przepis - 33114 przepisów (strona:975/2208)

Surówka z selera i ananasa. 186

smaków bardzo często mnie zaskakują. Tym razem jest to połączenie selera z ananasem. Przyznam się, że jadłam tą surówkę kiedyś u mojej mamy i zasmakowała mi. Więc poprosiłam o przepis, który nadszedł do mnie wczoraj. Dzielę się z nim z Wami, może ktoś również z ciekawości zrobi taką surówkę. Pierwsze dwa zdjęcia mojego autorstwa i mojej surówki. Kolejne zdjęcia

W kuchni u Moniki
Pomidory na przystawkę. 177

Mój kulinarny blog powoli staje się blogiem rodzinnym. Cieszy mnie to bardzo, gdyż będziemy mieli w jednym miejscu nasze wspólne przepisy. Tym razem pomysł na pomidory na przystawkę wędrują prosto od mojej siostry. Składniki: 2 duże pomidory, starty ser żółty - do posypania, 5 ząbków czosnku, łyżka majonezu, łyżka śmietany, sól, pieprz. Przygotowanie: Sos:   Łyżkę majonezu i śmietany wymieszać

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej. 335

posolić. Dodać pokrojone jajka, szynkę i paprykę. Na koniec dodać 3 łyżki majonezu, sól i pieprz (do smaku) oraz 2-3 ząbki posiekanego lub wyciśniętego czosnku.       Przepis nadesłany od mojej siostry :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Jajka faszerowane. 201

jeszcze majonezu i śmietany. Natomiast gdyby farsz był zbyt rzadki dodać więcej szynki.  Farsz nakładać łyżeczką - nie powinien wypływać z białka.  Można udekorować zieloną oliwką.     Przepis nadesłany przez moją siostrę :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Kotlety rybne. 148

Przepis i zdjęcia na kotlety rybne nadesłane prosto od mojego taty. Już żałuję, że mam tak daleko bo z chęcią bym podjadła trochę takich kotletów.   Składniki: 1kg fileta z okonia, 1 bułka, 1 średnia cebula, pęczek natki pietruszki, łyżka świeżego kopru, 5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Filety rybne zmielić przez maszynkę (jeżeli ryba jest

W kuchni u Moniki
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami. 266

krokietów) 380g pieczarek, 3 średnie cebule (235g po obraniu), 0,5 kg mięsa mielonego, mała główka czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylia, vegeta (niekoniecznie), olej do smażenia. Naleśniki: Tu przepis  lub według własnego. Panierka: 2 jajka,  bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Doprawić. Dodać mięso mielone

W kuchni u Moniki
Papryka konserwowa. 192

słoiki.  Na dno garnka położyć ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka , by po włożeniu papryki nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Zagotować i pasteryzować 10min.   Przepis nadesłała moja mama :) Z 10kg papryki wyszło 27 słoików (podwójna porcja zalewy), lecz słoiki były różnej wielkości. Czyli można przyjąć, że wyjdzie mniej więcej 20 słoików 0.9l -również

W kuchni u Moniki
Devolay ze schabu 185

zrumienią, a w środku będą surowe. Pieczarki i cebulę pokroić i razem podsmażyć. Podczas smażenia posolić i popieprzyć.  Gotowe devolaje podawać z pieczarkami.           Przepis i zdjęcia nadesłane przez moją mamę :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Oponki (przepis 2) 165

cienko (mniej więcej tj. na zdjęciu). Szklanką i kieliszkiem wycinać oponki. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, do zarumienienia z obu stron. Gdy przestygną oprószyć cukrem pudrem.     Przepis prosto od mojej mamy :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto francuskie z farszem. 136

Przepis nadesłany przez moją mamę :) Uwielbiam takie dania. Ich plusem jest to, że każdy może do farszu dodać swoje ulubione składniki i z pewnością będzie smaczne. Można jeść bez żadnych dodatków, lecz tak jak to moja mama mówi, najlepiej smakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków

W kuchni u Moniki
Placki ziemniaczane z gulaszem (przepis 2) 237

wołowiny, 2 średnie cebule, 350g pieczarek, 2 świeże papryki (żółta i czerwona), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, vegeta (niekoniecznie), papryka słodka czerwona, 4 czubate łyżki mąki, olej. Placki ziemniaczane: Przepis znajduje się  tu . Przygotowanie: Wołowinę pokroić w paski (można również w kostkę), podsmażyć - tak by dość mocno się zarumieniła. Dodać soli, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki. Zalać wodą

W kuchni u Moniki
Kotlety mielone z grzybami. 179

prowansalskie, majeranek, wyciśnięty lub posiekany czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron do zarumienienia.   Przepis od mojej mamy :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto salceson (piernik z jabłkami) 117

blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec 50 min. w 180stopniach w rozgrzanym piekarniku. Rozpuścić czekoladę i po upieczeniu polać po wierzchu ciasta oraz  dodać na wierzch orzechy. Przepis nadesłany od mojej mamy :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Ryż zapiekany z jabłkami. 174

Kolejny przepis, który pojawia się na blogu dzięki mojej mamie.   Składniki: 1,5 szklanki ryżu, 2 szklanki mleka, 1szklanka wody, 3 łyżki masła, 1cukier waniliowy, 6 dużych jablek, 6 łyżeczek cynamonu, masło do wysmarowania formy, cukier puder do posypania, śmietana (niekoniecznie). Przygotowanie: Zagotować mleko z wodą,wrzucić ryż i ugotować do miękkości.  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce

W kuchni u Moniki
Galareta drobiowa (przepis 2) 174

Galareta mojej mamy lekko się różni od tej, którą ja robię. Mój przepis już się znajduje na blogu. Dziś pokażę sposób przygotowania mojej mamy. Składniki: kilka części kurczaka ( mogą to być skrzydełka, udka, korpus i inne ), warzywa na rosół - dwie lub trzy marchewki, korzeń pieruszki, kawałek pora i selera, zielona pietruszka, żelatyna, sól, pieprz. Przygotowanie: U gotować 1L rosołu (oczywiście

W kuchni u Moniki