pierwszy piłam go uuuu chyba ... kilkanaście lat temu. Była wtedy "moda" na przyrządzanie wszelakich domowych advokatów i likierów. Jednak przepis poszedł w zapomnienie i dopiero ostatnio pokusiłam się przygotować go własnoręcznie w domu. Cóż powiedzieć? ... Niebo w gębie! Piękny kolor i aromat, odpowiednio słodki, niezbyt mocny ... ot taki "babski" trunek na "babskie" spotkanie :)) Składniki
Walijskie PichcenieCzasami chodzą za nami smaki na własnoręcznie upieczony chlebek, chlebek ,który jest na pewno o wiele lepszy od tego kupnego i smakuje najlepiej sam, z masłem. Oto przepis na chleb, który zrobicie niemal wszędzie. Składniki: -300 g mąki orkiszowej -300 ml wody -15-20 g świeżych drożdży -pół łyżeczki soli -2-3 łyżki siemienia lnianego,ja dałam mielone -pół szklanki
Z Kuchni Do Kuchnisumie to post bez przepisu...bo co tu pisać...o majeranku...jak zerwać i wysuszyć to chyba każdy wie..ja prawdę mówiąc taki majeranek mam dopiero drugi raz...w zeszłym roku posadziłam tylko kilka ..a w tym roku dużo więcej..jednak taki majeranek samodzielnie zerwany i ususzony jest dużo lepszy niż taki z torebki ze sklepu....po ususzeniu i obrywaniu
Moje domowe kucharzeniepomysł [ nazwa zresztą też] na wykorzystanie czerstwego chleba...chleb smażyłam nie raz, ale nigdy nie obtaczałam w bułce tartej...warto spróbować..pomysł na taki chlebek podpatrzyłam tutaj . W przepisie podane są dwie wersje i ja dwie wypróbowałam..i obie są smaczne.. chleb (nie za świeży) mleko jajka cukier waniliowy bułka tarta masło do smażenia Jeżeli chleb
Moje domowe kucharzeniewiesz, że … … że właśnie teraz są najbardziej smaczne i najbardziej wartościowe. Warto je jeść nie tylko ze względu na pyszny smak i mnogość przepisów, które można z nich wykonać, ale również ze względu na właściwości i wartości odżywcze. Jest co najmniej 7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI! Jakie? Zobaczcie! 1.BŁONNIK Jak doskonale wiemy błonnik daje organizmowi
Ostra na SłodkoDzisiaj zapraszam na pyszne ciasto, które było opublikowane w Życiu Podkarpackim w moim kąciku kulinarnym, ale niestety nie wszyscy mogą kupić tą gazetkę, więc podaję wam przepis. Jest to pyszne ciasto, idealne dla miłośników kokosu, po prostu rozpływa się w ustach. CIASTO RAFAELLO Składniki: Biszkopt ( zrobić takie dwa ) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki
Kuchnia u Bietkiszybki i prosty przepis, polecam :) najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu. Składniki: -400g mąki pszennej -250g cukru -120g margaryny -2 jajka -1 szklanka mleka -3 łyżeczki kakao -1 łyżeczka sody -5 łyżeczek powideł śliwkowych -1 opak. przyprawy do piernika -garść posiekanych orzechów i bakalii Wykonanie: Margarynę podgrzewamy aż się rozpuści i odstawiamy do przestudzenia. Jajka
KasiekGotujeprzygotowanie dania, które teraz opiszę. Bakłażany są świeże, w dobrej cenie, pełne smaku. Inspiracja moja wygrzebana dawno temu gdzieś w Sieci. Wykonanie natomiast mojej Mamusi, która tak ten przepis przyswoiła, że bakłażan w tym wydaniu, gości w Jej kuchni co najmniej raz w tygodniu ;) Składniki: 1 mały bakłażan 2 łyżki oliwy extra vergine 2 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki
Kuchnia po mojemuziołami w doniczkach i miejscem do siedzenia zrobionym ze skrzynek po warzywach <3 Jak już skończymy malowanie drewna na pewno pochwalimy się efektami :) Tymczasem zapraszamy Was po przepis na muffinki naładowane po same brzegi suszonymi pomidorami, kaparami, serem mozzarella i orzeszkami pini. SKŁADNIKI: Na 12 uroczych muffinek :) 360 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej) 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
W kuchni KatieJoseph Seeletso, to zachęcam do przeczytania relacji z See Bloggers . Zastrzegam sobie również, że jako pamięć bywa zawodna, to danie niekoniecznie będzie identyczne z oryginałem. Jest to swobodna interpretacja przepisu Mistrza
Food Squaretaka, by przygotować go na zimę, do słoików. Można także ją zmniejszyć i zrobić w wersji do obiadu, spróbować jak smakuje, dopiero wtedy zrobić większą ilość na zimę. Przepis własny. Składniki: 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka - zużyłam 3 średnie cukinie) 1 kg dojrzałych pomidorów 1 kg słodkiej papryki kukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiejszy przepis to kolejna propozycja z wykorzystaniem warzyw sezonowych, w tym niezastąpionej cukinii, którą prezentowałyśmy już w tych wyśmienitych muffinkach czekoladowych , jak i w warzywnej lasange . Po długim czasie w końcu kupiłam specjalną obieraczkę i teraz szaleję z zoodles, czyli makaronem z cukinii. Jest wspaniały! Zasmakował nawet mojemu domowemu "makaronożercy" :) Świetnie smakuje, a dodatkowo jest idealny dla osób
two broke sisterscukiniowy sos . Sosiki wyszły pyszne i świetnie sprawdzają się gdy potrzebujemy szybko przygotować obiad. W tym roku polecam inny sos, na bazie z pomidorów z dodatkiem ananasa. Przepis dostałam do czytelniczki mojego bloga. Przyprawy lekko zmodyfikowałam pod swój smak. Sosik jest pycha i chyba trafi do grona przetworów, które będę robić co roku. składniki: 3 kg pomidorów
Monia miesza i gotujeminut w temp. 180ºC. Ciasto najlepiej kroić gdy ostygnie. Ja niestety nie doczekałam się i pokroiłam ciepłe, nawet nie zdążyłam na wierzch posypać cukrem pudrem :) Przepis zaczerpnęłam z bloga Pani Doroty . Smacznego
W kuchni u Monikiporcję bezy dodawać krem, frużelinę i czekoladę. Przepis zaczerpnięty z bloga Pani Doroty
W kuchni u Moniki