Tajski bulion drobiowy z północy 352powrotu codziennie wcinam jakąś zupę. Najpierw padło na coś azjatyckiego, czyli tajski bulion drobiowy. Całkiem niedawno robiłam ten bulion w wersji jarzynowej, dziś przedstawiam bulion z kurczakiem. Ponownie zmodyfikowałam przepis źródłowy ("Tajski bulion drobiowy z północy" z książki Kena Homa pt. "Łatwa Kuchnia tajska") i zamiast samej piersi, dodałam też mięso z pozostałych części kurczaka. Moim zdaniem, bardzo wzbogaca
Kuchnia Prezydentowej
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 214minut. Wlać jogurt lub kefir, wymieszać i nakładać do miseczek. Udekorować kolendrą, szczypiorkiem i krążkami chili, podawać z ryżem basmati i/lub chlebkami naan. Korma z wieprzowiną inspirowana przepisem z książeczki "Scharf&Spicy" z serii "Essen&Genießen" Wydawnictwa Happy Books
Kuchnia Prezydentowej
Kluseczki dyniowe 262tylko mocno dyniowe w smaku (bo jednak w dyniowych kopytkach nie jest tak intensywny), ale zyskały również świetną konsystencję; mięciutkie, delikatne ciasto o intensywnym maślano-dyniowym smaku. Polecam mój przepis wszystkim fanom dyni! :) Składniki: 200 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia 200 g surowej dyni startej na drobnej tarce 80-100 g mąki pszennej
Kuchnia Prezydentowej
Kapuśniak 283jest taki zimowy jeszcze kapuśniak na wieprzowych kościach, z ziemniakami, grzybami i zasmażką. Zazwyczaj nie dodaję podsmażanych grzybów do kapuśniaku, ale gdy zobaczyłam u Pyzy ten przepis , bardzo chciałam spróbować takiej zupy. Co prawda nie miałam trąbek ;) ale grzyby suszone, i to zresztą od samej Pyzoldy, królowej Grzyblandii! :) I zrobiłam dość tradycyjny kapuśniak, tyle że z grzybkami. Jest
Kuchnia Prezydentowej
Crema catalana (Krem kataloński) 215rzeczy. :) No i znów bym zapomniała! :) Krem ów miałam zaszczyt robić wraz z Pyzą oraz Olą (narzuciłam się i ekipa warszawsko-monachijska w komplecie!). :D Przepis z książki "1080 Rezepte" Gabrielli i Inez Ortega. Składniki na 6 kokilek: 500 ml mleka 3,5%-3,8% 1 dojrzała cytryna niewoskowana o ładnej skórce 4 żółtka 100 g cukru brązowego 1 łyżka
Kuchnia Prezydentowej
Tajskie czerwone curry z kurczakiem i ziemniakami (Geang phed gai) 362smaku. Jest dość pikantna i wyrazista, więc raczej dla odważnych i choć przyznać muszę, że spodziewałam się większej ostrości, niemniej zawiedziona nie jestem; z pewnością będę wracać do tego przepisu. A tajskie curry robiłam razem z Kasią z boga Katie's Pie Hole
Kuchnia Prezydentowej
Babka pomarańczowa 238Dziś publikuję przepyszną, kruchą i mięciutką jak puch babkę pomarańczową, którą na wspólne pieczenie zaproponowała Ania . Bardzo jej dziękuję za udostępnienie tego przepisu, bo jest po prostu doskonały. Ja dodałam jedynie więcej soku pomarańczowego i więcej skórki z pomarańczy i przez roztargnienie nie ubiłam piany z białek, a dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka i tak wyszła
Kuchnia Prezydentowej
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 260występuje też w kuchniach wielu innych regionach, m.in.: na kresach i w centralnej Polsce. Gotowałam na bazie tego przepisu , zmieniłam nieco składniki, dostosowując do własnych zasobów; wyszły naprawdę rewelacyjne! Namawiam Was do wypróbowania. ;) Składniki: 1 nieduża kapusta kiszona w całości + 5 kulek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 5 ziaren
Kuchnia Prezydentowej
Tajski smażony makaron ryżowy z krewetkami (Phad Thai) 214Kolejna wspaniała potrawa na bazie przepisu z książki Kena Homa. Bardzo prosta w przygotowaniu, zaskakuje różnorodnością smaków. Jaki pisze Hom: "(...) jedna z najpopularniejszych potraw w Tajlandii, podawana zarówno w domach, jak i w niezliczonych stoiskach na ulicy. Danie łączy w sobie charakterystyczne smaki tajskiej kuchni: słodki, słony, kwaśny i pikantny." Ja dodam od siebie, że jest bardzo lekkie i delikatne
Kuchnia Prezydentowej
Ryba duszona z warzywami i sosem sojowym 257niezwykle smakowała mojej Mamie. Powiedziała, że chce tylko spróbować, tymczasem zjadła tę porcję widoczną na zdjęciu, co dwa kęsy wykrzykując: "Ale to dobre!" ;) Dziękuję Ci Paulinko, za ten świetny przepis! :) A gotowałam razem z: Karoliną - http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/ Bartoszem - http://www.smakeuropy.eu/ Elą - http://zkartoflanegopola.blox.pl Mileną - http://www.mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com Pauliną - http://tryingtocookandbake.blogspot.com Składniki: marchew, ok 3-4 (u mnie
Kuchnia Prezydentowej
Szarlotka żydowska 212wierzch chyba najładniejszy ze wszystkich moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen. Składniki (na tortownicę Ø22-23 cm): 225 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia Prezydentowej
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 213pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka vegety- ewentualnie; ja mam własnej produkcji z mielonych suszonych warzyw, ziół i kurkumy - przepis niedługo! ;) * w skład przyprawy "pieprz pomarańczowy" wchodzi: wysuszona i zmielona skórka pomarańczowa (50%), pieprz biały (20%), lubczyk (20%) i pieprz czarny (10%) 1. Szparaga złapać obiema rękami, trzymając
Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane avocado i niedźwiedzim czosnkiem 210okazji Wielkiej Nocy dzielę się z Wami kolejnym przepisem na jajka. Te są naprawdę wyjątkowe; połączenie avocado i niedźwiedziego czosnku okazało się trafne i niebanalne. Całość smakuje niezwykle smacznie i orzeźwiająco. Gorąco polecam. Mieliście mokrego Dyngusa? Ja zdecydowanie nie, gdyż przy
Kuchnia Prezydentowej
Stromboli 231Podawać ciepłe, pokrojone na kromki ok. 1,5 cm, najlepiej z sosem czosnkowym, pomidorowym lub chili. Ja zrobiłam do tego jogurtowy sos cebulowy, pasował znakomicie. Moje stromboli (przepis z moimi niewielkimi zmianami) robiłam z książki "Die Step-by-Step-Küche - Backen" wydawnictwa Parragon Books
Kuchnia Prezydentowej
Brägele 264Gosia i Bartek zabrali nas do tzw. Strauße, gdzie jedliśmy regionalne smażone ziemniaczki, czyli właśnie Brägele. Przepis znajdziecie poniżej, ja natomiast chcę Wam krótko wyjaśnić, co to są Strauße. Jak całej Bawarii bardzo liczne są Biergarteny (klimatyczne, tradycyjne ogródki piwne, z regionalnymi potrawami i miejscowym piwem, do których możemy przynieść własne jedzenie i zjeść na zewnątrz), tak dla Badenii
Kuchnia Prezydentowej