przepisy na pierniczki - 350 przepisów (strona:7/24)

Pierniczki świąteczne 126

Dziś Mikołajki, najwyższy czas wziąć się za pieczenie pierniczków. Kiedy dłużej poleżą, w święta będą idealnie miękkie. Jest to sprawdzony przepis, bo te pierniczki robię od 3 lat. Są smaczne, pięknie pachną w całym domu, a dodatkowo mogą stanowić ozdobę naszych choinek. Składniki: 1 kg mąki pszennej kostka margaryny 250 g 300 g miodu 400 g cukru pudru 2 jajka(...)trochę namęczyć przy wyrabianiu ciasta, ale kiedy już się uda wystarczy podzielić je na kilka części i rozwałkować. Wykrawamy ciasteczka w dowolnych kształtach o grubości np 5 mm.  Pierniczki pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wkładam je do puszek po ciasteczkach i dodatkowo jeszcze wkładam w torebkę foliową. Tak czekają aż do świąt.  Wskazówka:  Jeśli

upichcic
PIERNICZKI Z POWIDŁAMI 121

Przepis znaleziony na niezawodnym blogu Doroty  TUTAJ . Pomyślałam: pierniczki jak pierniczki, wszystkie w smaku do siebie podobne :)  Jakże się myliłam ... te pierniczki pokonały wszystkie, które piekłam dotychczas.   ... Nie są twarde, i nie twardnieją po kilku godzinach, a smakiem przypominają babciny piernik...   Ich smak i aromat jest niepowtarzalny ! Składniki: 250 g miodu (miałam wielokwiatowy) 3/4 szklanki(...)kółka nakładamy niewielką ilość powideł i przykrywamy drugim kółkiem. Foremką o dowolnym kształcie (z braku foremek do pierników wykrawałam foremką do babeczek)  z naszych sklejonych 2 kółek wycinamy pierniczki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne

Walijskie Pichcenie
Pierniczki świąteczne 192

Tradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej.   Składniki: 2 szklanki(...)olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić ciastka. Dekoracje robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę z cienką końcówką

prawdziwe jedzenie
Ciastka 191

żurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka ze skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe jeżyki Dekoracja pierniczków Faworki Karmelowe płatki z migdałami Karnawałowe róże Kwiatki na waflach Maślane ciasteczka z żurawiną Migdałowe ciastka Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane ciasteczka z żurawiną Palce czarownicy Pieguski Popękane czekoladowe(...)ciasteczka Pierniczki Pierniczki - czerwone serca Pierniczki - mikołaje Pączki z serka homogenizowanego Rudolfy Rurki z kremem Serowe oponki Szyszki z krówek Usteczka z jabłkiem Vanillekipferl Wiatraczki Zimtsterne- cynamonowe ciasteczka

Aga w kuchni
Boże Narodzenie 215

Babka korzenna Babka z gwiazdką Choinki pistacjowe Dekoracja pierniczków Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Mini serniczki Muffinki piernikowe Piernik na święta Piernik świąteczny   Piernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Łosoś i pstrąg

Aga w kuchni
CYTRYNOWO KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO 252

Aromatyczny korzenny spód z pierniczków, idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą cytrynową złagodzony serkiem mascarpone z dodatkiem likieru koksowego. Po prostu rozpływa się w ustach. składniki ( na tortownicę o śr. ok. 24 cm) Spód 300 g pierniczków 100 g stopionego masła Masa cytrynowa 500 g serków homogenizowanych 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru pudru Masa kokosowa(...)Serka Mascarpone  2 łyżki żelatyny 10 łyżek likieru kokosowego 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie S pód Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem,  dodawać stopniowo dodać stopione masło i wymieszać, przełożyć do tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło.   Masa cytrynowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć

RAROSSA
Ciasto na pierniki 199

Polowa listopada wiec czas juz pomyslec o swiatecznych pierniczkach. Wlasciwie to juz ostatni dzwonek jesli mamy zamiar upiec je z ciasta dojrzewajacego. Tradycyjnie takie ciasto lezakuje okolo 6 tygodni, ale ja znalazlam przepis gdzie czas lezakowania skrocony jest o polowe. W sam raz by ciasto dojrzalo, a upieczone pierniczki zdaza nabrac kruchosci do swiat przechowane w metalowych puszkach. Pierniczki - ciasto(...)odstawiamy w chlodne miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje, walkujemy i za pomoca foremek wycinany wzorki. Ciasto nie moze byc zbyt cienko rozwalkowane, bo pierniczki beda twarde. Pieczemy je od 10 do 15 minut w temperaturze 180°C. Po przestygnieciu ozdabiamy. Przechowujemy w metalowych puszkach. Przepis zamieszczam rowniez w ramach zabawy Gotujemy po polsku

