Piernikowe wspominki... z serii wspominek przypomnienie Bożego Narodzenia 2011. Tym razem piekłyśmy pierniczki :) Po raz pierwszy upiekłam też wtedy Mississippi-Mud-Cake czekoladowy do granic możliwości, ale jakże pyyyszny
Z butelką mleczka w tleświęta to bakalie, jak bakalie to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do upieczenia tego pysznego keksu. Jest lekki, delikatny, lekko wilgotny. I gwarantuję, że szybko zniknie. Drugą propozycja na wykorzystanie białek to obłędne Kokosanki klik. Składniki: 150 ml białek szczypta soli 1,5 szkl mąki pszennej
Ala piecze i gotujesapori del mercatino” (smaki jarmarku), czyli miejscowe świąteczne przysmaki, którymi szczyci się Trydent. Nikt nie wyjedzie z Trydentu bez zakupienia czy choćby skosztowania suszonych salami, szpeku, nugatów, pierniczków, herbatników imbirowych i grzanego wina. Ciekawostką jest, że regionalne specjały często trafiają pod choinkę, ponieważ produkty żywnościowe i wino to jedne z najpopularniejszych i najmilej widzianych przez Włochów prezentów na Boże
Mia Cucina Sofietakciuki mile widziane. :) Idą magiczne święta, więc może właśnie mój smakołyk zaczaruje smakoszy z jury. Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ . i pozostając w temacie ŚWIĄT: Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ . a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ. Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ . I... aby nic Wam nie umknęło
Wypisz WymalujWęgrzech to niestety nie miałam jak. Dlatego robię to dzisiaj i bardzo dziękuję Julii za cudowny prezent. Pozdrawiam Cię świątecznie! Jak widać na zdjęciu otrzymałam czerwony garnuszek, kilka pierniczków, ozdoby świąteczne i kilka miłych słów. Uwielbiam takie paczuszki
Pasja SmakuPierniczki są od razu miękkie. Przechowywane w metalowym pudełku bardzo długo zachowają ten sam smak i miękkość. Zapachniało już świętami w domu przy okazji wypieku Składniki: 1 kg mąki 8 zółtek 3 białka 1,5 szkl cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej śmietany 3 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka zmielonego goździka 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Z Majeczką w kuchniŻałowałam tylko tego, że wszystkie tak szybko poszły. No, ale mojej rodzinki nie musiałam zmuszać to wciągnięcia wszystkich ekspresowo :). Ciasta powstały z dość dużej modyfikacji z ciasta na pierniczki, które już wcześniej wam publikowałam. Składniki: (na ok. 30 sztuk) 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki brązowego cukru 3/4 szklanki suszonej żurawiny
Moje pyszne gotowanieGrudzień to czas pieczenia pierniczków i korzennych ciasteczek. Już sam zapach podczas pieczenia przypomina, że niedługo święta. Ciasteczka można przygotować nawet kilka tygodni wcześniej, schować do szczelnych pudełek a udekorować przed samymi świętami. Takie dekorowanie to fajna zabawa dla całej rodziny. Aby upiec kruche korzenne ciasteczka wykorzystałam przepis znaleziony na stronie Moje ciasto , gdzie jest mnóstwo dobrych receptur na różne
Smaczna Pyzapowiedzieć, że to świetna zabawa :) W grudniu tematem naszych harców po kuchniach są ciasteczka, bo przecież nadchodzące święta bardzo mocno są związane właśnie z ciasteczkami i pierniczkami. Każda z nas ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy, więc dlaczego nie podzielić się nimi :) A oto lista uczestniczek akcji grudniowej: PAULINA (organizatorka) www.mojapasjasmaku.blogspot.com MARTA (organizatorka) www.magicznezyciemarty.blogspot.com MONIKA www.papryczkaa.blogspot.com MAGDA www.only-my-simple-kitchen.blogspot.com
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwięta Bożego Narodzenia i Wigilię. W tym wpisie znajdziecie tylko część przepisów, które podzieliłam na następujące grupy: Wigilia, dania wytrawne, domowe wędliny oraz ciasta. Przepisy na pierniczki znajdziecie tutaj , a po pozostałe przepisy zapraszam tu. Wigilia: Barszcz czerwony na zakwasie Zakwas buraczany Zupa migdałowa Śledzie korzenne Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z suszonymi pomidorami Śledź
Sto kolorów kuchniTort makowo kawowy Mikołaj Piernik staropolski Tort piernikowy Ciasteczka misie Ciasteczka z kremem karpatkowym Czerwononose rudolfy Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki z marcepanem Ciasteczka z maszynki Cieszyńskie koniczynki Mikołaj Zakwas buraczany Barszcz czysty Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Kruche babeczki Kokosanki Pomarańczowe paluszki Domowy cukier waniliowy Sałatka Rogaliki z białym makiem Likier piernikowy Miodownik Ciasteczka z orzechami Kasztanki
Ala piecze i gotujeŚwięta Bożego Narodzenia Ćwikła Zakwas na barszcz Barszczyk Piernik Biszkopty bałwanki Pierniczki Ryby: mintaj w panierce
prawdziwe jedzeniezapach i smak unoszący się przez lata i widok przygarbionego, uśmiechniętego mężczyzny, który zawijał najpiękniejsze rogaliki..." Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ . i pozostając w temacie ŚWIĄT: Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ . a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ. Reszta świątecznych potraw (zarówno słodkich jak i wytrawnych): TUTAJ . I... aby nic Wam nie umknęło
