Tradycyjna babka z rodzynkami, przepis bardzo stary jeszcze z zeszytu mojej mamuśki. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym na puch, następnie dodać podczas mieszania jajka i żółtka. Dokładnie wymieszać. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, i powoli dodać do masy na przemian z mlekiem, nie przerywając mieszania. Dokładnie wymieszać na puszystą gładką masę. Na koniec
Kuchnia Pokoleńzwyczajnie, chcę pocelebrować chwilę... sama, z mężem, z przyjaciółką. I chcę czuć smak, który dobrze znam 9czyli klasycznego pączka, sernika, kruchego ciasta z owocami). No :) Stąd przepis na kaloryczne, mocno glutenowe ciasto. W dodatku z dodatkiem nabiału i z potrójną porcją cukru (jest w cieście, w kruszonce i wiadomo... w cukrze pudrze na wierzchu). O bleh....! Składniki
bistro mamapomocą blendera na gładkie puree. Jeśli jest rzadkie (dynia była wodnista), warto je odcisnąć przez bawełnianą ściereczkę, lub odparować na patelni. Potem wystarczy odmierzyć potrzebną ilość puree do przepisu. Kluski dyniowe : Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odlewamy wodę i jeszcze gorące rozgniatamy na pomocą tłuczka, aż będą puszyste i gładkie. Dodajemy do ziemniaków puree z dyni
Poezja smakuZawsze wracam do tego przepisu gdy nie mam czasu na długie wyrabianie i składania a chciałabym zjeść chleb na zakwasie. Potrzebuje jedynie ciepłego miejsca i czasu :) Składniki: 250 g maki pszennej chlebowe (typ 750) 250 g mąki pszennej (typ 650) 225 g wody 1 łyżeczka soli morskiej 150 g bardzo aktywnego zakwas żytniego Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z końcówką
Delicious Titbitsmozzarellą, zapiekam ok 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, ser można położyć pod koniec, żeby nie był przypieczony Trochę roboty jest :) ale naprawdę warto * zainspirowałam się przepisem na zieloną musakę jadłonomi
zdrowa vege kuchniaDzień dobry :) W ten deszczowy sobotni dzień mam dla Was pomysł na obiad lub starter - w zależności od tego jakiej wielkości przygotujecie ciasto. Przepis banalnie prosty a do tego bardzo smaczny ! Co potrzebujemy: FARSZ: - dwie garści jarmużu (kupionego w LIDLu) - oliwa z oliwek - 6 dużych ząbków czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - suszone 2 malutkie papryczki peperoni z Kamisa
dlaSmaQzwiązku z nadejściem jesieni, pora na przepisy z wykorzystaniem jesiennych owoców i warzyw :) Możecie spodziewać się że w tym miesiącu na moim stole i blogu będzie królować DYNIA :) Co prawda karety z dyni, jak w bajkach nie będzie... choć jako zastępczy środek transportu - po moich ostatnich perypetiach mogłaby mi się przydać.... ale gwarantuję Wam, że coś pysznego
dlaSmaQmnie kapuśniak jest typowo jesiennym daniem. Kiedy dni są już chłodniejsze, deszczowe ( tak jak dzisiaj) fajnie jest zatopić łyżkę w talerzu pysznego aromatycznego kapuśniaczku. Przepis babciny, taki jak gotowała moja kochana Babcia Składniki: 40 dag kiszonej kapusty 1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty 4 ziemniaki 2 marchewki 1 duzy korzeń pietruszki 1 cebula 2 łyżki mąki 2 ziela
Z Majeczką w kuchnidwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam! Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki. Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u Lo . Są delikatne, pachnące, lekko chrupiące i rozkosznie słodkie!!! Wspaniałe z gorzkim kakao lub esencjonalną herbatą :) Zdjęcia niestety, tak jak i ja, cierpią od kilku dni na niedobór światła słonecznego... Szwedzkie bułeczki tosca
Dzieje kuchennej Wiewiórykarkówka Nie da się ukryć, że przyszła jesień. W tak chłodne dni szukamy przede wszystkim rozgrzewających potraw. Czytelnicy mojego bloga najchętniej zaglądają do przepisów na nalewki. Na drugim miejscu mamy potrawy mięsne. Sznycle nalewka z orzecha włoskiego Nalewka z aronii
prawdziwe jedzenieulubionej konsystencji). W smaku bardzo dobry, doskonały do naleśników (u mnie ryżowych). W przyszłości na pewno pokuszę się o jakiś tort z takim kremem :) Smacznego! Wzorowałam się na przepisie Rachel Khoo z programu Mała ParyskaKuchnia . *Może być roślinne lub zgodnie z oryginałem może być śmietanka 30%. **Można zastąpić cukrem
Bazując na smakuscroll down for English Przepis zaczerpnęłam stąd , z pysznej filozofii smaku, a następnie nieco zmieniłam na swoje potrzeby. Ważne, żeby nie piec ich w papilotkach, są zbyt klejące. Zobacz na filmie:) Te pyszne babeczki są idealne zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 35 -40 minut
Bazując na smakuSałatka z buraka z rukolą i orzechami Składniki: garść rukoli 1 ugotowany burak garść posiekanych pekanów i orzechów włoskich łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka oliwy z oliwek aromatyzowanej ziołami, przepis tutaj Przygotowanie: Rukolę rozkładamy na talerzu. Obranego buraka korimy na plasterki i układamy na rukoli. Posypujemy orzechami i skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Odstawiamy na kwadrans, aż smaki
Moja smaczna kuchniaodhaczać jedną pozycję z mojej listy "do". W tym tygodniu padło na .. przepraszam za brak skromności.. genialne ciasto z ciecierzycy, zakochałam się w nim i przepadłam, aż sobie przepis gdzieś zapiszę, a nie mam tego często w zwyczaju o zgrozo, w następnym tygodniu zabieram się za jagielnika w wersji max, o dziwo nawet mama się pytała kiedy będę robić
More food, love and dreamsflawonoidów - antyutleniaczy - chroniących nas przed np. rakiem! - niskokaloryczny napój pobudzający metabolizm Herbaciana owsianka: - 5 łyżek płatków owsianych górskich - najlepiej chłoną wodę. - saszetka herbaty - śliwka - banan - łyżka syropu dyniowego (przepis TUTAJ ) - łyżka suszonej żurawiny - łyżeczka cynamonu (właściwości CYNAMONU ) - łyżeczka stewii/cukru/miodu Wykonanie: 1. Zaparz herbatę według informacji na opakowaniu. 2. Połowę banana i połowę śliwki pokrój na drobną kostkę. 3. Przelej
Pland based fille