Różne rodzaje faszerowanego schabu są dość popularne w naszym kraju, a do najbardziej znanych odmian tego dania należy niewątpliwie schab faszerowany suszonymi śliwkami. Uchodzi on przy tym za potrawę jeśli może nie szczególnie wyrafinowaną, to z pewnością też nie pospolitą. Z tej właśnie racji jest częstym gościem na naszych stołach z okazji np. różnych świąt. Nie jest to potrawa trudna(...)zrobienia, choć wymaga przestrzegania kilku zasad. Ponieważ schab jest pieczony, musimy uważać, aby był miękki i soczysty, nie zaś twardy i suchy. Efekt miękkiego i soczystego mięsa zapewni nam jego uprzednie obsmażenie oraz zastosowanie glazury. Ta ostatnia dodatkowo łączy w sobie smaki słodkie i kwaśne, podobnie jak śliwki, wino i musztarda użyte do nadziania schabu. Jedną z wielkich zalet faszerowanych
Kulinarna PokusaHelio Natura : goldenberry miechunkę suszoną, morwę białą suszoną i żurawinę również suszoną :) W Boże Narodzenie postanowiłem zrobić obiad z wykorzystaniem tych wygranych produktów :)Padło na roladkę ze schabu z suszonymi owocami.Składniki : 4 plastry schabu3 ziemniaki 2 ogórki konserwowe 4 łyżeczki morwy białej suszonej 4 łyżeczki goldenberry miechunki suszonej 4 łyżeczki żurawiny suszonej(...)Przyprawy : papryka ostra czosnek granulowany bazylianatka pietruszki przyprawa do ziemniaków Plastry schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i bazylią. Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżeczce każdego suszonego owocu, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami.Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przyprawiamy przyprawą
Parowar FacetaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Schab pieczony z śliwą w środku to świetny pomysł na obiad z dodatkiem ulubionego sosu lub jako wędlina na kanapki dla całej rodziny. Idealne danie na świąteczny stół lub imprezę. Pieczony schab jest bardzo smaczny, delikatny i kruchy, a dodatek w postaci suszonej śliwki idealnie podkreśla(...)smak mięsa. Zachęcam do upieczenia i spróbowania w swojej kuchni Post Schab z śliwką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujebędzie. Wiem, że nie wszyscy je lubią, ale nie trzeba się ściśle trzymać przepisu, można zmieniać według siebie i swoich upodobań. Składniki : 2 plastry schabu 4 plastry boczku surowego 4 listki świeżej bazylii 20g startej mozzarelli 4 suszone pomidory 1 mała cukinia 2 ziemniaki Przyprawy :pieprz ziołowy oreganokmin rzymskiświeża(...)pietruszka Plaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron pieprzem ziołowym i oregano. Listki bazylii myjemy i kładziemy na wierzch, po 2 na każdy plaster mięsa, tak samo po 2 suszone pomidory i posypujemy startą mozzarellą. Na talerzu obok układamy 2 plastry boczku obok siebie i kładziemy na nie schab. Wszystko razem zawijamy
Parowar FacetaDzisiejsza propozycja to wspaniała, aromatyczna rolada ze schabu nadziewana szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad w gronie najbliższych :) Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku 60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula Czosnek Sól(...)pieprz, majeranek Dodatkowo potrzebna będzie nitka oraz folia aluminiowa Schab rozcinamy ostrym nożem po spirali. Następnie rozbijamy go na płat grubości około 1 cm. Powinien wyjść podłużny prostokąt. Rozcinamy go na dwa mniej więcej równe kawałki. Posypujemy solą, pieprzem oraz małą ilością majeranku i odkładamy na chwilę. Przygotujemy farsz: Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy
Kolizje SmakówNawet osoby, które nie przepadają za surowymi szynkami, dają się skusić. Jedyny minus , to dla łasuchów dość długi czas oczekiwania ale wierzcie mi - warto czekać :-)Składniki:- 1 kg schabu bez kości ( najlepiej środkowy)- 30g soli ( u mnie himalajska)- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu- 2 łyżki suszonego majeranku- 1 łyżka tymianku-1/2 łyżki cukru ( dla koloru)- 6 kulek ziela(...)czosnku- 3 liście lauroweMajeranek , tymianek i ziele angielskie rozcieramy w moździerzu. Kruszymy liście laurowe i dodajemy je do ziół. Dodajemy sól,pieprz, cukier i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie rozetrzeć.Schab myjemy i oczyszczamy z wszystkich błonek. Wycieramy ręcznikiem papierowym. I nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Mięso przekładamy do naczynia z pokrywką ( u mnie garnek) i umieszczamy zamknięte w lodówce
Smaczne ZdroweSzukając pomysłu na dzisiejszy obiad (posiadając do dyspozycji schab) natknęłam się na ten oto przepis. Przekonał mnie do niego bardzo apetyczny wygląd i składniki , które w moim odczuciu idealnie współgrają. Nie pomyliłam się, smakował baaardzo wybornie. Po prostu cuuudo. Poezja smaku... Przepis pochodzi z kuchni Lidla, z moimi małymi modyfikacjami. U mnie danie(...)osób.Składniki:- 10 plastrów schabu (u mnie łącznie 700g)- 500g pieczarek pokrojonych w talarki- 250ml mleka- 250ml wody- 40g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 40g masła- ser Emmentaler starty na drobnych oczkach 160g (dałam Cheddar )- 2 łyżki sera Grana Padano lub Parmezanu- oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka- sól i pieprzDodatkowo:- 1 sałata lodowa (u mnie mix: lodowa
Smaczne ZdroweDziś coś na większy apetyt, rolada ze schabu faszerowana boczkiem. Idealna na ciepło, wtedy skórka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeżeli jednak (co bardzo rzadko się zdarza) coś nam zostanie, równie dobrze smakuje na zimno jako alternatywa dla sklepowych wędlin. Składniki: 700 g schabu bez kości 180 g boczku pokrojonego w cienkie plastry 2 łyżki tymianku sól(...)pieprz oliwa Schab umyć i osuszyć. Rozkroić tak by powstał szeroki płat, około 1 cm grubości. Mięso obsypać tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie ułożyć na nim połowę przygotowanego boczku i całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.Roladę ponownie przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, obłożyć pozostałym boczkiem, aż pokryje całe mięso.Tak przygotowaną roladę można zabezpieczyć wykałaczkami
Zabawa smakiemSchab pieczony z nadzieniem Schab pieczony z nadzieniem, ten tu przygotowany wylądował na naszym stole wielkanocnym. Schab pieczony z nadzieniem nie musi być tylko na wielkanocny stół, może być na każdą inną imprezę rodzinną. Na początku kupujemy ładny, równy kawałek schabu bez kości. A potem zabieramy się do pracy. Schab pieczony z nadzieniem(...)schabu bez kości 15 dkg szpinaku ( rozmrożonego ) 10 dkg fety 2 ząbki czosnku 15 dkg suszonych pomidorów w oliwie 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kaparów pieprz świeżo mielony chilli + sznurek do związania mięsa + u mnie skóra z surowego boczku. Schab myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab równomiernie nacinamy ( ważne – nacinamy
Kuchnia na wzgórzuSCHAB W ZIOŁACHSkładniki:- 400g schabu (5 plastrów)- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej- 1 łyżeczka przyprawy "Kucharek"- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego- 1 łyżeczka bazylii suszonej- 0,5 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego- 2 łyżeczki koperku suszonego- 2 łyżeczki natki pietruszki suszonej- 1 łyżeczka majeranku- 0,5 łyżeczki musztardy delikatesowej- 8 łyżek olejuSposób przygotowania(...)talerz wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Dodajemy musztardę oraz olej dokładnie mieszając. Nasze plastry schabu rozklepujemy i dokładnie maczamy w przygotowanych wcześniej przyprawach. Następnie układamy na blachę i wkładamy do piekarnika (temperatura 180 stopni C). Trzymamy w piekarniku około 40 min (do miękkości) i gotowe. Smacznego