Wypisz Wymalujdodając tyle cukru, aby uzyskać satysfakcjonującą nas konsystencję. Zaczynając od największego piernika rozpoczynamy budowanie choinek. Ciastko smarujemy lukrem i kładziemy na nie mniejsze ciastka. Czynność powtarzamy aż do najmniejszego pierniczka, który w lukier wbijamy pionowo. Całość posypujemy drobnym kolorowym maczkiem, cukrem pudrem lub perełkami – śnieżynkami Dr. Oetker. Choinki przygotowałyśmy z fantastyczną Kasią z Kuchni Nastrojowej . Polecam jej blog, Kasia
Poezja smakupiję okrutnie kwaśne roztwory, i mam nadzieję, że mi to pomoże. I to szybko, bo przedświątecznych planów mamy sporo, a czasu niewiele. Kolejne przepisy na różne świąteczne ciasteczka i pierniczki czekają w kolejce, wypadałoby przetestować też jakieś ciacha, bo przecież nie tylko ciasteczkami człowiek żyje. O lepieniu pierogów nawet nie wspomnę, bo do tego potrzeba mnóstwo cierpliwości i wytrwałości, których
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOetker. Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto , a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami . Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe
Mała Cukierenkasens świąt, one mają być przede wszystkim miłe! Pamiętaj, że nic nie musisz. Nie musisz gotować lepiej od teściowej, mieć najbardziej czystych okien w okolicy ani piec z dziećmi pierniczków w kształcie gwiazdek. Jeśli czujesz, że coś cię przerasta, odpuść sobie. Inaczej nic cię nie będzie cieszyć, bo wszelki przymus jest wrogiem dobrego nastroju. Nie ustawiaj się w roli osoby
W kuchennym oknie Ewyzapachniało cynamonem, imbirem i pomarańczą. W natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą pierniczki miękkie od razu , korzenne kruche ciasteczka i... Sama nie wiem, co jeszcze. Dziś przeglądam książki i gazety w poszukiwaniu inspiracji, powoli tworzę listę świątecznych przysmaków. Pierwsza Wigilia z dala
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroku powtórzę to z przyjemnością. Na szczęście - dopiero w przyszłym roku. Ale przejdźmy do rzeczy bardziej interesujących, czyli świątecznych słodkości. Razem z Maggie upiekłyśmy nie tylko słodkie pierniczki z witrażykami. U Usagi Maggie zobaczyła kokosowe trufle, którym nie mogła się oprzeć. Ja do kokosa jestem nastawiona dość neutralnie, ale moi Panowie uwielbiają. W związku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzeraża mnie to nie na żarty. Nie mam pojęcia, jak to się stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować. Wszyscy już poczuli zapach Świąt - na blogach są pierniczki, piernikowe kawy, korzenne ciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi , i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzieci, żeby uważały. Niektórzy będą w drodze do domów, niecierpliwie kręcąc się na siedzeniach aut i pociągów, czekać na właściwy zjazd czy też stację. Będziemy lepić ostatnie pierogi, dekorować pierniczki, ubierać choinki. Wypatrywać pierwszej, tak oczekiwanej gwiazdki. Jeszcze tylko dwadzieścia cztery dni... Jak najlepiej rozpocząć grudzień? Powoli. Zaplanować wszystko, żeby w przedświątecznej gorączce nie stracić głowy. Usiąść w ulubionym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplanowaliśmy Święta. I czego więcej potrzeba do szczęścia...? Może tylko, żeby moja Rodzina była trochę bliżej... Dziś, podtrzymując nastrój, usiadłam sobie przy stole, zapaliłam świeczki i wdycham zapach pierniczków. Uśmiecham się do siebie, i marzę o białych Świętach. Moje krasnalki zerkają na mnie ze wszystkich kątów, i jest nam razem tak dobrze... Lubię grudzień. Na przekór tym wszystkim ciepłym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzesuszyć. Coś mi mówiło, że akurat tego lepiej nie dopiec... Dzięki temu wyszło mi modelowe wręcz brownie - słodkie, ciężkie, lepkie w środku. Wyborne z lodami waniliowymi. Spróbujcie koniecznie, zanim pierniczki kompletnie zawrócą Wam w głowach! Kakaowe brownie z czerwonym winem Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) 85 g miękkiego masła 50 g cukru 100 g ciemnego brązowego cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzezagnieść, odstawić i upiec. I już można się cieszyć wyjątkowo pysznym i pachnącym bochenkiem na śniadanie czy kolację. Polecam Wam bardzo - to taki przedsmak Świąt, kiedy nie pozwalacie wyjadać pierniczków z puszek. Przepis z Scandilicious baking Signe Johansen. Miałam na niego ochotę od bardzo dawna - w książce zdjęcie jest niesamowicie wręcz apetyczne. Zrezygnowałam jednak z lukru - tak słodki chleb
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż przy pierniczkach pisałam, że nie mam cierpliwości do dekorowania ciasteczek. Pewnie dlatego, że talentu też nie mam za grosz, i widząc, jak wszystkie moje wysiłki kończą się katastrofą, zniechęcam się jeszcze bardziej. Zła i nerwowa, w końcu mam ochotę wszystko wyrzucić i uciec z kuchni jak najdalej. Po pewnym czasie jednak zapominam, jak frustrujące jest to zajęcie, negatywne wspomnienia
