przepis - 33114 przepisów (strona:963/2208)

Gruszki w sosie karmelowym z kruszonką. 150

jako dodatek do ciast, czy deserów, ale również do mięs i dań wytrawnych. Są bardzo wdzięczne ale równie wymagające ... Ale żeby nie zasypiać gruszek w popiele, podam Wam szybki przepis na pyszny deser. I chociaż wszem wiadomo, że od gruszek boli brzuszek( bo są ciężko strawne), to nie obiecuję Wam gruszek na wierzbie, ale realny podniebienne uniesienie.   Składniki

Farmażony
ośmiornica w pomidorach 195

wytrawna prostota. przepis na 2 porcje jedna cała oczyszczona ośmiornica 3 sztuki pomidorów bez skóry 2 szalotki oliwa do smażenia  1 szklanka wytrawnego czerwonego wina sól , pieprz do smaku tymianek do wywaru: 2 cebule białe 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy Ośmiornice wrzucamy do gotującego się wywaru na trzy razy zaczynając od zanurzenia delikatnie i powoli nóg za każdym

na gazie
Smażone zielone pomidory 137

Część powoli dojrzewa w kartonach, trochę przerobię na pyszną słodką konfiturę z zielonych pomidorów oraz wytrawną na sałatkę na zimę. dzisiaj jednak zapragnęłam zjeść pomidory smażone w bułce tartej. Przepis jest bardzo prosty a przygotowanie nie sprawi nikomu kłopotu. Składniki: - zielone pomidory, - bułka tarta, - sól, pieprz, - ew. płatki drożdżowe i suszony czosnek, - bułka tarta do smażenia. Wykonanie: Pomidory myjemy, osuszamy

Co na wege obiad?
Jabłecznik w biszkopcie 137

czasu można iść i na łatwiznę.Moje ciasto również jest z dodatkiem bitej śmietany , takiej w sprayu..więc dodatek tej śmietany "lądował" na cieście tuż przed podaniem..ale w przepisie podaję jak zrobić śmietanę samodzielnie. biszkopt  2 kg jabłek  3-4 łyżki cukru  2 op. galaretki np.agrestowej  Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Udusić

Moje domowe kucharzenie
ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI 187

ręką  (zapasem soczewicy mogę obdzielić pół miasta), a włoszczyzna zawsze zalega gdzieś na dnie lodówki. Do tego gotuje się ją naprawdę szybko i bezproblemowo. Porcja z przepisu starcza mi na dwa dni.  Zupa z soczewicy jest idealna dla dzieci - zdrowa i pożywna, jako szybki obiad po szkole :) A Wy możecie zapakować ją w pojemnik i odgrzać sobie następnego

Słodko-Słony Świat Ilony
Pachnące ciasteczka 134

moim blogu są już podobne ciasteczka , ale zapach jaki unosi się podczas pieczenia tych ciasteczek skłonił mnie do podania i tego przepisu. Synek był zachwycony wołał "mama daj misia" (ze względu na kształt) super sprawdzają się też na naszych spacerach jako przekąska.  Pyszniutkie do jesiennej herbatki.  Składniki: 50 g mąki pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 75 g kaszy

NA MOIM TALERZU
Ciasto brzoskwiniowe z kremem 343

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto brzoskwiniowe z kremem to ciasto, które wymyśliłam na bazie ciasta, które już znacie z mojego bloga ( Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami

Kulinarne Przeboje
Racuchy z jabłkami 128

Witam Drodzy Czytelnicy mojego bloga, dzisiaj zapraszam po obiecany przepis na racuchy z jabłkami. Składniki : 4 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 3 dkg drożdży 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy odrobina soli 3 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia cukier puder Diamant do posypania  Wykonanie: 1. Mleko podgrzewamy dodajemy do niego drożdże

Kuchnia u Bietki
Naleśniki w trzech odsłonach - sojowe, kokosowe i tradycyjne 177

podajecie naleśniki? Smak naleśników można zmienić nie tylko nadzieniem. Zapraszam Was na 3 pyszne i proste propozycje na ciasto naleśnikowe: 1. Sojowe naleśniki waniliowe 2. Kokosowe naleśniki 3. Podstawowy przepis na tradycyjne naleśniki A jeśli lubicie brzoskwiniowe (lub morelowe) smaki i ser, spróbujcie podać swoje naleśniki z owocowym twarożkiem

Słodkie okruszki
Ciasto wiewiórka z żurawiną 184

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszne ciasto wiewiórka. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Do przygotowania ciasta wykorzystałam żurawinę o smaku wiśni, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 szklanki oleju, 100g orzechów włoskich, 100g suszonej żurawiny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Syrniki - rosyjskie placki twarogowe 223

placek obtoczyć w mące, poprawić jego kształt. Na patelni rozgrzać tłuszcz smażyć placki z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło z cukrem pudrem lub śmietaną i konfiturą. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
6 przepisów z orzechami włoskimi 137

wiele wieczorów zakończyło się mlekiem w kubku z dodatkiem orzechów i miodu. Tym razem mam świeże orzechy, które suszą się pod kaloryferem, a gdy będą gotowe, pojawią się nowe przepisy orzechowe. Już teraz przygotowałam kilka inspiracji z ich wykorzystaniem. Najpopularniejsze połaczenia w wytrawnych sałatkach to orzechy i gruszka, rukola, ser pleśniowy, miód, rukola, spróbujcie także połączenia podobnego, tylko, że zamiast

Moja smaczna kuchnia
Jesienny napar antyprzeziebieniowy - uśmiechnięty koktajl mołotowa 147

skutkach lek stawiający na nogi nawet umierającego...] Trzeba więc odkurzyć domowe receptury babć. Przed sięgnięciem po tradycyjne apteczne wyroby - naprawdę warto spróbować siły ziół, owoców i miodu. źródło przepisu: prababcia Składniki 2łyżki startego korzenia imbiru łyżka tymianku łyżka majeranku 2szklanki wody łyżka miodu cytryna/pomarańcza Naczynia: garnek szklanka łyżka tarka kawałek blatu sitko lub zaparzacz do herbaty lub gazę Sposób

Fiolka w kuchni
Żółta sałatka z tortellini 1369

żółtego sera, u mnie gouda 1 puszka ananasa 1 mała puszka kukurydzy 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki majonezu Tortellini z nadzieniem serowym ugotować wg przepisu i dobrze osączyć. Ser żółty pokroić w średnią kostkę. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę i wymieszać. Następnie

Monia miesza i gotuje
Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków 124

Prosty przepis na zwyczajny dyniowy mus ale jakże potrzebny. Mus bez przypraw i dodatków może być podstawą dyniowych wypieków i deserów. Mi zamarzyły się dyniowe muffinki (które pojawią się wkrótce na blogu) więc bez musu z dyni ani rusz. Można przygotować go jesienią i zamrozić żeby również zimą móc cieszyć się dyniowymi deserami. Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków Składniki dynia

Pyza i Surówka