Mentor Smakumajerankiem.2. Mięso schładzamy 2 godziny w lodówce. Przekładamy do rękawa foliowego, zamykamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C i pieczemy mięso 1,5 godziny.3. Schab jest gotowy, gdy jego wierzch się zarumieni.4. Dzięki temu, że schab jest pieczony w rękawie, nie traci swojej soczystości.Smacznego!!!Źródło: mniammniam.com
Kuchnia domowa AniDzisiaj propozycja w sam raz na obiad. Plastry schabu duszone w sosie z cebulą, podane z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Zapewniam Was, że to idealne połączanie! Do tego ulubiona sałatka i obiad gotowy. Zachwyć najbliższych, jednocześnie nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu.Smacznego!Składniki /dla 2 osób/:2 plastry schabu2 cebule2 łyżki mąki1 liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegopieprzsól zioła prowansalskie1/2 litra(...)bulionuolej do smażenia Wykonanie:Plastry schabu opłukać i osuszyć. Każdy przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posypać pieprzem i oprószyć mąką. Obsmażyć na rozgrzany tłuszczu z obu stron i przełożyć do rondelka. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ziele angielskie, zioła prowansalskie i liść laurowy. Gdy cebula będzie już złota dodać pozostałą mąkę i przesmażyć
Pasja SmakuSchab wieprzowy to stosunkowo chude i smaczne mieso.Mozna je przyrzadzic na wiele roznych sposobow.Dzis propozycja schabu w warzywach. W ten sposob przyrzadzony schab nigdy nie bedzie suchy.Jest kruchy i wysmienity w smaku,dzieki warzywom. Bardzo polecam!Skladniki na 4 porcje:4 kotlety wieprzowe(400-600 g)2 cebule2 marchewki1 pietruszka1 porcwiartka selera ,2 zabki czosnku2 liski laurowe.,4-5 ziarenek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon na kurki trwa od czerwca.Sa to bardzo popularne grzyby w polskiej kuchni.Zachwycaja wyrazistym ,bardzo delikatnym smakiem.Nigdy nie sa robaczywe i sa stosunkowo trwale oraz bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybki,dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach,bo całe mięso spowite jest w bieli.Schabowi towarzyszy pyszny,aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników,a zadowoli podniebienie niejednego smakosza.Prosto i pysznie.Zapraszam do przepisu.Składniki:4 spore plastry schabu150 ml bulionu warzywnegosól,pieprz z młynka150 ml gęstej śmietany 20% (u mnie Schmand(...)łyżki chrzanu1 listek laurowy2 łyżki mąki mało ghee do smażeniaWykonanie:schab pokroić w 2-cm plastry.Pod folią lekko rozbić tłuczkiem.Posolić i oprószyć pieprzem.Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym maśle z obu stronzrumienione mięso podlać bulionem warzywnym,dodać listek laurowy,ziarenka ziela angielskiego,przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 30-40 minutgdy mięso jest miękkie dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dawna przymierzałam się do zrobienia domowego schabu takiego co marynuje się kilka dni a potem mięsko sobie leżakuje kolejne kilka. Szukałam, szukałam i znalazłam taki co przypadł mi do gustu. Znalazłam przepis na blogu Joli z Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię klik. Schab jest rewelacyjny. najgorsze jest wyczekiwanie na niego ale potem jak już jest gotowy to po prostu uczta(...)podniebienia. Schab można zrobić bez okazji lub na święta czy przyjęcie rodzinne. A całości smaku dopełnił pyszny chrzan z żurawiną od Eterno.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnischabu bez kości500 g cebuli350 g pieczarekokoło 400 ml białego winaokoło 400 ml wody2 małe przeciery pomidorowemąka (do obtoczenia mięsa)1 kostka bulionu grzybowego1 łyżeczka tymianku2 ząbki czosnku lub 2 kostki granulowanego2 łyżeczki ziół prowansalskicholiwasól i pieprzDzisiaj do dyspozycji na obiad miałam spory kawałek schabu. Ponieważ tradycyjne schabowe, mocno mi się już przejadły postanowiłam przygotować mięso w wersji duszonej. Wybór