Pożeraczka, czyli raz adobrzekrem zmiksować serek z nutellą. Przełożyć krem do woreczka z dużą, okrągłą tylką i wyciskać na babeczki. Wierzch udekorować pralinkami. Smacznego! A ja tymczasem powoli zaczynam myśleć o pierniczkach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminąć wręcz niepostrzeżenie. I nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu tak niewiele
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaczęła działać. Na szczęście na chwile przy świecach, niekoniecznie romantyczne, miałam idealnego pocieszacza. Upiekłam go dzień wcześniej dla C., żeby poprawić mu humor po wypadku. Poza tym od upieczenia pierniczków (moje pierwsze nadziewane!) miałam ogromną ochotę na tego typu ciasto. Mocno czekoladowe, ciężkie, intensywne. Koniecznie z dużą ilością powideł. Przepis znalazłam na niezawodnych Moich wypiekach , oczarował mnie on prostotą - wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Rogale"marcinskie" Orzeszki z masą z mleka w proszku Kinder pingui Gulasz z piersi kurczaka Sałatka z czerwonych buraków Mięso wekowane Pierniczki
Moje domowe kucharzenieprzyprawami było Niebo w Gębie . W tym roku postanowiłyśmy nadrobić stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł też czas na piernik i małe, rozkoszne pierniczki, ale gotowa przyprawa jakoś do nas nie przemawiała i... tak właśnie powstała ona - idealna, domowa mieszanka czyli bezglutenowa, najlepsza z najlepszych przyprawa "do piernika". SKŁADNIKI: - Cynamon, laska, 1 - Cynamon
Wypisz WymalujJuż jakiś czas temu odbyły się warsztaty świąteczne z marką Kasia i Dr. Oetker . Była choinka, prezenty i oczywiście pieczenie różnych słodkości. W bardzo radosnej, świątecznej atmosferze robiliśmy ciasteczka, pierniczki i to wszystko dekorowaliśmy wedle własnej fantazji. Doskonale się bawiłam przygotowując ciasteczka na patykach czyli cake pops. Niżej znajdziecie przepis na te pyszności. Zachęcam Was też do zaglądania na stronę
Smaczna Pyzawczytacie w skład tych gotowych, sklepowych przypraw, to zobaczycie, że w składnikach na pierwszym miejscu króluje mąka pszenna. Przyprawa do piernika II Czas przygotowania: 10 minut Proporcje na pierniczki z 1,5 kg mąki Składniki: 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki
Kulinarne przygody Gatitygrudnia przygotowałam dla Was nie tylko mikołajową przekąskę - brownie , ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach - pierniczkach lub prostych kruchych maślanych. Składniki na kruche ciasteczka + cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada do rozpuszczenia Z opakowania wybieramy czerwone cukierki. Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy
CiastkozercyMasa serowa 1,2 kg twarogu 250 g cukru trzcinowego 7 jajek 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 czekolada mleczna 300 g pierniczków w czekoladzie z marmoladą (typu Alpejskie) Polewa 50 ml wody 50 ml kremówki 80 g cukru pudru 20 g kakao 1 łyżeczka żelatyny 10 ml wody cukier perlisty
Ala piecze i gotujemiło -,- To już dzisiaj? Święta. Od rana krzątam się w kuchni w tym roku wszystkie wypieki spadły na moją głowę, orzechowiec i pierniczki już są. Na dzisiaj został mi seromak i sernik wiedeński dla cioci. Gdzieś pomiędzy tym roztapiam czekoladę na trufle dla rodziców(Uwaga! jeżeli macie manie wylizywania łyżek/misek
More food, love and dreamsCiekawi nas bardzo, czy i Wy macie jakieś sentymentalne dania? Czy to tylko my jesteśmy dziwne... Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ . i pozostając w temacie ŚWIĄT: Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ . a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą : TUTAJ. I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku
Wypisz Wymalujmarnym skutkiem (polować za długo nie mogła, bo obiekt westchnień zniknął w naszych żołądkach). Jednak jej próby nagrodzone zostały pomidorkiem! :) Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ . Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ . I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz Wymalujproszek to nic innego jak: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier. Wszystko to razem wzięte tworzy genialną bazę do bezglutenowego pierniczka. SYROP DO NASĄCZANIA CIASTA/BAZA POD NALEWKĘ: Gotowana w ten sposób pigwa daje nam nie tylko smaczny owoc do piernika, ale i... coś pysznego, co możemy wykorzystać jako bazę
Wypisz Wymalujnajwyższy czas, aby zabrać się za przygotowanie ciasta na PIERNIK STAROPOLSKI i w sumie to są już ostatnie dni kiedy wypadałoby o nim pomyśleć :) Co roku robię małe pierniczki, a w tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Od dawna już o nim myślałam, w tamtym roku też się do niego zabierałam, ale niestety za późno sobie o nim przypomniałam
charlotte gotujewystudzone babeczki (np. takie lub takie ) wyciskamy przez rękaw cukierniczy lub worek duże kółko z czekoladowego kremu ( tu przepis ). Babeczki Rudolf Przyczepiamy na środek okrągłe ciasteczko lub pierniczek jako pyszczek. Kremem lub lukrem doczepiamy nos z czerwonego M&Msa, Lentilki lub innego cukierka. Oczy możemy zrobić z masy cukrowej, czekoladowych dropsów lub rodzynek w czekoladzie. Na koniec wbijamy
