wymieszać z cukrem pudrem, tak by nie było grudek. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać lukrem ( ciasto ma być jeszcze gorące) - można pomóc sobie rozprowadzić lukier pędzelkiem. Inspiracja na przepis zaczerpnięta z internetu. Smacznego
W kuchni u Monikirozgrzanego piekarnika do 230 stopni C i piec w tej temp. przez 10min. Następnie zmniejszyć temp. do 200 stopni C i piec jeszcze przez około 20-25min. Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki. Smacznego
W kuchni u MonikiPrzepis jest bardzo podobny do poprzedniego. Różni się jedynie lekko gramaturą niektórych składników oraz dodałam czerwoną paprykę konserwową. Dlaczego więc dodaję nowy post? Otóż na dole znajdziecie filmik, w którym opieram się na tych proporcjach i składnikach. Nie chciałam by filmik różnił się choć takimi małymi szczegółami od tych, które wpisałam w post :) Składniki: 130g gotowanej szynki lub innej wędliny
W kuchni u MonikiCzasem nachodzi ochota na coś niewielkiego, ale w innej formie. Składniki identyczne, a jednak inaczej oko cieszy. To nawet nie jest przepis. Raczej pomysł… Potrzebne: Ciasto Filo (w sklepach można dostać gotowe, całkiem… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcujuż zapowiadałam na facebooku, zapraszam na pierwszy przepis z serii Zdrowe słodycze - zaskakująco pyszne ciasto na bazie gotowanej kaszy gryczanej, bez dodatku mąki i cukru. Wilgotne, czekoladowe, w sam raz słodkie. Choć ciężko sobie wyobrazić ten smak to zapewniam, że warto wypróbować. Jeśli kasza zostanie dobrze zblendowana to będzie praktycznie niewyczuwalna w cieście - aż ciężko będzie uwierzyć, że nie jest
Kto ugości moich gości?Wielokrotnie zabierałam się do zrobienia domowego ginu i w końcu zrobiłam. Wersja którą przedstawiam jest bardzo prosta. W książce którą posiadam istnieje bardziej skomplikowany przepis, ale to może następnym razem. Różnica z ginem kupowanym w sklepie jest w jego kolorze. Domowy ma piękny złoty kolor. A smak, musicie sami spróbować. Składniki: ½ l wódki ( lub oczywiście wielokrotność ) 20 ziaren jałowca ( dostępny
Smaki EwyDziś przedstawiam przepis na prosty i szybki makaron ze szpinakiem i śmietaną z dodatkiem orzeszków Pini. Zapraszam go przygotowań! Składniki na 2-3 porcje: 180 g świeżych liści szpinaku, posiekanych z grubsza 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 50 g parmezanu, startego na tarce 2 łyżeczki octu balsamicznego
My Culinary ArtDzisiaj proponuję przepis na lekką surówkę z kapusty pekińskiej. To doskonały dodatek do obiadu. W połączeniu z mięsem i ziemniaczkami smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska 2 jabłka 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 łyżka Octu Winnego z czerwonego wina JAMAR cukier sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską drobno szatkuję. Solę o odstawiam na 30 minut
Tradycyjna kuchnia Kasikorzystam z nich w rożnych kombinacjach. Miałam upiec ciasto z jabłkami ale niestety jabłek do ciasta w sklepie nie było, za to były borówki właśnie. Przepis na ciasto podpatrzyłam w KUCHNI wrześniowej. Dokonałam zmian kilku. Małżona nie zachwyciło wcale, stwierdził, że tłuste... ja bym powiedziała maślane i wilgotne. Mi smakowało. Placek z borówkami
Dzieje kuchennej Wiewiórykwestia programów graficznych...w rzeczywistości był intensywnie różowy! ♥ A skoro już dzisiaj tyle o lodach, to jeśli jeszcze nie byliście na chili&sugar i nie widzieliście przepisu na również wegańskie, kokosowo-kakaowe lody z koniakiem to jak najszybciej wchodźcie TUTAJ
breakfast of dreamskilku kuchni. I mój synek wymyślił własnie taką nazwę : trzy strony świata. No jak on coś wymyśli, ale niech mu będzie. A danie wyszło smaczne, polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidobrze się bawiąc. W talk show „Dorota, Karol i Goście” b ędziemy mogli uczyć się prostego gotowania dla bliskich. Co najważniejsze będą to bardzo ciekawe i proste przepisy, których się boimy. Tylko dlaczego? Gotowanie wcale nie jest take trudne jak się nam wydaje. Mając świetnych nauczycieli zdecydowanie gotowanie staje się proste i przyjemne. Gotujmy razem smaczne
Niezły MłynekPrzepis otrzymała moja Mama, żeby nie skłamać powiem że około 30 lat temu:) Sezon na jabłka trwa, więc polecam tym bardziej:) Składniki: Blaszka 32 x 21,5cm Ciasto: 50 dkg mąki pszennej tortowej 20 dkg masła 4 żółtka 15 dkg cukru pudru 8 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
Kuchnia w czekoladziezażyczył sobie hamburgery, a że kupne bułki niespecjalnie mi smakują, to postanowiłam upiec swoje. Pierwsze mi nie smakowały, były za twarde, te smakują idealnie dlatego dzielę się z Wami przepisem. Składniki: Na 10 bułek: 700g mąki pszennej 250 ml mleka + 2 łyżki 150 ml przegotowanej ciepłej wody 3 łyżki mleka w proszku 2 łyżeczki cukru 4 łyżki roztopionego masła
Kuchnia w czekoladzieCiasto robiłam pierwszy raz, ale zanim upiekłam przewertowałam kilka stron z przepisami, by w końcu dopasować składniki pod siebie:) Składniki: Tortownica o śr. 24cm: 200g cukru kryształu 150ml oleju 3 jajka 250g startej marchewki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu truskawkowego 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia
Kuchnia w czekoladzie