się spodoba ;) Gorąco zapraszam i oczywiście polecam domowe drugie śniadania;) W skład dzisiejszego zestawu wchodzą: Śniadanie - papryka faszerowana serkiem wiejskim z przyprawami Lunch - placuszki bananowe z przepisu Malwiny z bloga Filozofia Smaku , które najlepiej smakują z czekoladą ;) Smacznego! PS. Moje faszerowane papryczki chcialabym dodac do kilku paprykowych akcji, choc moze nie ma na nie dokladnego pomyslu, to jest
Codzienne Gotowanieprawdziwe wyzwanie, postanowilismy przygotowac jedne z najpopularniejszych wloskich pierozkow - ravioli. Razem ze mna ravioli postanowili zrobic: Sianko , Maggie , Mirabelka , Bartoldzik , Wojtek . Przegladajac przepisy i zdjecia pokazujace jak przygotowac ravioli, wydawalo mi sie to dosc proste i niezbyt skomplikowane. Niestety okazalo sie, jak to zwykle bywa, ze owszem na obrazku wszystko wyglada bardzo ladnie, latwo
Codzienne Gotowaniewarzywa i teraz zastanawiam sie co jeszcze z niej przygotowac ;) Pewnie bedzie rizotto, moze pierozki, moze jeszcze jedna zupa? ale o tym w swoim czasie. Dzis chcialabym przedstawic Wam przepis na wspanialy, rozgrzewajacy krem z dyni z chrupiacym bekonem. Wraz ze mna wariacje na temat zupy z dyni przygotowali: Chantel , Dobromiła , Gin , Lejdi , Maggie
Codzienne Gotowanieosobnym pojemniczku. Papryka do chrupania w tzw. miedzyczasie;) Lunch: Salatka makaronowa z buraczkami, feta i orzechami. Przygotowanie jest bardzo proste: Makaron, najlepiej drobny (u mnie malutkie muszelki) ugotowac wg przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju przesmazyc 1-2 zabki czosnku (wszsytko zalezy od tego jak bardzo lubicie czosnek, jezeli baaardzo to mozecie dac nawet 3 zabki), dodac pokrojone w kostke
Codzienne Gotowaniejednak sam boczek powinien dobrze skleić roladki. Ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec przez 20-30 minut. Podawać z surówką i ziemniakami. Smacznego! * Przepis na te surówkę pochodzi z książki "Jamie - 15 minut
Codzienne GotowanieDzisiejszym wyzwaniem wspólnego gotowania było przygotowanie sufletu. Po długich namysłach i przejrzeniu dużej ilości przepisów zdecydowałam się na przygotowanie sufletu czekoladowego, gdyż ta opcja wydawała mi się najprostsza, choć może zabrzmi to dziwnie, gdyż ten deser uchodzi za jeden z trudniejszych do przygotowania - często się nie udaje, nie rośnie, lub błyskawicznie opada. Nie wiem czy to szczęście początkującego, niedoświadczonego cuekiernika
Codzienne GotowanieKolejne wyzwanie wspólnego gotowania. Tym razem ja, Panna Malwina , Dobromila i Siaśka gotowalyśmy z jednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym . Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pechnie Francja, a to za sprawa wina i musztardy. Goraco polecam! Skladniki: 750g udek lub palek z kurczaka sol pieprz 4 szalotki, przeciete
Codzienne Gotowanieilosci moze stanowic doskonale danie glowne. Dzieki temu, ze jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, z pewnoscia idealnie nada sie na te bardzo zabiegane i zapracowane dni. Przepis na te cudowne zapiekane tortille podpatrzylam jakis czas temu u brata K. Byly one tak cudowne, ze zaraz po powrocie przygotowalam je u sibie, a teraz postanowilam sie nimi
Codzienne Gotowaniedanie wspólnie z Panna Malwina . Składniki: 750g ziemniakow 200ml mleka 200ml śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku szalotka (opcjonalnie) szczypta gałki muszkatołowej żółty ser (w oryginalnym przepisie parmezan) sol, pieprz masło do wysmarowania naczynia Przygotowanie: Ziemniaki obrać i poszatkować na cienkie plastry. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Mleko i śmietanę wlać do rondelka
Codzienne Gotowaniekilka gałązek mięty wrzątek Do dzbanka wrzucic kilka gałązek mięty, herbatę i cukier, zalać wrzątkiem. Przyć przez kilka minut. Do szklaneczek włożyć po gałązce mięty i zalać herbatą. Smacznego! Przepis na tę wspaniałą herbatę dodaję do festiwalu kuchni arabskiej
Codzienne GotowaniePrzepis na tę sałatkę pochodzi z kuchni irańskiej, choc na rozne wariacje na jej temat mozna znalezc w wielu innych krajach arabskich. Jest smaczna, zdorwa i bardzo orzezwiajaca. Jest wspanialym akompaniamentem do wszelkiego rodzaju mies i ryb, a moze takze stanowic doskonala, lekka przekaske np. na lunch do pracy. Polecam! Składniki: 3 dojrzałe pomidory 1 ogórek wężowy 1 mała czerwona
Codzienne Gotowanieramach dzisiejszego wspólnego gotowania postanowiliśmu przygotować wegetariańskie curry z czerwoną fasolą z jednego przepisu . Curry to nosi nazwę rajma masala - jego głównym składnikiem jest czerwona fasola w pysznym pomidorowym, aromatycznym sosie. Danie to jest niezwykle smaczne i bardzo sycące. Wraz ze mną rajma masalę przygotowaly Panna Malwinna i Maggie . Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów
Codzienne GotowaniePrzepis na te wspaniałe, cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Połączenie mięsa z cynamonem dało niesamowicie ciekawy efekt i jast naprawdę godne polecenia. Składniki: 0,5kg wołowego mięsa mielonego 2 małe cebule starte na tarce o grubych oczkach 1 łyżka mielonego cynamonu
Codzienne GotowanieDziś proponuję Wam kolejny przepis z kuchni arabskiej. Jest to wegetariańskie tajine z ciecierzycy, z pomidorami i ziołami. Wspaniałego i niezwykle ciekawego smaku nadaje temu daniu dodatek miodu. Tajine to rodzaj glinianego naczynia, popularnego w krajach maghrebu (Maroko, Tunezja), w którym przygotowuje się dania o tej samej nazwie. Stożkowy kształt naczynia i powolne gotowanie, (kilka godzin), pozwalają wydobyć pełen smak
Codzienne GotowaniePrzygotowujac rozne danai z kuchni arabskeij natknelysmy sie na przepis na salatke, ktora moglabyc serwowana do przygotowywanych wczesniej dan. Salatka ta idealnie nadaje sie do roznego rodzaju mies, ale sama w sobie rowniez stanowi idealna potrawe, np. na lunch do pracy. Okazala sie tak smaczna, ze postanowilysmy poswiecic jej caly post i przygotowac ja wspolnie z Panna Malwinna , Mopsikiem
Codzienne Gotowanie