Ciastkozercyjakis miesiąc przed planowanym pieczeniem. W tym czasie leżakuje sobie w chłodnym miejscu, np. lodówce. Ja w tym roku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni. Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe. Potrzebujemy: - 500 ml miodu - kostkę masła (niesolonego) - 1 szklanka cukru - 3 jajka
W mojej holenderskiej kuchnilodówki, garażu) na 4 - 6 tygodni. Piec 5 dni przed świętami. Przed rozpoczęciem pieczenia, przynieść ciasto na 2-3h do ciepłego pomieszczenia, następnie rozwałkować i foremkami wycinać pierniczki. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 12-15 min w zależności od grubości naszych pierników. Lukrować i ozdabiać po wystudzeniu
Walijskie Pichceniedodałam do folderu, w którym zapisuje sobie ciekawe przepisy do wypróbowania. Po kilku tygodniach przyszedł czas na podjęcie próby :) Przepis oryginalny zmodyfikowałam, gdyż nie bardzo "kręciły mnie" pierniczki, którymi w oryginale pokryta jest góra ciasta. Posypałam je w zamian płatkami migdałów. A teraz moje odczucia co do efektu końcowego :) Ciasto robi się szybko, muffinkowym sposobem
Walijskie Pichceniekroimy go na 3 wąskie placki i możecie podarować 2 placki rodzinie, czy znajomym, a trzeci zostanie dla Was. Jeżeli macie ochotę, możecie też nastawić ciasto na pierniczki Aganiok . Ciasto do złudzenia przypomina to do piernika staropolskiego
Sto kolorów kuchnijuż na początku listopada świąteczne reklamy, ale niektóre przygotowania trzeba zaczynać teraz. Zarobiłam właśnie ciasto na świąteczny piernik bo musi dojrzewać kilka tygodni zanim się go upiecze. Także do pierniczków czy korzennych ciasteczek konieczna jest taka przyprawa. Można oczywiście kupić gotową, ale zerknijcie na skład takich mieszanek. Większość zawiera sporą ilość wypełniacza w postaci cukru, mąki lub kakao
Smaczna Pyzaroku z początkiem listopada, tak i teraz nastawiłam ciasto na piernik długo dojrzewający (staropolski). Ciasto będzie leżakować do Świąt Bożego Narodzenia, aby upiec z niego aromatyczny pienik oraz pierniczki, które nie tylko będą świetnie smakowały ale również zdobiły choinkę. Powracają do „dojrzewania” ciasta ostatnio w prasie wyczytałam ze dawniej ciasto na piernik nastawiano w dniu narodzin dziecka, a pieczone
RAROSSAuważane za środek wzmacniający pożądanie już od czasów ,gdy hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli je do Europy z zamorskich wypraw. Wśród owoców morza najbardziej miłosne są krewetki. Najbardziej „całuśne” są oczywiście pierniczki całuski ,bo zawierają korzenie ,które od tysięcy lat w Chinach pałają miłością, czyli goździki, gałka muszkatołowa i cynamon. W trakcie kolacji polecam dobrą komedię z J.Alb
Kulinarny karnet Christopherasię z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę KLIK . Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli
Apetyczna babeczkatężejącej galaretki truskawkowej. PRZEŁOŻENIE CIASTA Pierwszy krążek ciasta, wyłożyć na tortownicę, nasączyć ponczem, wyłożyć na ciasto masę wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć i wyłożyć masę agrestową. Pierniczki zanurzyć w ponczu, ułożyć na masie agrestowej. Przykryć masą z czarnej porzeczki. Na masie ułożyć 3 krążek ciasta, nasączyć i wyłożyć piankę truskawkową, rozsmarować wierzch i boki tortu. Udekorować tort
Kuchnia DanusiCoraz bliżej Święta, a co za tym idzie szykujemy się do pieczenia aromatycznych ciast, pierniczków i pierników. Do tych wypieków będzie nam potrzebna korzenna mieszanka przypraw.W sklepach jest sporo gotowych mieszanek do piernika, ale ja wolę zrobić swoją domową. Nie potrzebuję dodatkowych składników postaci mąki pszennej, cukru, uzupełniaczy czy innych zapychaczy ! Poza
Kulinarne przygody Gatityzaczynam myśleć o bigosie, to znak, że nieuchronnie zbliża się Boże Narodzenie ! Tak więc, na razie odchodzę od słodkości, pierniczków i innych ciasteczek i dziś zajmę się bigosem. Wiadomo, że ile gospodyń, tyle przepisów na bigos, w każdym domu, w każdym regionie Polski przygotowuje się go inaczej. Ja podaję dziś Wam mój sposób na to fantastyczne polskie danie
Kulinarne przygody GatityByły już na blogu przepisy na pierniczki, więc teraz kolej na inne ciasteczka, tym razem bez korzennej nuty, ale też pachnące Świętami, bo upieczone z cytrusami. Przepis jest bardzo prosty i nawet osoby, które nie mają doświadczenia w pieczeniu bez problemu sobie z nim poradzą. Możemy też wykorzystać do pomocy przy robieniu ciasteczek nasze pociechy, przy wycinaniu choinek jest sporo
Kulinarne przygody Gatitysamymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły . Zmodyfikowałam go tylko nieco
Kulinarne przygody Gatitywiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek. Serdecznie je polecam, żeby na stole było urozmaicenie i nie gościły na nim tylko i wyłącznie pierniczki ;). Są bardzo chrupiące i szybko znikają ze stołu. Owsiane ciasteczka Składniki: 2,5 kubka płatków owsianych 3/4 kubka rozpuszczonej margaryny 2 jajka 1 kubek cukru 340 g mąki
