rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką serduszka. Pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasteczka wystygną możemy je dekorować (ja użyłam lukru, który przygotowywałam do pierniczków
Zainspirowana w kuchniorganizmu z toksyn wspomaga laktację, może być również stosowany przez kobiety w ciąży Co równie istotne miód ma naprawdę wspaniały smak i doskonale nadaje się do wypieków (np. świątecznych pierniczków:), jak również do twarożku, kanapek i naleśników. Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakoronki) i mamy zmianę tego wizerunku. Do oklejania puszki można użyć kleju wikolowego Vicol lub "kleju magicznego" i w ciągu 30 minut mamy oryginalny pojemnik. W puszce były pierniczki, ale rodzinka już je wyjadła :( P.S. Pomysłem liftingu puszek zainspirowałam się od mojej przyjaciółki Marty Domwkratke
Delicious TitbitsNa blogu Gosi zobaczyłam świetny przepis na ciasteczka. To zainspirowało mnie do przygotowania smakołyków w nieco bardziej świątecznym, korzennym wydaniu. Ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo za sprawą
Czerwień i błękitSmaczne ciasteczka z uroczymi bożonarodzeniowymi motywami. Ciasteczka oprócz charakterystycznego dla świąt korzennego smaku, przedstawiają świąteczne postacie Mikołaja oraz Reniferów, którymi zauroczą się szczególnie dzieci. Ponadto maluchy
Słodka StronaMój dom pachniał wczoraj cynamonem. I to jak! Słodki zapach wkradł się w najtrudniej dostępne zakamarki i za zamknięte drzwi - drażnił nosy sprawiając, że ich właściciele
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo póki co ostatnia nasza wspólna propozycja na te Święta. Rok temu widziałam te gwiazdki u Dorotuś , teraz Maggie mi o nich przypomniała. Wyglądają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś też nie za długi wpis... Wczorajsza impreza udała się naprawdę znakomicie - rozweseleni alkoholem Duńczycy są bardzo, hmm... Ciekawi . W związku z tym, że zawarliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeI znów Maggie mnie skusiła. Kiedy pokazała mi przepis na serca z Bazylei wiedziałam, że będę musiała je upiec. I choć mój niemiecki jest bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW niedzielę pojechaliśmy do rodziców C. Zebrało się całkiem spore grono, ponad dwadzieścia osób w przedziale wiekowym od dwóch do prawie osiemdziesięciu lat. Wszyscy zgodnie zasiedli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie zawsze jest ochota i czas by coś upiec. Jednak coś słodkiego do kawy u mnie zawsze być musi. Po prostu jesteśmy łasuchami i tyle. Dla
Ala piecze i gotujeZa kilka dni Mikołajki, a potem nadejdzie czas Gwiazdki i świątecznych podarunków, a nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy
Apetyczna babeczkaW sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym
Czerwień i błękitKakaowe ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej z orzechami pecan i macadamia. Ciasteczka są lekko chrupiące z góry i bardzo kruche w środku. Jednym słowem rozpływają
Ala piecze i gotujeSkładniki ciasta: 2 szklanki mąki, najlepiej krupczatki szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czerwień i błękit