przepis - 33114 przepisów (strona:973/2208)

Zupa ogórkowa. 123

Zupa ogórkowa jest tradycyjną polską zupą.  Przepis: 4l wody, 1skrzydełko, 1udko, słoik ogórków kiszonych ( waga samych ogórków to ok.420g ) 1duża pietruszka, kawałek selera, 4 duże marchewki, por, 6 średnich ziemniaków, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby ) mąka, śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez). Przygotowanie: Skrzydełko i udko zalać wodą i wstawić

W kuchni u Moniki
Dwukolorowe muffinki z budyniem waniliowym. 236

jadłam. Miałam zjeść tylko jedną na spróbowanie, a skończyło się na kilku. Każdy musi spróbować choć raz upiec je samemu i jestem pewna, że to nie będzie ostatni raz. Przepis: Jasne ciasto

W kuchni u Moniki
Kaktajl truskawkowy i truskawkowo -bananowy 201

nadchodzi pora na truskawki, przypominam sobie o pysznych koktajlach. W upalne dni najlepiej smakują schłodzone. Przepis: Ilość składników na cztery średnie koktajle - tak jak na zdjęciu. 1 i 1/2 banana, 400g truskawek, duży jogurt naturalny 1,5% cukier i cukier puder. Przygotowanie:  Cukier i cukier puder dodajemy w zależności od tego jak słodkie są owoce jak również od własnego

W kuchni u Moniki
Leczo. 132

Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Jeszcze chwilę pogotować. Leczo na filmiku ma nieco inne proporcje niż w powyższym przepisie. Smacznego

W kuchni u Moniki
Muffinki z nutellą. 185

Były muffinki z budyniem, więc tym razem wypróbowałam zrobić z nutellą. Jedne i drugie są równie smaczne. Składniki: Przepis na ciasto znajduje się  tu kliknąć . Ciasta przygotować tak samo, jedynie zwiększyć ilość cukru waniliowego do 15g. dodatkowo czekolada biała i mleczna do polania. Przygotowanie :  Przygotowanie wygląda jak przy muffinkach z budyniem  kliknij tu  z jedną oczywistą

W kuchni u Moniki
Tarta cytrynowa. 186

Dzisiejsza tarta cytrynowa jest moją drugą tartą. Pierwsza niestety wyszła mi zbyt kwaśna. Dlatego postanowiłam zmodyfikować kilka gotowych przepisów i zrobić ją trochę po swojemu, troszkę słodszą. Wyszła taka jaką sobie wyobraziłam. Składniki: Spód: 190g mąki tortowej, 2 łyżki cukru pudru, 110g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka zimnej wody. Masa cytrynowa: 1 białko

W kuchni u Moniki
Szparagi w bekonie i piersi indyka. 145

najlepiej samemu długą wykałaczką sprawdzać czy szparagi są miękkie. 20min. przed wyjęciem posypać startym serem żółtym.  Tak przygotowane danie można podać z sosem majonezowo czosnkowym tu przepis. Smacznego

W kuchni u Moniki
Chleb miodowy. 183

tęsknoty za zapachem - jaki się unosi w polskich piekarniach, jakiś czas temu zakupiłam maszynę do pieczenia chleba. Dziś ten zapach unosi się u mnie w domu.  Skorzystałam z przepisu, który był załączony w książce do maszyny. Składniki: 320ml wody, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek ( tutaj musiałam sama zadecydować, ponieważ w angielskiej książce

W kuchni u Moniki
Chleb czosnkowy z bazylią i suszonymi pomidorami. 170

Myślę, że nie ma nic lepszego w domu do jedzenia niż chlebek upieczony samemu. Wsparciem dla mnie był przepis na podstawowy chleb Jamie Olivera, który znajduje się  tu  ( ja zrobiłam z połowy składników ). Dodałam kilka swoich dodatków i wyszedł pyszny chleb. Składniki: 10.5g drożdży suszonych lub 15g drożdży świeżych, 15g cukru ( ja dałam miód), 300ml ciepławej

W kuchni u Moniki
Ciasteczka szachownice. 144

Przepis na ciasteczka szachownicę wzięłam z książki "chocolate 100 everyday recipes".  Składniki: 175g miękkiego masła + do wysmarowania blachy, 85g cukru pudru, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 250g mąki pszennej, 25g czekolady, 1 białko. Przygotowanie :  Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą pianę. Dodać olejek waniliowy, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Na koniec wyrobić ciasto ręką. Podzielić na dwie części

W kuchni u Moniki
Ratatuj. 114

Ratatuj ( Ratatouille ) jest jarską potrawą prowansalską. Przejrzałam kilka stron z przepisami na tę potrawę, różnią się one drobnymi szczegółami. Więc i ja zrobiłam według własnych proporcji. Jak wyszło? Myślę, że całkiem smacznie.  Składniki: 5 większych ząbków czosnku, 2 x papryka czerwona, 1 x papryka pomarańczowa, 1 średnia cebula, 4 łyżki oliwy z oliwek ( może być olej ), 5 pomidorów

W kuchni u Moniki
Żurek. 170

mieszając w garnku. Na koniec dodać sporo majeranku. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.  Ugotować na twardo jajka. Przekroić na pół i włożyć do talerza bądź chleba (przepis na chleb do żurku jest tu kliknij ) tuż przed podaniem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Biszkopt. 167

Biszkopt jest dość prosty do zrobienia. Wystarczy trzymać się przepisu i musi się udać. Składniki: 3 jajka (osobno żółtka i osobno białka) 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki tortowej,  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie:   Przygotować odmierzone składniki. Białko ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać powoli cukier i żółtka ( żółtka wcześniej wymieszać

W kuchni u Moniki
Chleb czosnkowy z bazylią i oregano. 207

wody, 250g mąki pszennej chlebowej, 1/4 łyżki soli, łyżka bazylii, łyżka oregano, 6 ząbków wyciśniętego czosnku. Przygotowanie: Drożdże z cukrem i solą wymieszać z połową ilości wody podanej w przepisie. W misce przygotować mąkę, odgarnąć ją na boki by środek był pusty. Wlać tam rozpuszczone drożdże i powoli okrężnymi ruchami palca mieszać, łącząc je z mąką. Powoli dodawać resztę wody

W kuchni u Moniki
Spaghetti Bolognese. 185

Przepisu na spaghetti bolognese nie mogłoby zabraknąć na moim blogu. Składniki: 400g mięsa mielonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, puszka pomidorów, przecier pomidorowy lub kartonik sosu pomidorowego, makaron do spaghetti, starty ser żółty do posypania po wierzchu potrawy, ewentualnie (niecała) szklanka wody. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, z łyżką oleju - ilość makaronu w zależności od apetytu

W kuchni u Moniki