Kulinarne przygody Gatitymiseczce utrzeć ( nie ubijać !) białka, dosypywać stopniowo cukier i ucierać do gładkości Dodać sok i znów ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru Takim lukrem możemy zdobić ciasteczka. pierniczki czy babeczki. Przepis podpatrzyłam na" Moich wypiekach."- u Doroty :) A to mój przepis na lukier, którym dekoruję ciasta. Składniki : 1 szklanka cukru pudru około 2 łyżek wody kilka kropel soku
Proste PotrawyPiernik dojrzewający upieczony i czeka na święta, pierniczki tak samo a ciasto zostało i co zrobić z tym fantem? oczywiście:D chatka z piernika. Kolejne wyzwanie cukiernicze przede mną. Na szczęście udało mi się znaleźć dobre formy i sklejanie nie było takie straszne jak myślałam. Najważniejsze, że dach się nie zawalił się:) W końcu jak przystało
ciastkarnia na kruchym spodziesię do spożycia od razu ale można go oczywiście odpowiednio udekorować i w tym cała frajda:) Co bardziej ambitna norweska mam czy babcia piecze takie przysmaki razem z pierniczkami w domu. W tym roku kupiłam paczkę kakeman`ów na spróbowanie i stwierdziłam, że taniej wyjdzie mi zrobienie ich w domu (trzy ciastka kosztują od 20 -30 koron
ciastkarnia na kruchym spodzieczasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona
Kolizje Smakówróżnych zakątkach świata na Święta Bożego Narodzenia przygotowuje się różne słodkości. Różnią się od polskich i są przez to dla nas ciekawsze. My na Święta Bożego Narodzenia pieczemy pierniczki , Grecy pieką Ciasteczka Kurabiedes, a np. w Austrii pieką Wiedeńskie rogaliki waniliowe. Ostatnio miałam okazje je chrupać na jednej z rad szkoleniowych za sprawą koleżanki Anny. Były tak pyszne, że wybłagałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśrodę moje dziecko zadzwoniło do mnie, mamo przywieź mi w sobotę pierogi! A, że tydzień miałam bardzo napięty głównie za sprawą pieczenia pierniczków na rzecz fundacji, to przygotowanie pierogów z kaszą jaglaną i serem, oraz z dużą ilością smażonej cebulki rozłożyłam na kilka dni. W sobotę na spotkaniu wielkopolskich blogerów zgadałam się z Kasią z bloga „W krainie smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękefirowej. Deser z galaretkami na kefirze. Przepis na 2 porcje. 300 ml kefiru 150 ml mleka 1 łyżka cukru 1,5 łyżki żelatyny 1 galaretka Pink Margarita Winiary 1 pierniczek owoc granatu Galaretkę przygotowujemy wg przepisu, zostawiamy do stężenia, a następnie kroimy w drobną kostkę. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami mleka, zostawiamy żelatynę aż napęcznieje. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski z użyciem tej przyprawy, który należy upiec tydzień przed świętami, wtedy dopiero podczas pieczenia można poczuć różnice między przyprawą gotową a sporządzoną z przypraw, które najbardziej lubimy
RAROSSAjarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami. Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami
bastalenaroli głównej..i mam nadzieję, że niedługo znów akcja się odbędzie... Podsumowanie akcji I Podsumowanie akcji II Podsumowanie akcji III Podsumowanie akcji IV Podsumowanie akcji V A party without Pierniczki świąteczne-najlepsze Apetyt na więcej Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia Betty gotuje Tiramisu Cafe Amaretto Tort cappuccino Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino Chabrowa kuchnia Domowy
Moje domowe kucharzenieJego doskonałe wymiary 5,5 cm x 12 cm ułatwiają wykonywanie dekoracji na ciastach, a stożkowaty kształt sprawia, że nie stanowi to dla nas najmniejszego problemu. Doskonały do ozdabiania pierniczków, babeczek, tortów i ciast. Dekorator, który uczyni pieczenie piękną sztuką dekoracji i wzbudzi w znajomych podziw oraz szacunek. Zalety dekoratora do ciast: - 3 sztuki pojemników z innymi końcówkami; - doskonałe
Moje domowe kucharzeniepieczenia. W piekarniku nagrzanym do 180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce. Po ostygnięciu lukrujemy (cukier puder łączymy z wrzątkiem i wierzch pierniczków maczamy w lukrze). Najlepsze są na następny dzień! insertCookd("8fc474df22342162f870fee6a0d62f5a
Emcia Pichciwięta,święta, wszyscy pieką pierniczki a my robimy piernikową dynię ;) Osobiście uwielbiam dynię w każdej postaci , gotowaną, pieczoną(tą najlepszą robi moja warszawska siostra), duszoną i w zalewie też. Na tą ostatnią naszła mnie ochota jakiś czas temu, pamiętam jak pierwszy raz zajadałam pomarańczowe kosteczki u moich dziadków mmmm niebo w gębie. Ten przepis to mój autorski sposób na taką
FarmażonyŚwięta tuż, tuż. W każdym domu zaczyna pachnieć czystością i świeżością. Pierniczki dochodzą w piekarniku, a choinka czeka na ubranie. Pachnie, pachnie i jeszcze raz pachnie. Ale! Żeby przetrwać przez szorowanie, latanie na mopie, odkurzanie warto w tym czasie puścić sobie świąteczny film, wtedy wszystko mija łatwiej, szybciej i przyjemniej. Jakie filmy wybrać - oto mój prywatny ranking (numeracja nie klasyfikuje
Brzuszki Łakomczuszkikrokami, mimo że jeszcze nie słyszałam w radiu "Last Christmas" - ale może tylko dlatego, że radio w aucie mam popsute i mogę słuchać tylko płyt;) Pora na pierniki i pierniczki... Trzeci raz w życiu piekłam piernik. Pierwsze dwa przepisy poszły w niepamięć, więc zaczęłam się rozglądać za trzecim i znalazłam u Madame Edith . Trochę go zmodyfikowałam - dodałam więcej kakao
