połowy cytryny 100-150ml mleka kokosowego W niewielkim garnku przesmażyć na oliwie kmin, kolendrę i cynamon. Po chwili dodać cebulę, czosnek, imbir, chili oraz pokrojoną dynię. Przeglądając różne przepisy zauważyłam, że większość osób najpierw piecze dynie, ja uważam, że nie jest to konieczne. Dynie można bardzo łatwo obrać zwykłą obieraczką do warzyw. Ponadto chiałałam mieć cały smak dyni "wygotowany
Codzienne Gotowanierobiąca furorę na wszelkich imprezach. Bardzo ciekawe połączenie łososia z buraczkami, do tego serek z chrzanem i odrobiną wódki stwarzają niesamowite doznania smakowe. Dodaję ten przepis dziś w związku z konkursem , w którym postanowiłam wziąć udział. kilka płatów wędzonego łososia (200g) opakowanie serka Philadelphia Light (200g) 3 - 4 małe ugotowane buraki starte na grubej tarce
Codzienne Gotowanieochota i chęć działania i zrobiłam z dawna planowaną potrawę :) I muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania:) Szczególnie obawiałam się o ciasto, ponieważ robiłam je po raz pierwszy! Przepisów na przygotowanie kruchego ciasta jest całe mnóstwo, a ja jako laik w ogóle nie miałam pojęcia który z nich wybrać. W końcu zdecydowałam się na chyba najprostsze i okazało się
Codzienne GotowanieSpodziewałam się wizyty koleżanki i chciałam przygotować coś do przekąszenia, myślałam o jakiejś szybkiej sałatce, bo po pracy nie miałam czasu na długie stanie w kuchni. Przeglądając przepisy zobaczyłam coś z selera konserwowego i przypomniałam sobie, że mam słoiczek w szafce i to wzięłam za podstawę, kiedyś robiłam sałatkę - seler z kukurydza
Codzienne Gotowaniekaczce na sposób azjatycki, miałam straszną ochotę na coś o podobnym smaku: słodkie, sojowe i pachnące egzotycznymi przyprawami - cynamonem, anyżem i goździkami. Podpatrzyłam kilka przepisów i w efekcie stworzyłam własne, całkiem smaczne danie. 2-3 łyżki oleju do smażenia pół łyżeczk startego imbiru 2 ząbki czosnku kilka łodyg grubego szczypioru 1 zielona papryka 3-4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki
Codzienne GotowanieWyśmienita sałatka krabowa, najlepsza ze wszystkich. Przepis na nią wyniosłam oczywiście od mamy, która z kolei dostała go kiedyś, kiedyś od jakiejś koleżanki z pracy:) Sałatka jest banalnie prosta, delikatna w smaku, po prostu pyszna - trzeba spróbować. 1 paczka paluszków krabowych (surimi) 1 duży (długi) zielony ogórek 1 spory pęczek koperku majonez sól, pieprz Paluszki krabowe i ogórka pokroić
Codzienne Gotowanieminut. Dodać bulion i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, podgrzać, aby była gorąca. Podawać. * Smacznego! *Przepis pochodzi z pewnej książki, którą nabyłam jakiś czas temu, w następnym poście więcej szczegółów
Codzienne GotowanieKolejny przepis na zupę, tym razem wspaniały marchewkowy krem. Aromatyczna, słodka, sycąca i rozgrzewająca - idealna na jesienno - zimowe chłody. 0,5kg marchewki 1 łyżka masła 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego kilka szczypt gałki muszkatłowej łyżka posiekanej kolendry sól, pieprz Marchewkę pokroić na niewielkie cząstki. Cebulę drobno posiekać. Czosnek rozgnieść. Masło rostopic w garnku, przesmażyć
Codzienne GotowanieKolejne pyszne śniadanie, które bardzo często pojawiało się u mnie w domu, szczegolnie w weeekendy. Wspanialy i prosty przepis na smaczne kanapeczki. 5-6 jajek 2 łyżki majonezu keczup musztarda sarepska sól, pieprz dodatki: szczypiorek, pomidor, ogórek kiszony, itp Jajka ugotować na twardo. Zahartować - odcedzić, opukać, trzymać przez chwilę pod strumieniem zimnej wody, obrać. Jajka zmielić, najlepiej na maszynce
Codzienne Gotowanietakże czosnkiem, chili, cebulką i innymi pysznymi dodatkami. Przedstawiam wariację przepisu na makaron z suszonymi pomidorami. Jest to genialny pomysł na szybki i niewymagający obiad, z wykorzystaniem tego co mamy w domu (szafce, lodówce). Ponadto jest to danie do przygotowania w 30 minut, czyli mniej więcej tyle czasu, ile gotuje się makaron, tak więc idealny, błyskawiczny (może nie tak szybki
Codzienne GotowaniePrzepisów na pastę z makreli jest chyba tyle co osób ją przyrządzających. Ja bardzo lubię połączenie wędzonej ryby z ostrym smakiem cebuli i kwaskowym ogórkiem. Pasta ta idealnie nadaje się do kanapek, lecz można jątakże podawać jako sałatkę. wędzona makrela 1 czerwona cebula 2-3 ogórki konserwowane 3-4 łyżki sosu tatarskiego pieprz Rybę wyfiletować i rozdrobnić. Cebulkę
Codzienne Gotowaniekotlety nie maiłam ochoty, nieco mniej tradycyjne, bo z ananasem byly dzień wcześniej. Poza tym chciałam również coś szybkiego, łatwego i nowego. Niezbyt dużo wymagań, prawda? ;) Przejrzałam kilka przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przyrządzenie własnej wersji popularnego indyjskiego curry madras. 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1-2 cm startego imbiru 1 papryczka czerwone chili 2 łyżki pasty
Codzienne GotowaniePrzepis ten wypatrzyłam na blogu magazyn i bardzo spodobało mi się połączenie jajek i marynowanych pieczareczek. Od razu postanowiłam go wypróbować! I muszę przyznać, że się nie zawiodłam! Taki mariaż może wydać się nieco szalony, ale smakuje naprawdę ciekawie, lekko kwaskowo i kremowo. Myślę, że ta sałatka będzie często gościła na moim stole:) Składniki: 4-5 jajek ugotowanych
Codzienne Gotowaniewegetariańskich, czy wręcz wegańskich potraw. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo ciekawą, a zarazem bardzo prostą zupę. Kwaskowa, ostra, z delikatnym posmakiem limonki - pyszna! Bardzo polecam, nawet mięsożernym;) PS. Przepis na tę zupę pochodzi ze wspominanej już kiedyś przeze mnie książki "New Covent Garden Food". 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1-2 czerwone papryczki chili pęczek kolendry 2 łyżeczki
Codzienne Gotowanieząbek czosnku 150g wędzonego łososia mały pęczek zielonych szparagów 2-3 garście mrożonego groszku 200-300 ml crame frache sok z cytryny sól, pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szparagi obrać i lekko obgotować, odcedzić i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Groszek wrzucić na gotującą się wodę i gotować aż będzie miękki, ale nie rozgotowany, powinien
Codzienne Gotowanie