Przysmaki Karolki
Piernikowe wycinanki. 143

zwykle pierniczkowy szał. W necie można znaleźć wiele , wiele  przepisów na te aromatyczne ciasteczka . Ja skusiłam się na ten proponowany przez Jolantę Augustyn , finalistkę "Polskiego Turnieju wypieków" - Pierniczki Tereza skusił mnie dodatek kawy do ciasta .  Jedynie zamiast amoniaku dałam sodę oczyszczoną i zastosowałam nieco więcej przypraw. Pierniczki wyszły pyszne , nieco ciągnące , mocno korzenne. Drugi przepis jaki wykorzystałam pochodzi(...)Jajka zmiksować z przyprawami , dodać mąkę i proszek do pieczenia.  Połączyć z wystudzoną masą  . Odstawić na ok godzinę . W tym czasie ciasto stwardnieje i będziemy mogli wycinać pierniczki. Ciasto rozwałkowujemy na ok 4-5 mm grubości i wycinamy dowolne ksztalty . pieczemy ok 10 min w 180'C Z tej porcji otrzymałam ok 80 szt. pierniczków. Myślę ,że piernikowych

Malinowa Kawiarenka
WIELKIE LUKROWANIE. 184

Rodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieci umorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś w tle sączy się świąteczna muzyka. Choinka już pachnie, trzaska w kominku ogień. Oby nasze serca wypełniała taka miłość co dzień. Dzwoneczków dźwięk i księżyca blask. Śnieg prószy, otula puchatą warstwą cały świat(...)coś pięknego i nietuzinkowego. Napotkałam na wiele zdjęć pięknie ustrojonych pierników za pomocą lukru królewskiego. Niestety, nie mam cierpliwości, a tym bardziej ręki, by stworzyć takie ażurowe cuda na pierniczkach. Jednak, cóż począć mam, kiedy lukier przygotowany,biały i kolorowy? Wpadłam na pomysł, jak efektownie, przy małym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości, stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło

W kuchni Karmel-itki
Jaglane pierniki bezglutenowe 230

Aromatyczne pierniczki na miodzie, idealne do powieszenia na choince. Bezglutenowe na mące jaglanej, kukurydzianej i ryżowej, a do tego koniecznie domowa przyprawa do piernika bez dodatku mąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać. Wszystkie składniki znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki na ciasto: 20 dag maki jaglanej(...)środek jednej laski waniliowej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajo 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki naturalnego kakao 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier:    Składniki:       1 białko     cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowania

Apetyczna babeczka
Korzenne pierniczki wg. przepisu pani Haliny 344

upiec idealne pierniczki??? Oto jest pytanie:) Mam nadzieję,że nasze z przepisu pani Haliny będą Wam się podobać:) Dobrej zabawy przy dekorowaniu:) Składniki: 10 dkg cukru drobnego Diamant,  30 dkg maki,  pół szklanki miodu,  łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia,  2 jajka.  Lukier:  10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem(...)białko.  Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy je lukrem białym lub brazowym

Anioły w kuchni
Piernikowe kolorowe gwiazdki 325

całą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką dużą gwiazdkę, a następnie w niej najmniejszą.   Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały(...)czas ubijając. Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za zdobienie gwiazdek. Do dekoratora wkładamy lukier i wyciskamy go robiąc cienkie linie ( użyłam tutki z najmniejszym otworkiem), następnie mokry lukier posypujemy posypką. Jeśli  nie posiadamy dekoratora możemy użyć zwinięty w rożek papier do pieczenia lub śniadaniowy.  Pierniczki pozostawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche piernikowe ciasteczka 140

mogłam się im oprzeć ! Postanowiłam je od razu przetestować, mimo, że wzór mało świąteczny, ale rzeczywiście "made with love" :-). Do testów wybrałam doskonały przepis, według którego piekę pierniczki już od paru lat. Przepis podała Janka  na  cin-cinie . Robię go z połowy porcji. Ciasto wymaga dojrzewania, więc trzeba je zagnieść z kilkudniowym wyprzedzeniem. Doskonale się wałkuje, co zdecydowanie(...)podsypując je odrobiną mąką. Foremkami wykrawamy ciasteczka, a następnie je stemplujemy. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy pierniczki około 10 minut. Spód powinien być podpieczony, a wierzch lekko uginać się pod palcem. Po wystudzeniu pierniczki przechowuję w blaszanych puszkach