Kraina Tysiąca Smakówminę mojego niemęża jak otworzy słoiczek grzybów marynowanych z zieloną sosnową szyszką !! :> Dla mnie osobiście jest to książka bardzo inspirująca - z pewnością wypróbuję większość przepisów na nalewki, upiekę pierniczki czy wspomniane szneki z glancem ze szpotu i legnickie bomby. Zaletą przepisów jest to, że są one "testowane" od pokoleń, czyli dopracowane . Znajdzie się coś zarówno na obiad
Kraina Tysiąca SmakówCzekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo lubię korzenne nuty - w ciastkach, kawie czy gorącej czekoladzie, dlatego chętnie zmieniam tą naszą, domową tradycję! A teraz zastanawiam się czy warto zrobić swoją własną przyprawę korzenną :) W klimacie już trochę świątecznym, ale jednak
Kraina Tysiąca Smakówprzyszła pora na pieczenie.... Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny - dekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody - ale z umiarem ! ;) Do dekoracji użyłam: lukier - przepis
kolorowotorcikowoDekorujecie ciasteczka ? I nie chodzi mi o pierniczki, bo te to wiadomo ;) Ja dekoruję jeszcze przy tzw. okazjach. Na pewno niedługo będę dekorowała ciasteczkowe pisanki, kurczaczki i baranki. Tymczasem jednak, przyszła pora na wiosenne motyle. Motylki posłużą mi także jako dekoracja tortu. Składniki: 160 g masła 125 g cukru 1 całe jajko 300 g mąki szczypta soli 1 płaska łyżeczka
kolorowotorcikowośmietanie Śledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami ( przepis ) Sałatka jarzynowa Sałatka z tuńczykiem Łódeczki z cykorii z łososiem Kompot z suszu Karp smażony Pierniczki ( przepis ) Muffinki keksowe
Pasja Smakuciasto, które okazało się prawdziwym rarytasem. Nie wiem, co znaczy dla was smak piernika, ale dla mnie to głównie smak prawdziwych toruńskich Katarzynek - lekkich, suchych, nieglazurowanych i bardzo miodowych pierniczków. I wiecie co - piernik, który upiekłam to większa wersja tychże pierników! Co za smak - pomyślałam - koniecznie sięgnijcie do tej książki i przygotujcie go na Noworoczne przyjęcia, bądź na najbliższe
Sajkofanka smakuczęści. Posmarować powidłami, zawinąć w aluminiową folię, odłożyć na kolejne 2 dni. Następnie posmarować cały piernik z zewnątrz powidłami i polać polewą. Z ciasta możemy również upiec pierniczki. Polewa: do garnuszka włożyć wszystkie składniki i mieszając podgrzać ale nie gotować. Przestudzić i tężejącą polewą polać piernik. Ciasta nie dajemy dużo do formy, dosyć mocno rośnie
Ala piecze i gotujenazwie: “ Festa della Dolcezza ” (Święto Słodyczy). Święto było poświęcone cukrowi i wszelakim słodkościom, a towarzyszyły mu różniste imprezy: targi słodkości, konkursy na najsmaczniejsze ciasto, kursy pieczenia ciasteczek i dekorowania pierniczków dla małych i dużych, wizyta w pobliskiej cukrowni, wystawa poświęcona historii i produkcji cukru, wystawa hobbistyczna i teatrzyki o słodkiej tematyce dla dzieci. Jednym słowem cały dzień spędzony wśród słodkości
Mia Cucina Sofietaobaw można je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, więc moim zdaniem jest to rewelacyjna propozycja na święta i kto wie.. może i mała konkurencja dla polskich pierniczków! (; Zapraszamy! Składniki ( na 50sztuk): 3 szklanki mąki tortowej 240g masła 3 jaja 3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowego) 3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1 szklanka ziaren
Symfonia SmakówDzieci uwielbiają podczas Świąt podjadać ciasteczka:) Dlatego powoli zaczynamy już wypieki świątecznych ciastek i szczelnie zamkniemy je w pudełeczkach. Pierniczki są zdecydowanie na miejscu pierwszym! Ale wymyślamy też inne fajne ciasteczka, jak na przykład te korzenne ciasteczka z arachidową posypką. Składniki: 200 g margaryny, 300 g mąki, 100 g cukru pudru, laska wanilii, żółtko, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 ziarna kardamonu
Z miłości do słodkościswietami przystepujemy do pieczenia piernikow. Ciasto wyciagamy z miski. Jesli sie zbyt mocno klei dodajemy do niego odrobine maki. Ciasto walkujemy na grubosc 10mm i za pomoca fotemek wycinamy pierniczki. Pieczemy je 15 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu ozdabiamy wedlug naszej fantazji. Milej zabawy
Przysmaki Karolkipowyzej zera. W tym roku w kuchni przed Swietami nie bylo wielkiego szalu, a o dziwo i tak zostalo sie sporo jedzenia. Na szczescie upieklam tylko jedno ciasto i pierniczki. Tych ostatnich zdecydowanie zabraklo, za rok mam przykaz zrobic podwojna porcje. Ciasto zas jest z tych, ktore moga polezec, wiec lezy i kazdego dnia znika po malym kawaleczku. Mimo tego
Przysmaki Karolkiostatniego przedwigilijnego weekendu , kiedy to wyląduje w piekarniku . A po kolejnych kilku dniach leżakowania będzie zachwycał nasze podniebienia :) Z tego ciasta można również przygotować tradycyjne pierniczki świąteczne . Przepis pojawia sie na wielu stronach internetowych w niemal identycznej postaci. Ja wykorzystałam TEN z bloga Anicji :) Polecam
