 szklanki cukru pudru, 5 kropli soku z cytryny. Przygotowanie: Białko jajka miksujemy jedną końcówką od miksera. Gdy już trochę
Aga w kuchniJeżeli, tak jak ja, zaczynacie myśleć o upieczeniu pierników na parę dni przed świętami, to mam dla Was naprawdę genialny przepis. Ciastka nie zrobią się twarde
Przepisy AleksandrySzybkie świąteczne pierniki! Składniki: - 1kg mąki pszennej - 250g cukru trzcinowego - 250g miodu - 2 jajka - 2 łyżki kakao - 2 łyżki sody - 1/2 paczki cukru waniliowego - 1
Smaczne ZdroweSkładniki: - 115g mąki orkiszowej 700 - 115g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - około pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka kakao - 90g ksylitolu
Smaczne ZdroweDzień dobry! 6.12.2013 Wita mnie słoneczny poranek w Krakowie, więc pełna optymizmu idę przed 9 na pociąg do Warszawy, aby na czas dotrzeć na warsztaty z
Pora coś zjeść