Kulinarne przygody Gatity
Witrażyki z miodem 142

Takie pierniczki w kształcie witraży są świetną dekoracją świąteczną no i oczywiście są pyszne i aromatyczne. Możemy je również zawiesić na choince ale wtedy trzeba zrobić dziurkę by móc przełożyć wstążkę. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 150 g miodu prawdziwego 180 g cukru pudru  120 g margaryny 1 jajko  1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy(...)każdej zrobić foremką mniejszą gwiazdkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej małej gwiazdce położyć landrynkę. Piec w temperaturze 160 st około 10 min do lekkiego zrumienienia. Pierniczki pozostawić po wyjęciu na blasze tak długo aż  rozpuszczona landrynka stężeje. Zimne pierniczki udekorować wg własnej wyobraźni lukrem lub pozostawić nie udekorowane

Ala piecze i gotuje
Chatka z piernika - kilka wskazówek odnośnie składania 321

chatką.  Zapewne gdyby nie rada Bernadety , chatka pozostałaby w częściach.   Na szczęście szpilki uratowały sytuację. Chatka nie jest może najpiękniejsza, ale nie jestem mistrzynią w zdobieniu pierniczków.  Mimo wszystko strasznie spodobała się mojej córci. Do zrobienia chatki wykorzystałam szablon od Marthy Steward .  Polecam jednak nie wycinać otworu na drzwiczki, ponieważ osłabia to konstrukcję ściany(...)Moja się przełamała, ale karmel zlepi wszystko ;)   Do zrobienia chatki wykorzystałam ciasto z tego przepisu .  Ciasta wystarczyło na chatkę plus kilka pierniczków.  W okienka wsypałam landrynki tak jak przy pierniczkach z witrażykami . Kiedy ściany i dach były upieczone i wystudzone ozdobiłam wszystkie elementy używając lukru królewskiego (z białka i cukru pudru).  Po kilku godzinach, kiedy dekoracja

Sto kolorów kuchni
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 359

przez święta, ale nie wszystkim ;) Ci, którzy oszczędzali się, pewnie z chęcią wpadną do mnie na kawałek pachnącego i smacznego sernika z pierniczkami. Są chętni? ;) Ciasto jest kolejną propozycją z jednej z książek siostry Anastazji. Jeśli ktoś szuka oryginalnych przepisów, to polecam te książki, gdyż są prawdziwą skarbnicą pomysłów. Przepis na poniższy sernik nieco(...)śmietankowy bez cukru . Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodatkowo: 40 dkg pierniczków w czekoladzie . Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy: -kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone, - masę makową, - połowę masy serowej, - pierniczki, - reszta masy serowej. Piec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniczki doskonałe! 103

poszukiwaniu pierników doskonałych dotarłam do receptury nieco bardziej skomplikowanej niż ta, którą wcześniej prezentowałam  Po poprzednich pierniczkach nie zostało ani śladu, a do świąt zdążę przetestować pewnie jeszcze kilka przepisów. Pierniczki wyszły wspaniale, wydaje mi się, że to za sprawą karmelu. Polecam gorąco! Składniki: 125g masła 250g miodu 20g przypraw do pierników 75g cukru 2 jajka 500g(...)mieszamy, posypujemy wierzch mąką i zostawiamy na kilka godzin (lub noc) w lodówce do stężenia. Po tym czasie wałkujemy ciasto na płaty grubości 0,5cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy 10-15 min w temp. 180 stopni. Dekorujemy wg uznania