Malinowa KawiarenkaPołowa pierniczków już ubrana w delikatne białe wzorki Cieszą oczy ... mimo ,że nie są idealne pozostałe zrobimy weselsze ... kolorowe . Polecam
Malinowa Kawiarenkakilku powodów ... Oczywiście najważniejszym była chęć na coś słodkiego , ale poza tym : - po pierwsze .... mimo,że okres świąteczny dawno już za nami w czeluściach moich szafek wciąż leżakują pierniczki i trzeba było jakoś je wykorzystać ... - po drugie ... jakiś czas temu serniki wydawały mi się jednymi z najtrudniejszych ciast do wykonania , a teraz piekę je coraz chętniej i nawet nie notuję
Malinowa Kawiarenkatydzień w zdjęciach. 11 już wpis z tej serii obchody Święta Niepodległości na żarskim Cmentarzu zwykły dzwoneczek za grosze z Tesco gotowa przyprawa do piernika - chociaż pierniczki będę robiła na choinkę posypki do ciasteczek kawa i babeczki - nie wyglądają, ale były pyszne sobotni relaks małe zakupy niedzielne śniadanie na bogato obiad
Magiczne Życie MartyDzień dobry! Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami? Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks! Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-). W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako jadalny
Pora coś zjeśćmyślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać w innych formach wypieków. Moje korzenne ciasteczka owsiane są bardziej miękkie i mniej chrupiące niż ciastka z płatków owsianych , które
Smakołyki BerenikiWigilii rozpocznę już jutro, choć jeśli chodzi o słodkości, zbliżające się święta sprawiają, że od kilku tygodni ciągle coś piekę i ustalam przepisy, które wykorzystam. Wczoraj piekłam trzecią turę pierniczków, tym razem obdaruję nimi najbliższych. Nie byłabym jednak sobą, gdybym przy okazji "pierniczkowania" nie upiekła jeszcze jakichś ciasteczek. Oto przepis na ciasteczka migdałowo-czekoladowe. Ciasteczka migdałowo-czekoladowe Składniki
Smakołyki Berenikiimbir mielony cynamon - wedle upodobania bita śmietana Przygotowuję kawę. Dolewam mleka (niekoniecznie). Mieszam ją z syropem, szczyptą imbiru. Dekoruję bitą śmietaną i cynamonem. Podaję natychmiast. Wspaniale smakuje z pierniczkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam ciepło, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidodatek dość sporej ilości alkoholu, dla osób pełnoletnich :) Śliwki moczone w alkoholu i zanurzone w gorzkiej czekoladzie z ciastem czekoladowym daje istne wybuchowe połączenie ;) W kolejce do zrobienia czekają pierniczki ;) Do poczytania w następnym wpisie :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 40 - 50 minut Składniki: Na ciasto: 170 g mąki 250 g cukru 5 jajek
Słodkości i nie tylkoPiekę przed świętami kruche ciasteczka w różnych smakach i formach bo towarzystwo u nas mało popierniczone. Rzadko przygotowuję pierniczki ponieważ nie bardzo ma kto potem je jeść. Ale orzechy czy cynamon to też świąteczne zapach i smaki więc orzechowe ciasteczka już gotowe i polecają się na święta. Upieczcie je sobie koniecznie bo są bardzo kruche i smaczne. Ja jednego dnia
Smaczna Pyzarozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką serduszka. Pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasteczka wystygną możemy je dekorować (ja użyłam lukru, który przygotowywałam do pierniczków
Zainspirowana w kuchniorganizmu z toksyn wspomaga laktację, może być również stosowany przez kobiety w ciąży Co równie istotne miód ma naprawdę wspaniały smak i doskonale nadaje się do wypieków (np. świątecznych pierniczków:), jak również do twarożku, kanapek i naleśników. Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakoronki) i mamy zmianę tego wizerunku. Do oklejania puszki można użyć kleju wikolowego Vicol lub "kleju magicznego" i w ciągu 30 minut mamy oryginalny pojemnik. W puszce były pierniczki, ale rodzinka już je wyjadła :( P.S. Pomysłem liftingu puszek zainspirowałam się od mojej przyjaciółki Marty Domwkratke
Delicious TitbitsNa blogu Gosi zobaczyłam świetny przepis na ciasteczka. To zainspirowało mnie do przygotowania smakołyków w nieco bardziej świątecznym, korzennym wydaniu. Ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo za sprawą
Czerwień i błękitSmaczne ciasteczka z uroczymi bożonarodzeniowymi motywami. Ciasteczka oprócz charakterystycznego dla świąt korzennego smaku, przedstawiają świąteczne postacie Mikołaja oraz Reniferów, którymi zauroczą się szczególnie dzieci. Ponadto maluchy
Słodka StronaMój dom pachniał wczoraj cynamonem. I to jak! Słodki zapach wkradł się w najtrudniej dostępne zakamarki i za zamknięte drzwi - drażnił nosy sprawiając, że ich właściciele
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo póki co ostatnia nasza wspólna propozycja na te Święta. Rok temu widziałam te gwiazdki u Dorotuś , teraz Maggie mi o nich przypomniała. Wyglądają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś też nie za długi wpis... Wczorajsza impreza udała się naprawdę znakomicie - rozweseleni alkoholem Duńczycy są bardzo, hmm... Ciekawi . W związku z tym, że zawarliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeI znów Maggie mnie skusiła. Kiedy pokazała mi przepis na serca z Bazylei wiedziałam, że będę musiała je upiec. I choć mój niemiecki jest bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW niedzielę pojechaliśmy do rodziców C. Zebrało się całkiem spore grono, ponad dwadzieścia osób w przedziale wiekowym od dwóch do prawie osiemdziesięciu lat. Wszyscy zgodnie zasiedli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie zawsze jest ochota i czas by coś upiec. Jednak coś słodkiego do kawy u mnie zawsze być musi. Po prostu jesteśmy łasuchami i tyle. Dla