Świat Domowej KuchniPięknie wygląda na stole, dobrze smakuje a przygotowanie jest proste.Składniki:-1,5 kg schabu bez kości-0,5 kg karkówki-3 ząbki czosnku-sól, pieprz, przyprawa do mięs-żelatyna-olej Karkówkę kroimy w dość grube plastry i rozbijamy dłonią.Posypujemy przyprawą do mięs i drobno pokrojonym czosnkiem. Schab w zależności od jego szerokości nacinamy wzdłuż(...)pozostawiając ok. 1 cm podstawę.Nacięć może być nawet 5.Posypujemy solą i pieprzem, składamy i odwracamy na 30 minut. Każde nacięcie schabu posypujemy solidnie żelatyną.W nacięcia układamy paski karkówki. Składamy wszystko, aby powstał "rulon" i dokładnie obwiązujemy mocną nicią.Wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Maminek kulinarnyPyszne roladki ze schabu robione a'la zrazy zadowolą najbardziej wybrednych. Mięciutkie mięsko, a w środku ogórek,cebulka, biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki boczku. Wszystko w dość gęstym śmietanowym sosie. Do tego tylko kasza lub ziemniaczki i pyszny obiad gotowy!Składniki:schab bez kości,cebulacienkie plastry boczku (kupiłam cieniutki boczek plasterkowany),ogórek kiszonybiała kiełbaska,łyżeczka musztardysól(...)pieprz (ew.vegeta)liść laurowyziele angielskieodrobina mąki do zagęszczenia sosułyżka śmietany 18%koperekWykonanie:Schab kroimy na 1cm plastry i rozbijamy dosyć cienko. Każdy plaster smarujemy musztardą, solimy, pieprzymy i nakładamy na niego: plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego, pasek białej kiełbaski i trochę pokrojonej w dużą kostkę cebulki.Zwijamy ściśle nadając kształt roladki, owiajamy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczką.Obsmażamy z wszystkich stron
Walijskie Pichceniemożemy ją zaserwować w taki sposób. Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Schab umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy na oleju schab, dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut na małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy
Niezły MłynekKiedy znudzi się Wam już klasyczny schabowy, to przygotowałam dla Was przepis z książki ,, Mięsa Siostry Marii,,. Wspaniały aromatyczny schab, nadziewany pysznymi suszonymi pomidorami, które sama przygotowałam, a przepis znajdziecie TUTAJ, a do tego najwyższej jakości oliwki z Hiszpańskich Delikatesów. Przepis bardzo łatwy do wykonania, więc warto go zrobić, bo smak jest wyborny. Składniki:1 kg schabu bez kości4 ząbki(...)naczynia. Podlać tłuszczem ze smażenia. 4. Piec w tem. 200 C przez 1 i 1/2 godziny, co jakiś czas mięso podlewać wytopionym sosem. 15 minut przez końcem obróbki schab posmarować miodem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem odstawić danie na 10 minut. Usunąć nić i kroić mięso w plastry