Smakowity Blog Kulinarny
Lebkuchen 305

mamy grudzień! Możemy powoli myśleć o piernikach, Mikołajach, choinkach itd. Ja zaczynam od pierników. Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Miękkie, rozpływające się w ustach, z wyraźną cytrusową nutą, delikatnie ciągnące się w środku. Nie wymagają długiego leżakowanie, chociaż najlepiej smakują po kilku dniach.   Składniki: 250 g mąki pszennej 85 g mielonych orzechów laskowych(...)dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczamy łyżką. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą. Łyżkę którą spłaszczamy kulki także zwilżamy wodą. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać kilka minut, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Wystudzone pierniczki lukrujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pierniczki a'la Katarzynki 127

zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciastka.  Przed wstawieniem ciastek do piekarnika pędzlujemy je z wierzchu wodą. Pierniczki pieczemy przez max 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Studzić na kratce. Pierniczki będą twarde, aby zmiękły przechowujemy je w szczelnie zamkniętej puszce z dodatkiem kawałka jabłka. Jabłko(...)wymieniamy co kilka dni. Pierniczki powinny leżakować do 4 tygodni. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 236

tych magicznych świąt jest Piernik staropolski. Właśnie teraz jest najlepszy czas aby przygotować ciasto na piernik, które będzie czekało 5-6 tygodni zanim powstaną z niego cudownie miękkie aromatyczne pierniczki które będą zdobić świąteczne drzewko, a z nich będzie wydobywała się piękny korzenny zapach. Oczywiście starczy też ciasta  na  pierniki przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą który, wszyscy(...)Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje,  po krótkiej chwili wyrabiania  jest jak plastelina dzięki czemu łatwo  wykrawa  się z niego   pierniczki . Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w kosówkach oraz dużą ilości pierniczków.  Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w  temperaturze 180 C 1. słoik powideł śliwkowych

RAROSSA
Ja pierniczę! 135

Wstyd się przyznać, ale do tej pory na moich domowych wigiliach nie było pierniczków. Może tak do końca wstydem bym tego nie nazwała, ale nie umiem na ten moment znaleźć odpowiedniego określenia. Po prostu nie było i tyle. Mama zawsze robiła w to miejsce sernik i makowiec. Ale skoro zaopatrzyliśmy się z Misiem w gotowe ciasto piernikowe, warto coś(...)były po 2 na każdą warstwę choinki). Gwiazdki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle jest to 15 min w 180st.). Upieczone pierniczki pozostawiłam do schłodzenia.  Teraz jest dobry moment na przygotowanie lukru.  W mikserze ubijałam białko, stopniowo dosypując cukier puder.  Wystudzone pierniczki posortowałam zgodnie z wielkością. Na spód

bastalena
Brak tytułu 134

Pierniczkowe przygotowania Właśnie zagniotłam ciasto na pierniczki. Teraz poleży sobie kilka dni. Prawdopodobnie w poniedziałek biorę sięza pieczenie i dekorowanie. Co z tego wyjdzie? A no nie wiem. Ale co by nie wyszło - pochwalę się :) Pierniczki świąteczne - przepis składniki: 50 g margaryny                  100 g miodu - ja użyłam miód spadziowy Królewskie Miody(...)zagnieść na elastyczne ciasto, posypać mąką i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na kilka dni. Po tym czasie wyjać ciasto, wałkować na placek grubości 5 mm i wycinać pierniczki. Piec 10-15 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczone pirniczki dekorować wedle uznania. Miód spadziowy Królewski Miody  Miód pszczeli spadziowy pochodzi z cystych lasów iglastych pogórza Dynowsko-Przemyskiego

kolorowotorcikowo
Pierniki 607

smaczne ciasto.  Nie wiem czy wiecie, ale konkretnie doprawione korzennymi przyprawami ciasto może naprawę długo leżakować. W domu najlepiej trzymać je w metalowej puszce :) Znam mnóstwo przepisów na pierniczki - w zależności od proporcji mogą być twarde bądź miękkie, nadziewane lub lukrowane, z dodatkiem słodkiego dżemu bądź bakalii. Dziś nikogo już nie dziwi smak korzennych słodkich ciasteczek. Można je kupić(...)każdym sklepie czy piekarni. Zachęcam was jednak do samodzielnego przygotowywania pierniczków. To nie tylko dobra zabawa, ale także świadome przeciwstawienie się sztucznym aromatom i spulchniaczom, które w przerażających ilościach są dodawane do współcześnie produkowanej żywności.  Biegnijcie zatem do kuchni, załóżcie ulubione fartuszki, wrzućcie do miski najlepsze składniki i sami zróbcie słodką przekąskę dla najbliższych. Ja zmodyfikowałam przepis i zamiast

Sajkofanka smaku