Ala piecze i gotujeZa kilka dni Mikołajki, a potem nadejdzie czas Gwiazdki i świątecznych podarunków, a nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy
Apetyczna babeczkaW sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym
Czerwień i błękitKakaowe ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej z orzechami pecan i macadamia. Ciasteczka są lekko chrupiące z góry i bardzo kruche w środku. Jednym słowem rozpływają
Ala piecze i gotujeSkładniki ciasta: 2 szklanki mąki, najlepiej krupczatki szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czerwień i błękitNieczęsto u mnie na blogu słodkości ostatnio... ale popełniłam smaczne ciasteczka, dlatego od razu wrzucam przepis na blog... Składniki: 70 g masła (ok. 1/3 kostki) 2
Czerwień i błękitZawsze robiłam kokosanki na ubitych białkach z dodatkiem cukru i kokosu. Jak zobaczyłam kokosanki na blogu Kuchnia u Krysi tak mi się spodobały, że musiałam je
Ala piecze i gotujeZaczęłam pisać o zwykłym życiu zapracowanej kury domowej, ale zrobiłam delete, bo to strasznie nudne. Napiszę za to, że chwile są piękne. Słucham sobie Creep, High
Czerwień i błękitWróciłam ... na razie z Roztoczańskiej Krainy, ale urlop jeszcze trwa. W końcu zjedliśmy normalny domowy obiad, który chętnie ugotowałam... Jeszcze przed wyjazdem przygotowałam babeczki, z którymi
Czerwień i błękitMocno kruche spody i delikatny lekko orzeźwiający krem z dodatkiem borówek amerykańskich. Zwieńczone delikatnym kleksem z bitej śmietany. Piekąc latem kruche spody warto upiec więcej. Możemy
Ala piecze i gotujeTe miśki bardzo spodobały się mojej córce. Tak długo wierciła mi dziurę w brzuchu, że w końcu musiałam je upiec. Wbrew pozorom robi się je bardzo
Ala piecze i gotujeCiasteczka w kształcie gwiazdek o bardzo aromatycznym cytrynowym smaku. Kruche i delikatne. Składniki: 150 g masła 100 g margaryny 100 g cukru pudru 1 jajko 350
Ala piecze i gotujeDzisiaj przy okazji mikołajek zapraszam Was na kruche babeczki z bitą śmietana. Nam przypominają trochę mikołaja choć skojarzenia były różne. Składniki: 15 dkg margaryna lub masła
Ala piecze i gotujeTe ciasteczka bardzo spodobały się mojej córce. A jak już je zobaczyła nie było odwrotu, musiałyśmy je upiec. Zabawa przy pieczeniu bezcenna. Przepis stąd Składniki: 180
Ala piecze i gotujeBardzo kruche ciasteczka z dodatkiem orzechów mielonych i dodatkowo w środku z orzechem laskowym. Są bardzo smaczne, kruche i efektowne. Składniki: 300 g mąki pszennej 120
Ala piecze i gotujeZapach, aromat i smak pomarańczy bardzo lubię. Te ciasteczka też bardzo polubiłam, ze względu na kruchość, delikatność i pomarańczowy smak. Idealne do herbatki lub kawy. Inspiracja
Ala piecze i gotujeKolejny produkt z paczki przetestowany. Tym razem krem do karpatki. Jednak ja wykorzystałam go do przełożenia ciasteczek. Ciasteczka są kruche a w połączeniu z kremem bardzo
Ala piecze i gotujeDo świątecznych wypieków warto dołączyć pyszne, kruche rogaliki z orzechów laskowych. Można kupić już mielone orzechy laskowy BackMit, dzięki czemu nie jest nam potrzebna maszynka. Robi
Ala piecze i gotujePo pieczeniu rogali marcińskich został mi biały mak.Wykorzystałam go do upieczenia rogalików z białym makiem. Małe, kruche i smaczne. Część rogalików oprószyłam cukrem pudrem resztę
Ala piecze i gotujeBabeczki w wersji mini. Kruchy spód, w środku powidła śliwkowe a na górze orzechowa beza. Smaczne i podzielne. Długo zachowują świeżość i idealnie sprawdzają się w
Ala piecze i gotujeWiększość z Was zna te ciasteczka. Są bardzo kruche, delikatne no i bardzo smaczne. Po upieczeniu nie wymagają dodatkowej dekoracji. Dla mnie jedne z lepszych ciasteczek
Ala piecze i gotujeTen smakołyk z pachnącą przyprawą i dodatkiem skórki pomarańczowej króluje na stołach naszych zachodnich sąsiadów. Są mięciutkie, pachnące i pyszne. Składniki: 200 g miodu prawdziwego 85
Ala piecze i gotujeAmoniaczki to bardzo kruche i delikatne ciasteczka. Możemy je piec posmarowane samym białkiem lub posypane cukrem, cukrem perlistym albo cukrem brązowym. Składniki: 2,5 szkl mąki
Ala piecze i gotujeSłoneczka mi już brakuje i ciepła. Przynajmniej mam na talerzu. Kruche,kakaowe mini tarty z orzeźwiającym orange curd i bitą śmietaną. Moje kubki smakowe szalały. Składniki
Ala piecze i gotujeBabeczki które znikały z prędkością światła. Więc nie będę za dużo zachwalała. Po prostu musicie je upiec. Czekoladowe kruche babeczki, bita śmietana i truskawki. Oczywiście możemy
Ala piecze i gotujePiernik Staropolski. Tak wiele o nim słyszałam, że postanowiłam go zrobić sama. Przepis tradycyjnie wygrzebałam na blogu Moje Wypieki . Robiłam go na święta Bożego Narodzenia
Blondynka Gotuje