Apetyczna babeczkaniemieckiej pojawią się i takie akcenty. Będzie to kuchnia szwajcarska w góralskim wydaniu. Na początek Rösti. Szwajcarskie placuszki ziemniaczane. Ja proponuję placuszki w wersji z jabłkiem. Podane na aromatycznym schabie z oscypkiem, grzybami leśnymi i odrobiną śmietany. Danie proste i aromatyczne. Składniki: kotlet schabowy (po jednym na osobę) 8 surowych i obranych ziemniaków 1 duże jabłko słodkie sól pieprz gałkę(...)żółtko, sól, pieprz i odrobinę gałki. Mieszamy i oprószamy mąką, żeby lekko związać składniki. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Po 3min z każdej strony. Odstawiamy do ciepłego piekarnika. Schab nacieramy przyprawami i odrobiną oleju. Grillujemy na patelni. Na grillowany kładziemy plastry oscypka i wsadzamy do piekarnika, żeby oscypek się zapiekł. Pamiętajmy, żeby kontrolować stopień „chrupkości”placuszków. Na patelni rozpuszczamy
ladykitchenSkładniki : około 70-80 dag surowego schabu (do 1 kg) sól, pieprz 3- 4 zabki czosnku olej szałwiowy lub zwykły Przygotowanie: Schab umyć i osuszyć Posypać solą, pieprzem oraz przecisniętym czosnkiem Pozostawić na co najmniej 2 godz. Włożyć do rękawa, pokropić obficie olejem- zakręcić szczelnie końce rękawa i pokłóć w kilku miejscach Piekłam w prodiżu około 50 min. Mięso(...)powinno wystygnąć w rękawie. Schab jest mięsem chudym, a przez to po upieczeniu trochę suchym. Ale ja od czasu do czasu lubię właśnie taki przysmak. Warto piec mięso ciut mniejsze niż 1 kg, aby się nie znudziło:) i nie przyjadło. Jeśli apetyt na ten kawałek nam przejdzie to możemy mięso dodać do bigosu
Proste PotrawyPrzepis pochodzi z FORUMOGRODNICZEGO.info (Przepisy Jadzi1 i miłych gości). Pyszniutki schab, prosty w wykonaniu, nie wymaga wielu składników. Potrzebuje tylko czterech dni na leżakowanie. 1/2 kg schabu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru pół łyżki pieprzu mielonego czarnegoPrzyprawy wymieszać i wsypać do worka foliowego. Schab umyć i obsuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do worka z przyprawami. Obrócić kilka razy
Praktyczna pldelikatnie musujący, cudownie gasi pragnienie w upalne dni, które są już dziś tylko wspomnieniem... Podwójnie jabłkowy dopalacz dał w efekcie danie mięsne w orzeźwiająco-kwaskowym sosie :) Składniki: 1 kg schabu,4 dorodne antonówki 250 gram szalotek,250 wędzonego boczku,garść rodzynek8-10 kapsułek kardamonu (nasionka wyjmujemy z kapsułek i rozcieramy w moździerzu)0,5 litra cydru lubelskiego (dostępny w butelkach(...)wolnym ogniu. Na końcu dodajemy podsmażony boczek. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, a na dno wykładamy podduszone jabłka podduszone z szalotkami i boczkiem (około połowę), a na to układamy schab. Wszystko przykrywamy resztą jabłek i zalewamy cydrem. Reszta cydru dla kucharza :) Piec przez około 80 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem). Po wyjęciu z pieca udekorować świeżym tymiankiem
Delicious TitbitsSchab z sezamem: - 250 g schabu - 3 łyżki oleju roślinnego - 1 ząbek czosnku posiekany - kawałek imbiru drobno posiekanego - 1 łyżka miodu - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżeczki octu ryżowego - 1 łyżeczka sosu tajskiego - olej sezamowy - 3 łyżeczki sezamu Drobno pokroić schab, w misce wymieszać składniki na marynatę bez oleju sezamowego i sezamu. Na rozgrzany wok wlać olej
SMYKWKUCHNImiędzyczasie wyrwałam się na balkon zrobić zdjęcie. Chociaż nie wygląda pięknie, to smakowało wyśmienicie, nawet sobie nie wyobrażałam, że tak dobrze mogą smakować świeże grzyby. Składniki: 6 plastrów schabu przyprawa do mięsa pieprz 70 dag maślaków 3 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy Wykonanie: Plastry schabu lekko rozbić, obsypać pieprzem i przyprawą. Piec w rękawie(...)skórki, umyć, pokroić na plastry.Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać maślaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić ok. 20 minut. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku.Podawać ze schabem. a tak wyglądały obrane maślaki
Pasja Smaku